Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Vernisajul expoziției de fotografie "Satul romano-catolic din Bacău - istorie și prezent"

Joi, 23 octombrie 2014, Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" a organizat, la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău, expoziția de fotografie "Satul romano-catolic din Bacău - istorie și prezent", parte a proiectului "Clubul tânărului european", finanțat de Consiliul Județean Bacău.

La această manifestare culturală au participat printre alții: pr. Isidor Dâscă (decan de Bacău), pr. Gabriel-Iulian Robu (Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău), pr. paroh Iosif Comorașu (Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" Bacău), prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău), Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", Oana-Elena Radu (managerul proiectului "Clubul tânărului european"), reprezentanți ai autorităților civile locale și centrale, elevi de la școlile din Cleja și Arini, participanți în cadrul proiectului (însoțiți de prof. Vasilica-Petronela Irimia și prof. Valentin Țicloș), elevi de la Liceul Catolic din Bacău, învățători, profesori, muzeografi, iubitori de cultură etc.

În deschiderea vernisajului, prof. Mariana Popa (managerul Complexului Muzeal "Iulian Antonescu") a transmis celor prezenți un scurt salut din partea instituției pe care o conduce, după care proiectul "Clubul tânărului european" a fost detaliat de managerul acestuia (Oana-Elena Radu).

Președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" (ing. Gheorghe Bejan) a continuat, la rândul său, cu o serie de informații legate de rezultatele practice ale implementării proiectului "Clubul tânărului european" în cele patru comunități catolice din județul Bacău (Cleja, Faraoani, Arini și Vladnic), insistând asupra rolului esențial jucat de copiii care au strâns fotografiile expuse.

În cuvântul său, prof. dr. Anton Coșa a insistat asupra devenirii istorice a comunităților catolice din Moldova, reliefând nevoia permanentă a conservării valorilor identitare și religioase într-un context contemporan dificil. A punctat faptul că identitatea românească și trăirea creștină au fost o constantă în istoria catolicilor moldoveni, aceștia afirmându-și de-a lungul timpului loialitatea față de țară, probând-o totodată prin participarea la diversele evenimente care au jalonat devenirea istorică a României moderne și contemporane. Prin urmare, folosirea la adresa catolicilor din Dieceza de Iași (de către persoane și instituții interesate) a termenului "ceangău" (cu vădita dorință de denaturare a identității lor românești) a fost și este total greșită.

De asemenea, a conturat importanța cunoașterii istoriei catolicilor din Moldova, ca factor deosebit de important în promovarea identității românești a acestora. În acest sens, Episcopia Catolică de Iași a avut (mai ales după așezarea în scaunul episcopal a Preasfințitului Petru Gherghel) un rol determinant. Excelența Sa a inițiat și susținut, de-a lungul timpului, proiecte științifice de anvergură, bazate pe cercetări multidisciplinare: arheologice, istorice, etnografice, antropologice etc., întreprinse de specialiști ai vieții academice românești. Rezultatele acestor inițiative de recuperare științifică a istoriei catolicilor din Dieceza de Iași (în bună parte coordonate de Departamentul de cercetare istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași) au fost remarcabile, concretizându-se în numeroase studii de specialitate și un frumos buchet de monografii locale, tipărite în timp.

Prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău) a scos în evidență faptul că documentele păstrate la Arhivele Naționale Bacău reflectă identitatea românească a catolicilor din Moldova.

În intervenția sa, părintele decan Isidor Dâscă a apreciat efortul copiilor care au strâns fotografiile expuse și a accentuat asupra importanței valorilor creștine în cadrul comunităților catolice.

Din partea color două școli participante în cadrul proiectului "Clubul tânărului european", Cleja și Arini, prezente la vernisaj, a luat cuvântul prof. Valentin Țicloș de la Școala din Arini, care a creionat succint un punct de vedere din partea celor cărora li s-a adresat proiectul.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Bacău: Vernisajul expoziției de fotografie "Satul romano-catolic din Bacău - istorie și prezent"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat