Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXVII-a de peste an - A

"Eu v-am ales pe voi din lume, ca să mergeți și să aduceți roade" (In 15,16).

Este pentru a treia duminică consecutiv când Biserica ne cheamă să medităm asupra viei Domnului, care în Vechiul Testament a fost poporul evreu (cf. Is 5,7), iar în Noul testament este Biserica aleasă (cf. 1Pt 5,13), Biserica lui Dumnezeu (cf. 1Cor 10,32), Biserica supusă lui Isus Cristos (cf. Ef 5,24), Biserica celor înscriși în ceruri (cf. Evr 12,23).

După ce satana a reușit a scoate via Domnului din grădina paradisului și s-o risipească pe pământ, unde arșița este mare (cf. Gen 3,23-24), Dumnezeu i-a chemat mai întâi pe patriarhii Abraham, Isaac și Iacob și i-a trimis să adune via sa risipită, să o aducă la ascultarea sa, să o crească în Egipt, să o facă iar o vie mănoasă și să o facă vestită printre popoare. Apoi, i-a chemat pe Moise, pe Aron și Iosue, care să scoată via lui din Egipt și să o ducă în țara mănoasă a Canaanului, unde să o îngrijească și s-o înmulțească cu popoare păgâne; lucru care s-a și întâmplat, căci la ieșirea ei din Egipt i s-a adăugat oameni de felurite neamuri (cf. Ex 12,38), iar pe cale și gabaoniții (cf. Ios 11,27). Adusă în țara Canaan, Dumnezeu a încredințat via sa, spre bună administrație lui David, un om după inima sa (cf. 1Sam 13,14; Fap 13,22-23); David a fost regele din a cărei descendență urma să se nască Isus, moștenitorul de drept a viei sale (cf. Mt 21,38). Iar Isus a fost regele care avea replanteze via Domnului în împărăția cerurilor (cf. In 12,32), acolo de unde a fost smulsă de satana și aruncată pe pământ.

Cât timp au trăit patriarhii, eliberatorii din Egipt și regele David, planul lui Dumnezeu cu via sa a mers bine. Dar, după moartea lui David, urmașii acestuia, care nu au mai fost oameni după inima lui Dumnezeu, nu au mai îngrijit și înmulțit via cu noi vițe aduse dintre popoarele păgâne, nu i-au mai adus lui Dumnezeu roadele cuvenite, n-au mai voit să predea via moștenitorului de drept, Isus, ba chiar l-au și ucis (cf. Mt 21,41). Dar Dumnezeu l-a înviat pe Isus, piatra aruncată de zidari, și a făcut din el piatra din capul unghiului Bisericii sale (cf. Mt 21,42) și cauză de mântuire pentru toți oamenii (cf. Fap 4,12; Is 45,17). Apoi, după ce i-a îndepărtat pe viticultorii cei răi, a încredințat via altor viticultori, care sunt ucenicii Fiului său, care sunt Biserica sa. În acel moment, Dumnezeu a transferat în sarcina Bisericii tot ceea a rămas neîmplinit de către vechiul său popor, Israel, adică a transferat în sarcina Bisericii sale cultivarea, îngrijirea, rodirea, extinderea viei sale, la orice neam și națiune (cf. Fap 2,5.9-11; Ap 7,9), și pregătirea pentru răpirea ei în cer, de către Isus (cf. 1Tes 4,15-18).

Păcatul cel mai mare al multor preoți și farisei a fost că au pus învățătura lor omenească înainte cuvântului lui Dumnezeu și că nici ei n-au intrat pe poarta mântuirii, dar nici pe alții nu i-au lăsat să intre (cf. Mt 23,13). Mai marii preoților și fariseii, provocați de Isus, comentând faptele viticultorilor răi din parabolă, care au refuzat să dea roadele Stăpânului viei, care au ucis pe trimișii săi și care l-au ucis chiar și pe Fiul Stăpânului, fără să știe că tocmai despre ei este vorba, au spus: "Ca pe niște răi ce sunt, îi va ucide fără milă, iar via o va arenda altor viticultori, care îi vor da recolta la timpul cuvenit" (Mt 21,41).

Aici nu trebui să înțelegem că toți preoții, fariseii, cărturarii și iudeii l-au refuzat pe Isus; sau că împărăția lui Dumnezeu a fost luată pentru totdeauna de toți evreii. Aici trebuie să înțelegem că via, împărăția cerurilor, a fost luată numai de la acei oameni, care în acel timp, în mod conștient, nu i-au dat roadele cuvenite lui Dumnezeu și apoi l-au ucis și pe Fiul său, Isus. Adevărul că nu toți evreii l-au refuzat pe Dumnezeu și pe Isus și că împărăția lui Dumnezeu nu a fost luată de la toți evreii, este confirmat de lunga lista de evrei iubitori de Dumnezeu și de Cristos, listă compusă din primii apostoli, primii creștini, primii martiri și primii mărturisitori; listă care ajunge până în timpurile moderne unde este completată cu Alfons Maria Ratisbonn (1814-1884) și Edith Stein (1891-1942) și alții.

Astăzi nimeni nu trebuie să uite că, pentru Dumnezeu, toți oamenii sunt copiii lui iubiți și că de la Dumnezeu nimeni nu este respins, dacă se întoarce sincer la el la el (cf. Rom 11,15.25-26) și dacă trăiește după îndreptarul dat de cea de-a doua lectură de astăzi, care zice: "Fraților, îndreptați-vă gândul și cugetul la tot ceea ce este adevărat și vrednic de cinste, la tot ceea ce este drept și curat, la tot ceea ce este vrednic de iubire și cu faimă bună, la tot ceea ce este virtute și vrednic de laudă" (Fil 4,8).

Am văzut din evanghelia de astăzi că Dumnezeu dorește ca noi, Biserica sa, ca noi, creștinii, să cultivăm, să îngrijim, să rodim, să extindem via sa la orice neam și națiune (cf. Mt 28,19-20; Mc 16,15) și să o pregătim pentru marea răpire în cer, căci Dumnezeu vrea ca toți oamenii să ajungă la cunoașterea adevărului și la mântuire (cf. Fap 2,5.9-11; 2Tim 2,4; Ps 67,2).

În această măreață lucrare de cultivare, de rodire, de răspândire a Bisericii la orice neam și națiune și de pregătire pentru marea răpire la ceruri este nevoie de aportul tuturor.

Așa cum în vremurile străvechi Dumnezeu i-a chemat pe Abraham, Isaac, Iacob, Moise, Aron, Iosua, pe David și urmașii săi, pentru a conduce poporul său cu înțelepciune; așa cum a chemat apoi, oameni talentați în construcții, ca Bețaleel și Oholiab (cf. Ex 31,6; 35,34-35); oameni talentați în muzică, precum Myriam, fiii lui Core și David; oameni talentați în arta apărării, ca Ioab și Amasa; așa cu a chemat apoi oameni curajoși și evlavioși ca Debora; oameni tari în credință ca Rut; oameni ascultători ca Samuel; oameni fideli ca Ilie; oameni buni ca Elizeu; oameni devotați ca profeții și drepții.

La fel este astăzi și în Biserică. Dumnezeu are nevoie de slujirea Sfântului Părinte papa, a cardinalilor și a episcopilor; dar Dumnezeu mai are nevoie și de slujirea și dăruirea preoților, misionarilor, persoanelor consacrate, familiilor; apoi Dumnezeu mai are nevoie și de slujirea creștinilor cu diferite talente: organizatorice, oratorice, artistice, educaționale, medicale, legislative; într-un cuvânt, Dumnezeu are nevoie de slujirea oricărui om, căci, în via Domnului, nimeni este chemat să fie numai simplu privitor, ci toți sunt chemați să fie lucrători. De aceea, Biblia spune că: "Dumnezeu a dat pe unii apostoli; pe alții, proroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Cristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Isus" (Ef 4,11-13).

Cred că nu o să nu surprindă pe nimeni dacă am să amintesc că, la preamărirea lui Dumnezeu și la aducerea oamenilor la ascultarea și împărăția cerurilor lucrează întreaga creație, începând: de la cei mai nobili dintre îngerii cerului și până la oamenii cei mai simpli oameni ai pământului; de la cele mai mici vietăți create și până la cele mai mari viețuitoare; de la simplul fir de iarbă și până cedrii Libanului; de la micul fir de praf și până la giganticele planete (cf. Ps 19,1-6). Sunt mulți oameni care s-au convertit la credința în Dumnezeu: auzind de fidelitatea îngerilor și oamenilor buni; observând perfecțiunea și frumusețea universului; admirând multitudinea vietăților și rolul lor; simțind parfumul florilor multicolore. Fiecare picătură de ploaie, fiecare rază de lumină, fiecare fir de iarbă, fiecare frunză, fiecare floare și fiecare fruct mărturisesc despre înțelepciune și iubirea de oameni a lui Dumnezeu, căci, așa cum spune Biblia, toată creația a fost adusă la existență în vederea fericirii omului (cf. Ps 8,3-9). De aceea, Isus, spune unuia fiecăruia dintre noi creștinii: "Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la orice făptură" (Mc 16,15); "Vestiți faptele minunate ale celui ce v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină" (1Pt 2,9); căci "prin aceasta este proslăvit Tatăl meu și vă arătați a fi ucenicii mei" (cf. In 15,8).

Evanghelia de astăzi ne spune că unii dintre capii religioși și oamenii timpului lui Isus, din tot ceea ce au primit de la Dumnezeu, au voit să rețină totul numai pentru ei, fără a aduce nici un prinos Domnului. Ba mai mult, ei au prigonit și ucis pe toți care le-au amintit că au datorii față de Dumnezeu pentru toate darurile primite. Oare nu cumva și unii oameni care aparțin Bisericii fac aceleași lucruri? Dumnezeu i-a dat omului multe daruri și talente ca să fie fericit; dar a cerut de la el ca prin aceste daruri și talente să-l laude pe el și să le fie de ajutor oamenilor, pe care să-i câștige pentru împărăția cerurilor, căci mulți oameni se pierd din lipsă de cunoștință (cf. Os 4,6). Dar unii, în loc să împlinească lauda lui Dumnezeu și să le ducă vestea mântuirii, risipesc aceste daruri și talente, pentru a sluji la satana și pentru a pierde suflete pentru el. De aceea, Domnul spune: "Să nu pedepsesc eu oare astfel lucruri?" (Ier 5,9).

Unii creștinii de astăzi, ca și unii evreii de odinioară, deși își au numele scrise în registrele bisericilor, ei nu se află sub autoritatea lui Cristos. În dreptul multora dintre acești creștini s-ar putea scrie: consumatori și nu producători; leneși și nu lucrători; trădători și nu credincioși. Iată câteva alte exemplificări concrete, care dovedesc că unii oameni, după peste două milenii de creștinism, nu trăiesc încă după Legea cea nouă a Duhului, ci după cea a trupului.

Referitor la căsătorie, Dumnezeu spune în sfânta Carte: "Creșteți și înmulțiți-vă!" (Gen 1,28). Iar cei care se căsătoresc răspund: "Vom primi toți copiii pe care Dumnezeu va binevoi să ni-i dea și-i vom crește în Legea lui Dumnezeu și a Bisericii sale!" Zic "da", dar fac "nu". Zic "da" și fac "nu", pentru că mulți oamenii au rămas tot mai mult iubitori de plăceri, decât de Dumnezeu (cf. 2Tim 3,4); pentru că mulți din cei care se căsătoresc trăiesc mai mult după pofta trupului, pofta ochilor și mândria vieții, decât după cerințele lui Dumnezeu (cf. 1In 2,16; 2Cor 6,14); pentru că mulți din oamenii care se căsătoresc, renunță mai ușor la împărăția cerurilor, decât la păcat. De aceea, fără să le pese, nu aduc pe lume toți copiii voiți de Dumnezeu, nu-și educă copiii pentru Biserică și pentru împărăția cerurilor. Ca și arendașii din evanghelie, acest fel de creștini nu-i dau lui Dumnezeu rodul viei sale.

Tot referitor la căsătorie, Biblia spune că este "O taină mare" (Ef 5,32), pentru că în taina căsătoriei este cuprinsă legătura directă dintre Isus, mire, și Biserica, mireasă. În schimbul binecuvântărilor pământești și a bucuriilor veșnice, oamenii promit lui Dumnezeu și semenilor lor că se vor respecta și se vor iubi toată viața lor, la bine și la greu, și că "ceea ce Dumnezeu a unit ei nu vor desface" (Mc 10,9). Dar, amăgiți de satana și de patimi, mulți dintre oamenii care se căsătoresc, părăsesc această alianță făcută cu Dumnezeu. De aceea, în multe familii, întâlnim o imagine falsă despre iubirea dintre Cristos și Biserică, căci multe familii se lasă antrenate în certuri, infidelități, ură, dușmănie și despărțiri. Prin toate aceste fapte, cei căsătoriți îi îndepărtează de oameni de Dumnezeu. Ca și arendașii din evanghelie, acest fel de creștini nu-i dau lui Dumnezeu rodul viei sale.

Și iarăși: Dumnezeu i-a dat omului șase zile din săptămână ca să lucreze și să se ocupe de cele pământești și trupești, dar ziua a șaptea a rânduit-o pentru slava lui (cf. Ex 20,9-11). Dar omul, mai ales cel de astăzi, după ce a luat cele șase zile date de Creator, mai ia și ziua a șaptea rânduită pentru slava lui; duminica, în loc să-i vedem pe oameni în biserici lăudând pe Dumnezeu și întărind pe frați, îi vedem mergând la câștig, la târguri, la afaceri, la distracții, la stadioane, la plimbări, la locuri de păcate. Ca și arendașii din evanghelie, nici acest fel de creștini nu-i dau lui Dumnezeu rodul viei sale.

Dumnezeu a dat omului toate bunurile sale (cf. Ps 8,3-9), dar i-a cerut o parte pentru el. În Vechiul Testament, Dumnezeu i-a cerut omului a zecea parte din toate veniturile (cf. (Lev 27,30; Num 18,26; Dt 14,24; 2Cr 31,5). În Noul Testament, Dumnezeu le-a cerut creștinilor numai o anumită cotă, stabilită de Biserică, pentru a susține lucrările sale misionare și de funcționare (cf. 1Cor 16,1-2; Iac 1,5). Iar Biblia spune că Dumnezeu iubește pe cel care dă cu bucurie (cf. 2Cor 9,7). Mulți creștini de astăzi, ca și arendașii din vie, s-au făcut stăpâni peste tot ce au primit de la Dumnezeu și vin în fața lui Dumnezeu cu mâinile goale (cf. Dt 16,16). Lipsa lor de ajutor aduce prejudicii Bisericii, în plan misionar și în plan administrativ, prejudicii care, în loc să-i atragă pe oameni la Dumnezeu, mai mult îi îndepărtează. Ca și arendașii din evanghelie, nici acest fel de creștini nu-i dau lui Dumnezeu rodul viei sale.

Cât de gravă este lipsa de trăire și mărturisire a credinței, de rodire și de dăruire a ofrandei, o vedem din exemplul următor: Maximilian Hercule (250-310), asociat la conducerea Imperiului Roman de către Dioclețian (244-311), a transferat mai multe trupe romane din Egipt, în Galia, pentru reprimarea triburilor răsculate ale bagauzilor. Între trupelor transferate se afla și renumita "Legiunea tebană"; legiune formată în majoritate din ostași creștini, originari din părțile Tebei, o regiune din Egipt; legiune din care, numai într-o zi a anului 287, peste 1.000 de ostași creștini, în frunte cu sfinții Mauriciu, Exuperiu și Candid, au murit pentru credința în Cristos, refuzând să aducă cult idolilor.

Am amintit de această "Legiune tebană", formată aproape în majoritatea ei din soldați creștini recrutați din Egipt, pentru că astăzi în Egipt mai sunt doar puțini creștini. După libertatea Bisericii (313), s-a întâmplat ceva rău. Creștinii din Egipt, ca și creștinii din Asia, cărora le-a predicat sfântul Paul și însoțitorii săi, - asemenea evreilor intrați în Canaan, care bucurându-se de câteva victorii, n-au mai luptat până la cucerirea întregii țări, - zic, acești creștini din Egipt și Asia, venind libertatea, au oprit motoarele trăirii și mărturisirii credinței, dedicându-se ridicării de edificii; iar rezultatul a fost că în scurt timp au fost asimilați de păgâni. Ca și arendașii din evanghelie, nici acești creștini nu i-au dat lui Dumnezeu rodul viei sale.

Dar să venim în Europa, unde țări altădată profund creștine, țări cu mulți regi și cu mulți oameni sfinți, țări numite "ale sfinților", astăzi, din cauza delăsării vieții creștine și a nemărturisirii credinței în fața altora, au ajuns să uite de Cristos, de Biserică și de împărăția cerurilor și au nevoie de o nouă evanghelizare.

Să privim și la creștinii catolici din țara noastră, țară creștină de pe timpul apostolilor, țară altădată cu domnitori și mulți oameni sfinți. Din cauza cedărilor din timpul prigoanelor, din cauza căsătoriilor după trup, în care l-au imitat mai mult pe Solomon (cf. 1Rg 11,1-13) decât pe patriarhii Abraham, Isaac și Iacob (cf. Gen 24,4; 28,2), au ajuns să uite și să lase trăirea și mărturisirea credinței primite la Botez și, din majoritari cum erau după ce au fost cuceriți de romani (106), au ajuns mai apoi minoritari, tolerați și, pe alocuri, au dispărut complet.

Doi prihori, două mici păsări roșii și cu moț, stăteau într-un pom. "Mi s-a făcut foame", spuse unul. "Și mie," răspunse celălalt. "Hai să căutăm ceva de mâncare". Au zburat până au ajuns la un ogor plin cu râme. Au mâncat și-au mâncat până n-au mai putut înghiți nici o fărâmă. "O, am mâncat așa de mult că nu cred că am să pot zbura înapoi la copac, zise unul". "Nici eu nu mă simt în stare de așa efort, răspunse celălalt". "Hai să rămânem aici, tolăniți la soare". "De-acord". Și s-au cuibărit în iarbă cât mai confortabil. Nici n-au ațipit bine că o pisică grasă i-a înhățat și înghițit fără să-i mai mestece. S-a lins pe buze și și-a zis: "Îmi plac la nebunie prihorii care lenevesc la soare".

Așa spune și satana, leul care rage căutând pe cine să înghită (cf. 1Pt 5,8), despre creștinii sătui de darurile lui Dumnezeu, dar leneși pentru via Domnului: "Îmi plac la nebunie creștinii cu moț care lenevesc fără să facă nimic!"

O duminică frumoasă și cu folos tuturor!

Lăudat să fie Isus Cristos!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat