Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la inaugurarea centrului Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor

Conștientă de dificultățile actuale ale familiei, în timp ce îi recunoaște valoarea fundamentală pentru societate și Biserică, Dieceza de Iași continuă să-și îndrepte atenția spre binele prețios pe care îl reprezintă căsătoria și familia, inaugurând centrul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor. Momentul solemn va avea loc, miercuri, 22 octombrie 2014, în ziua sfântului Ioan Paul al II-lea, cel pe care, la Liturghia de canonizare, papa Francisc l-a numit "papa familiei".

Evenimentul va consta din două părți, respectiv binecuvântarea și inaugurarea sediului centrului, din str. Colonel Langa, nr. 15 (între Episcopia Catolică și Mitropolia Ortodoxă) și apoi celebrarea sfintei Liturghii, în catedrala din Iași, la ora 18.30, de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în cadrul căreia se va sublinia importanța unui astfel de centru pentru binele familiilor în general și ale familiilor diecezei în special.

Scopul unei astfel de instituții este acela de a sta aproape familiei, încercărilor și bucuriilor ei, dar și de a propune un tip de pastorație unitară și sistematică în lumina evangheliei căsătoriei și a familiei, care să garanteze comuniunea cu episcopul diecezan, cu Consiliul Prezbiteral și Consiliul Pastoral, precum și cu celelalte oficii care compun Curia diecezană.

Printre altele, revine Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor ca, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și în armonie cu forurile amintite, să individualizeze și să propună linia pastorală diecezană în privința căsătoriei și a familiei și să programeze activitățile diecezane în ceea ce privește formarea tinerilor logodnici în vederea căsătoriei, ca și însoțirea familiilor după celebrarea căsătoriei.

Va reveni Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor și coordonarea diferitelor inițiative care sunt programate la nivel parohial, prin asigurarea materialelor necesare, ca și a specialiștilor pentru diferitele domenii speciale de formare.

Printre alte scopuri pe care și le propune Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor mai pot fi amintite:

  • formarea anumitor persoane care să susțină și să asigure propunerile Centrului la nivel de decanate și parohii;

  • studierea și soluționarea în lumina doctrinei Bisericii a problemelor morale, religioase și sociale pe care le întâmpină familiile;

  • promovarea și susținerea inițiativelor parohiale, ca și a structurilor necesare în ceea ce privește pastorația familiei;

  • propunerea unor măsuri speciale pentru familiile care sunt departe sau se află în situații de iregularitate;

  • confruntare și dialog cu diversele realități culturale, sociale și civile, cu privire la anumite teme care privesc familia și viața;

  • formarea de noi operatori pastorali care să vină în sprijinul preoților, mai ales în ceea ce privește formarea tinerilor pentru căsătorie;

  • consultarea anumitor experți din domenii care privesc viața soților, reglementarea nașterilor, educarea copiilor, exodul familiilor, dar și din câmpul teologic, biblic, moral, pastoral, spiritual, pedagogic, psihologic etc.).

Totodată Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor se angajează să țină legătura și cu entitățile de profil ale Bisericii, cum sunt Consiliul Pontifical pentru Familii, Institutul "Ioan Paul II" pentru studii despre Căsătorie și Familie, din Roma, ca și cu organismele similare din celelalte dieceze ale Conferinței Episcopilor din România.

Pr. dr. Felician Tiba
director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat