Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 octombrie 2014)

Iubiți frați și surori,

Evanghelia de astăzi ne amintește că toată Legea divină se rezumă în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Evanghelistul Matei relatează că unii farisei s-au înțeles pentru a-l pune la încercare pe Isus (cf. 22,34-35). Unul dintre aceștia, un învățător al legii, îi adresează această întrebare: "Învățătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?" (v. 36). Isus, citând Cartea Deuteronomului, răspunde: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău. Aceasta este cea mai mare și cea dintâi poruncă" (v. 37-38). Și ar fi putut să se oprească aici. În schimb Isus adaugă ceva ce nu a fost întrebat de învățătorul legii. De fapt, spune: "A doua este asemenea cu aceasta: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (v. 39). Și această a doua poruncă Isus n-o inventează, ci o preia din Cartea Leviticului. Noutatea sa constă tocmai în a pune împreună aceste două porunci - iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele - revelând că ele sunt inseparabile și complementare, sunt cele două fețe ale aceleiași medalii. Nu poate fi iubit Dumnezeu fără a-l iubi pe aproapele și nu poate fi iubit aproapele fără a-l iubi pe Dumnezeu. Papa Benedict ne-a lăsat un comentariu foarte frumos în această privință în prima sa enciclică Deus caritas est (nr. 16-18).

De fapt, semnul vizibil pe care creștinul poate să-l arate pentru a mărturisi lumii și celorlalți, familiei sale iubirea lui Dumnezeu este iubirea față de frați. Porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele este prima este prima nu pentru că se află în fruntea listei poruncilor. Isus nu o pune în frunte, ci în centru, pentru este inima din care totul trebuie să pornească și la care totul trebuie să se întoarcă și să facă referință.

Deja în Vechiul Testament exigența de a fi sfinți, după imaginea lui Dumnezeu care este sfânt, cuprindea și datoria de a se îngriji de persoanele mai slabe cum ar fi străinul, orfanul și văduva (cf. Ex 22,20-26). Isus duce la împlinire această lege din alianță, EL care unește în sine însuși, în trupul său, în divinitatea și omenitatea sa, într-un unic mister de iubire.

De acum, în lumina acestui cuvânt al lui Isus, iubirea este măsura credinței, iar credința este sufletul iubirii. Nu mai putem separa viața religioasă, viața de evlavie de slujirea față de frați, față de acei frați concreți pe care-i întâlnim. Nu mai putem despărți rugăciunea, întâlnirea cu Dumnezeu în sacramente, de ascultarea celuilalt, de apropierea de viața sa, în special de rănile sale. Amintiți-vă asta: iubirea este măsura credinței. Cât de mult iubești tu? Și fiecare își dă răspunsul. Cum este credința ta? Credința mea este așa cum eu iubesc. Și credința este sufletul iubirii.

În mijlocul desișului dens de precepte și prescripții - al legalismelor de ieri și de astăzi - Isus face o breșă care permite să se perceapă două fețe: fața Tatălui și cea a fratelui. Nu ne încredințează două formule sau două precepte: nu sunt precepte și formule; ne încredințează două fețe, ba chiar o singură față, cea a lui Dumnezeu care se reflectă în atâtea fețe, pentru că pe fața fiecărui frate, în special cel mai mic, fragil, lipsit de apărare și nevoiaș, este prezentă însăși imaginea lui Dumnezeu. Și ar trebui să ne întrebăm, atunci când întâlnim pe unul dintre acești frați, dacă suntem în măsură să recunoaștem în el fața lui Dumnezeu: suntem capabili de asta?

În acest mod Isus oferă fiecărui om criteriul fundamental pe care trebuie să-și bazeze propria viață. Dar mai ales El ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt, care ne permite să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele asemenea Lui, cu inimă liberă și generoasă. Prin mijlocirea Mariei, Mama noastră, să ne deschidem ca să primim acest dar al iubirii, pentru a merge mereu în această lege a celor două fețe, care sunt o singură față: legea iubirii.

_____________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Sao Paolo în Brazilia, a fost proclamată fericită maica Assunta Marchetti, născută în Italia, cofondatoare a Surorilor Misionare ale Sfântului Carol Borromeo - Scalabriniene. Era o soră exemplară în slujirea orfanilor migranților italieni; ea îl vedea pe Isus prezent în cei săraci, în cei orfani, în cei bolnavi, în cei migranți. Să-i aducem mulțumire Domnului pentru această femeie, model de misionaritate neobosită și de dăruire curajoasă în slujirea carității. Și aceasta este o referință și mai ales o confirmare a ceea ce am spun mai înainte, cu privire la căutarea feței lui Dumnezeu în fratele și în sora nevoiași.

Salut cu afect toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, începând de la cinstitorii Sfintei Fecioare Maria a Mării, din Bova Marina. Primesc cu bucurie pe credincioșii din Lugana in Sirmione, Usini, Portobuffolé, Arteselle, Latina și Guidonia; precum și pe cei din Lausanne (Elveția) și Marseille (Franța). Un gând special adresez comunității peruane din Roma, prezentă aici cu Imaginea sacră - pe care o văd - a lui Se?or de los Milagros.

Salut și pelerinii din Schönstatt: privesc de aici icoana Mamei.

Tuturor le mulțumesc și îi salut pe toți cu afect.

Vă rog, rugați-vă pentru mine, nu uitați. Vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat