Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor are o "casă"

Miercuri, 22 octombrie 2014, în comemorarea sfântului papă Ioan Paul al II-lea, în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la Iași, pe str. Colonel Langa, 15 (strada dintre Episcopie și Mitropolie), a fost inaugurat sediul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor. Evenimentul a avut trei momente, respectiv binecuvântarea propriu-zisă a sediului, recitarea rozariului cu familiile prezente în catedrală și sfânta Liturghie.

Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor este, alături de alte oficii ale diecezei, una dintre structurile dorite după Sinodul diecezan din 2001-2004.

La capitolul VIII, Cartea sinodală, rezultat al reflexiilor pe marginea temelor propuse spre a fi studiate, prezintă realitatea căsătoriei și a familiei. La numărul 221 putem citi: "Pentru realizarea unei pastorații familiale autentice, este necesară și urgentă o schimbare a mentalității pastorale, în care se impune a recunoaște că aproape toate obiectivele acțiunii Bisericii ori sunt plasate în cadrul comunității familiale, ori, cel puțin, o pun în cauză mai mult sau mai puțin în mod direct. În această perspectivă, familia este, prin natura sa, locul care unește întreaga pastorație, căci Biserica vede în familie nu doar un sector particular unde intervine, ci o dimensiune a întregii sale activități la care nu poate renunța. Astfel, pastorația familiei este parte integrantă a acțiunii Bisericii noastre locale. Atenția față de familie nu-i privește numai pe unii lucrători pastorali, ci întreaga comunitate creștină și, în ea, pe toți credincioșii după locul și slujirea lor. De aceea, fiecare parohie, în formularea planului său pastoral, să dea o atenție aparte situațiilor și problemelor familiei, punând în valoare, într-un mod special, unitatea familială".

Așadar, inaugurarea sediului Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor este un răspuns concret la o necesitate pastorală a diecezei, subliniată atât de pregnant de Sinodul diecezan, dar și de papa Francisc în multele sale discursuri. La rândul său Sinodul extraordinar al episcopilor din 5-19 octombrie a arătat și mai mult cât de important este ca familiei să-i fie dată atenția care i se cuvinte în Biserică, deoarece "ei i-a fost dat în mod eminent misiunea de a transmite în lume iubirea și viața care își au izvorul în Sfânta Treime".

În mod concret la sediul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor sunt așteptați toți cei care iubesc și prețuiesc familia: familii aflate în dificultate, familiile care trăiesc în dragostea lui Cristos, tineri care se află în drum spre căsătorie, preoți dornici să facă mai mult pentru familii, dar și persoane consacrate care sunt în slujba familiei.

De asemenea, Oficiul va continua în parohiile diecezei "Zilele familiei", "Săptămâna familiei", cursurile de formare umană pentru logodnici, care începând cu anul 2015 se vor ține în mai multe centre decanale din dieceză, dar și exerciții spirituale pentru familii, care se vor ține la Centrul social pentru promovarea valorilor "Gaudium et Spes", din Traian-Neamț.

Din "casa" Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, vă salut cu bucurie pe toți și vă aștept "să-i călcați pragul".

Pr. dr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 octombrie: Iași: Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor are o "casă"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat