Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Germania: De 450 de ani în slujba formării preoților. Aniversarul Seminarului din Eichstätt (1564-2014)

În perioada 10-13 octombrie 2014, au avut loc la Eichstätt, în Germania, festivitățile prilejuite de aniversarea a 450 de ani de la fondarea Seminarului diecezan, numit "Collegium Willibaldinum", după numele sfântului Willibald (700-787), ocrotitorul spiritual al diecezei bavareze. La sărbătoare au participat și doi reprezentanți ai Seminarului din Iași: pr. Iulian Faraoanu și pr. Eduard Soare. Această vizită s-a înscris în planul relațiilor internaționale pe care seminarul nostru le cultivă cu diferite instituții similare din Biserica Universală.

Istoria Seminarului din Eichstätt este strâns legată de lucrările Conciliului Tridentin (1545-1563), care în a XXIII-a sesiune a aprobat în unanimitate decretul Cum adolescentium aetas, un document prin care era instituit Seminarul, o instituție și un centru de formare a viitorilor preoți într-o dieceză.

În anul imediat următor încheierii Conciliului Tridentin, episcopul de atunci al Diecezei de Eichstätt, Mons. Martin von Schaumberg, emite actul de înființare a "Colegiului Willibaldinum" ca loc de formare a viitorilor preoți (16 noiembrie 1564). A fost primul Seminar fondat la nord de munții Alpi și prima comunitate care aduna laolaltă elevi de gimnaziu și studenți universitari, toți în vederea accederii, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, la hirotonirea sacră. În anul 1614, Ordinul Iezuit a primit din partea episcopului diecezan conducerea Gimnaziului, Seminarul funcționând în altă casă din partea răsăriteană a orașului. În 1773, când Ordinul Iezuit a fost suspendat, Gimnaziul și Seminarul mare s-au întors din nou împreună, în fosta clădire a iezuiților.

Începând cu anul 1838, Seminarul din Eichstätt a parcurs o perioadă de reînnoire, la inițiativa episcopului de atunci Karl August von Reisach. A luat naștere Seminarul Mic și au fost concepute programe noi de formare, specifice acestei perioade. Alături de programa științifică de tip umanist, elevii seminariști luau contact cu primele cunoștințe de religie, catehism, științe biblice, muzică și formare umană, toate orientate în vederea trecerii la faza "studențească" a pregătirii în vederea sfintei Preoții.

Seminarul Mare, care în același an s-a separat de Seminarul Mic, de atunci nu a încetat niciodată să existe. Era numit "Comunitatea candidaților la sfânta Preoție". Cei care absolveau Seminarul Mic și promovau examenul de maturitate, își continuau aici pregătirea lor în vederea hirotonirii preoțești. De-a lungul timpului, aici s-au format foarte mulți preoți, proveniți în general din Dieceza de Eichstätt sau din partea nordică a Germaniei și din Elveția germană. În timpul "Kulturkampf"-ului, între anii 1871-1881, Seminarul Mare din Eichstätt număra aproape 1.000 de studenți seminariști, toți provenind din țările de limbă germană.

Începând cu anul 1980, Dieceza de Eichstätt a înființat Universitatea Catolică Eichstätt-Ingolstadt. Din acel an, pregătirea intelectuală a studenților a fost preluată de această structură academică, în Seminar desfășurându-se doar programele de formare spirituală și umană sub conducerea echipei formative compuse din rector, formator și părinte spiritual.

Astăzi, Seminarul Mare din Eichstätt numără 31 de studenți proveniți din diferite dieceze din Germania, dar și din țări precum Polonia, Ucraina, Olanda, India, Burundi, Somalia. O particularitate pe care o prezintă Seminarul diecezan din Eichstätt este existența unei secții orientale în interiorul structurii generale. "Collegium Orientale" a fost fondat în anul 1998 de episcopul de Eichstätt, Mons. Walter Mixa, și a fost dorit în vederea pregătirii viitorilor slujitori ai altarului din Bisericile Orientale Catolice sau din Bisericile Ortodoxe.

Festivitățile din această toamnă s-au deschis cu sfânta Liturghie pontificală celebrată în biserica Seminarului, dedicată Îngerului păzitor. Celebrarea a fost prezidată de delegatul Sfântului Părinte papa Francisc, Eminența sa cardinalul Paul Iosef Cordes, președinte emerit al Consiliului Pontifical "Cor unum" din Vatican.

De asemenea, au fost invitați și au participat nunțiul apostolic în Germania, arhiepiscopul Nicola Eterovic; Eminența sa cardinalul Friedrich Wetter, arhiepiscop emerit de München-Freising, ex-alumn al Seminarului din Eichstätt; arhiepiscopul și mitropolitul de Bamberg, Mons. Ludwig Schick; episcopul de Münster, Mons. Felix Genn, precum și demnitari ai vieții politice din landul Bavaria, persoane consacrate și prieteni ai Seminarului.

În cuvântul de învățătură, cardinalul Cordes a subliniat, printre altele, valoarea actuală a sacramentului Preoției și necesitatea acestuia pentru Germania și pentru Biserica Universală. "Preoția consacrată este necesară pentru a nu transforma Biserica într-o simplă organizație. Preotul consacrat este de neînlocuit pentru că în ciuda tuturor provocărilor și a schimbărilor care au survenit, două dimensiuni au rămas aceleași de mii de ani: ajutorarea săracilor și viața frățească", a spus cardinalul Cordes în încheierea omiliei.

În după-amiaza aceleiași zile, la Teatrul Vechi din oraș a avut loc actul academic de omagiere a Seminarului diecezan. După mesajul scurt de salut al rectorului, pr. Christoph Wölfle, a urmat cuvântul reprezentantului politic al Landului Bavaria, precum și al reprezentantului Primăriei din Eichstätt. Partea cea mai consistentă a acestui moment festiv a constituit-o conferința cu tema: "Reînnoirea atât de dorită a Bisericii depinde în mare măsură de slujirea preoțească. Perspectivele formării preoțești în lumina Conciliului Vatican al II-lea, la 50 de ani de la încheierea lucrărilor", conferință ținută de episcopul Diecezei de Münster, Mons. Felix Genn, responsabilul Comisiei pentru vocații și slujiri în Biserică din cadrul Conferinței Episcopale Germane. În cuvântul său, Mons. Genn a amintit doctrina Conciliului al II-lea din Vatican referitoare la formarea preoțească, subliniind încă o dată importanța echilibrului atât de necesar între dimensiunile formării. Ziua s-a încheiat cu celebrarea solemnă a Primelor Vespere ale duminicii, în biserica Seminarului.

În aceeași atmosferă de sărbătoare s-a desfășurat a doua zi a festivităților, zi în care fiecare creștin doritor să ia contact cu această realitate multiseculară a Diecezei, a putut să o facă prin intermediul programului "Ziua porților deschise în Seminarul din Eichstätt". Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de arhiepiscopul Nicola Eterovic, nunțiu apostolic în Germania, împreună cu alți invitați. Episcopul diecezan, Gregor Maria Hanke OSB, a arătat în predica sa că preotul este omul care deschide porțile și ușile pentru întâlnirea cu Dumnezeu. "Preoția lui Cristos se realizează în două moduri în Biserică: prin preoția comună a tuturor credincioșilor și prin slujirea sacramentală a preoților. Ambele sunt interdependente și în același timp de neschimbat între ele. O slujire nu este posibilă fără cealaltă. Seminarul nu este doar o școală de ucenicie în care se deprind tainele cultului Bisericii, nu este nici o școală unde se dobândesc simple experiențe pastorale și, cu siguranță, nu este o școală a elitelor. Candidații la Seminar trebuie să fie conștienți că slujirea și viața lor se referă la Cristos, activitatea lor de mai târziu trebuie să creeze «spațiul» în care să fie posibilă întâlnirea omului cu Dumnezeu", a mai spus episcopul Hanke în predica sa.

Ziua s-a încheiat cu celebrarea Vesperelor solemne, în rit oriental. După cină, delegația de la Iași a fost invitată să participe la o întrevedere non-formală cu rectorul Seminarului, pr. Christoph Wölfle. La acest moment au mai participat, ep. Antoine Kambanda, episcop în Ruanda, pr. Stephan Ch. Kessler SJ, rectorul Seminarului din Frankfurt, pr. Blagovest Vangelov, vicarul general al Exarhatului Greco-Catolic din Sofia (Bulgaria), pr. Cristinel Sabău, preot greco-catolic de la Cluj și alți invitați din Dieceza de Eichstätt. În cadrul discuțiilor au fost amintite câteva proiecte pe care Biserica Catolică din România și Seminarul de la Iași le au în diferite zone ale lumii, precum și importanța cultivării la nivelul Bisericilor noastre a unor relații care să ducă în viitor la un schimb de experiență cât mai rodnic.

Vizita prilejuită de aniversarul Seminarului din Eichstätt a fost o bună ocazie de cunoaștere și de împărtășire pe drumul înaintării în munca de formare a viitorilor preoți. Ei sunt cei care vor deschide porțile și ușile pentru întâlnirea omului cu Dumnezeu.

Pr. Eduard Soare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 octombrie: Germania: De 450 de ani în slujba formării preoților. Aniversarul Seminarului din Eichstätt (1564-2014)


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat