Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Secretul papei Ioan Paul al II-lea

Poveștile toate încep cu "a fost odată ca niciodată..."

A fost odată ca niciodată, o fetiță delicată, frumoasă și blândă - era cu siguranță o prințesă, care alesese să trăiască necunoscută - o prințesă a sufletului cel prea înalt, fiindcă în mișcările ei, în gândurile, în vorbele, dar mai ales în ochii ei mari, adânci și duioși, îl puteai vedea pe Dumnezeu. Când prințesa a crescut, a venit și mirele cel hărăzit, îmbrăcat în veșminte cu fireturi aurite, așa ca orice luptător. Și Dumnezeu le-a dăruit un fiu, frumos și bun ca ea, apoi o fetiță care s-a născut doar ca să se întoarcă repede în ceruri și iată, întristat de mâhnirea prințesei, care se îmbolnăvise de durere, Dumnezeu a hotărât să le dăruiască încă un copil. Dar ursitoarele rele îi șopteau mereu să renunțe la el, fiindcă deja are un copil mare și frumos, iar ea e bolnavă și apoi "cine știe ce vremuri vor veni". Frumoasă și blândă, prințesa era însă și înțeleaptă: "Cum aș putea oare să-i trimit înapoi lui Dumnezeu, darul?!". Atunci, ursitoarele au făcut ca, în ziua în care copilul s-a născut, să fie eclipsă de soare, semn de mare spaimă și de negre prevestiri printre oameni. Dar în inima sa, prințesa știa că Dumnezeu, care aprinde soarele și stelele una câte una, a aprins și în fiul ei, viața - și nu oricare viață, ci una regească. De aceea i-a dat nume de rege. Și privind la el, știa că va fi un rege mare și bun și înțelept, fiindcă așa sunt întotdeauna darurile lui Dumnezeu. Și ca să-l ocrotească mai bine, fiindcă știa și ce vremuri de luptă vin, și că el însuși nu va fi ferit de răutatea lumii, de gloanțe și pumnal - a plecat la Dumnezeu când fiul ei mai mic, încă nu împlinise nouă ani.

Așa a coborât din cer în poveste și din poveste în viața tuturor, Karol - cel căruia, după ani și ani, lumea întreagă avea să-i spună cu nesfârșită iubire în Domnul - Ioan Paul al II-lea.

Povestea nu ne mai spune cum s-a întâmplat - dar într-o zi, în biserică, ochii mari și plini de lumină l-au privit pe el și numai pe el. Erau blânzi și buni și vii și calzi ochii aceia și erau ochii mamei lui, fiindcă erau ochii sfintei Fecioare, maica Domnului și maica tuturor. Maica lui. "Totus tuus"- Cu totul al tău, a murmurat în timp ce boabele Rozariului lunecau una după alta, ca tot atâtea lacrimi tăcute - lacrimi de bucurie.

I-a simțit mâinile pe față, ștergându-l de sânge și i-a auzit vocea chemând în ajutor atunci când un camion l-a lovit, aruncându-l într-un canal; cum altfel decât ea putea să înduplece un ofițer german să-l ducă pe tânărul polonez la spital - tot ea a blocat declanșatorul bombei la Jasna Góra și mâna ei a deviat gloanțele la 13 mai 1981, iar un an mai târziu s-a așezat pavăză între el și pumnalul preotului spaniol; și tot ea, ca într-un joc, a aprins focul chimic în apartamentul teroriștilor, zădărnicind astfel complotul Bojinka, magistral pregătit, din ianuarie 1995.

Totus tuus, Cu totul al tău - dar când oare s-a născut Maica Domnului? Întrebarea pe care Ioan Paul al II-lea a adresat-o la Lourdes a rămas fără răspuns. Iubirea adevărată nu are nevoie de date, iar adorația, cu atât mai puțin. Și dacă omul privește chipul îndrăgit cu "ochii iubirii dintâi", dincolo de orice timp, spațiu și nume, cu atât mai mult o face când iubirea este ea însăși originea Universului, fără început și fără sfârșit...

Sigur, Ioan Paul al II-lea a proclamat un An marian, a încredințat Maicii Domnului întreaga omenire, cu durerile, temerile, speranțele și bucuriile sale, a publicat o enciclică dedicată Maicii Domnului1 pe care însă, cu mult timp înainte de a fi promulgată, "a cultivat-o îndelung în inimă" și obișnuia să încheie fiecare discurs, scrisoare apostolică, enciclică etc. cu un gând-rugăciune adresat ei. Și a urmărit pașii ei pe pământ, recomandând ca în special în anul marian să se insiste asupra "geografiei sanctuarelor mariane răspândite în lume"2. A urmărit și a cinstit chipul ei sub toate înfățișările icoanelor, la toate popoarele și riturile creștine, fiindcă peste tot ochii, mâinile și inima ei sunt aceleași.

Dar cu toate acestea, iubirea fără început și fără sfârșit, care cuprinde în ea însăși toate nuanțele iubirii omului, înțelese și neînțelese și mai presus de toate, iubirea Mamei, iubirea aceasta nu poate fi mărturisită, fiindcă nu există vorbe omenești care să-i oglindească lumina.

Doar ochii omului, după chipul și asemănarea Tatălui din ceruri, o pot cuprinde, ca s-o dăruie mai departe și dăruind-o, să aprindă mereu și mereu lumina altor ochi, iubirea altor inimi. Așa ca inima frumoasei prințese; și ca inima lui Karol; și a tuturor celor care l-au cunoscut sau doar l-au văzut sau auzit sau au citit cuvintele lui. Oare cum erau ochii lui Ioan Paul al II-lea? Nu știu, nu pot să vă spun (a mărturisit cineva3 care a fost hirotonit de el): când îl priveai, vedeai doar atât: Lumina.

Poveștile se termină întotdeauna cu "...și au trăit fericiți, până la adânci bătrânețe".

Dar povestea lui Karol se termina altfel: el a mers "în casa Tatălui", unde trăiește "tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", așa, frumos și bun, înțelept și plin de bucurie, îmbrățișându-ne pe toți, de pe întreg pământul, așa cum l-am văzut prima dată la balconul pontifical la 16 octombrie 1978. Fiindcă acolo, în cerul înalt și senin, primește dincolo de timp, de spațiu și de nume, îmbrățișarea căreia i-a dus dorul întreaga viață: a mamei sale. A mamei lui și a Maicii tuturor, a Maicii Domnului. Totus tuus.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Redemptoris Mater, 25 martie 1987.
2 Del Rio, Domenico, Karol cel Mare: Istoria papei Ioan Paul al II-lea. Trad.: Pr. Ioan Sociu, Ed. "Pauline", 2005, ISBN 973-8380-47-2, p. 194.
3 Pr. Tadeusz Rostworowski, SJ.


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat