Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2014

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 10 (298) - octombrie 2014, se deschide cu scrisoarea pastorală intitulată "Un nou gest de prețuire pentru familie și căsătorie", adresată de PS Petru Gherghel "familiilor și păstorilor". Scrisoarea pastorală este prilejuită de marele eveniment al Bisericii Catolice, reprezentat de Sinodul Extraordinar al Episcopilor care va avea loc la Roma în perioada 5-19 octombrie, având ca temă: "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării".

"Fiind păstrătoarea și învățătoarea credinței primită de la Cristos - scrie PS Petru Gherghel -, prin apostoli și tradiție, Biserica iubește, propune, apără și prezintă lumii marele mister de iubire al lui Dumnezeu față de omenire, taina familiei și a căsătoriei creștine".

Mai multe amănunte cu privire la cea de-a XIII-a Întâlnire Extraordinară a Episcopilor puteți afla în articolul "Familia în centrul atenției", publicat de pr. Claudiu Bulai, în cadrul rubricii "Actualitatea", rubrică dedicată aproape în întregime unor comemorări. Astfel, pr. Claudiu publică articolul "O sută de ani de la începutul Primului Război Mondial", prof. dr. Anton Coșa rememorează pe primul episcop indigen de Iași, Mons. Mihai Robu, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, iar pr. Cornel Cadar prezintă una dintre figurile ilustre ale Bisericii noastre locale, preotul franciscan Mihai Rotaru, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea sa.

Continuă serialul dedicat de pr. Cornel Cadar istoricului revistei "Lumina creștinului", serial ajuns la episodul al XX-lea, și care tratează perioada 1945-1948, ultima și cea mai dramatică din timpul regimului ateu-comunist. Rubrica "Istorie" găzduiește articolul "Bacău "Sfânta Cruce". Sfințirea bisericii și consacrarea altarului", scris de pr. Iosif Comorașu, iar rubrica "Mesajul sfinților" găzduiește articolul "Episcopul Anton Durcovici. Sub ocrotirea sfintei Maria" semnat de dr. Dănuț Doboș.

Continuă serialul dedicat de pr. Iosif Dorcu sanctuarelor mariane, în acest episod fiind prezentat sanctuarul de la Torreciudad aflat în nord-estul Spaniei, în regiunea Aragon

Rubrica "Pentru familii" este susținută ca de obicei de pr. dr. Felician Tiba, și care în cuprinsul articolului intitulat "Un foc încă neatins" prezintă câteva impresii ale unor participanți la cea de-a doua întâlnire a familiilor din Dieceza de Iași, eveniment care a avut loc la Bacău la 23 august.

Pentru cei mai mulți dintre noi tentați să uităm istoria și mai ales să nu tragem învățăminte din istoria tragică a omenirii, articolul pr. Felix Roca intitulat "Sabie și mănuși albe", (în cadrul serialului "Calea fericirilor evanghelice" din cuprinsul rubricii pentru tineri") este un bun prilej de profundă meditație. Autorul prezintă în cifre reci, care dau frisoane, fiori, o realitate cruntă și anume faptul că "Astăzi sunt mai mulți mărturisitori, mai mulți martiri în Biserică decât în primele secole" citându-l pe papa Francisc.

"A fi diferit...", este titlul articolului semnat de Mihaela Osoianu (Berneagă), și care conține un mesaj de felicitare adresat redacției revistei "Lumina creștinului" la centenarul acesteia, precum și o mărturie a propriei experiențe dintr-o lume - alta decât țara de origine - "care construiește aparente diversități, dar care ne împinge pe toți în aceeași direcție...".

Pr. Florin Sescu publică în cadrul rubricii "Misiuni", articolul intitulat "Purtători ai speranței evanghelice", articolul care se dorește a fi o incursiune în mesajul Sfântului Părinte adresat oficial Bisericii pentru cea de-a 88-a Zi Mondială a Misiunilor, care se va celebra la 19 octombrie.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Catehism marian" și "Farmecul carității", ambele fiind publicate de P.A.D., "Persecuții în Ucraina", "Duminica în familie" de fr. Ștefan Lucaci SVD, în cadrul rubricii "E bine de știut"; "Perle la începutul anului școlar", culese de pr. Felician Tiba; "Crucea de lemn", istorioară morală de Christofor v. Schmid, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Caritate cu sau fără... sens", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tabelete spirituale"; "Curier juridic", în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău"; precum și poezia "Rozariul", publicată de Martin Cata.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii, având pe copertă un fragment din scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel și o fotografie cu papa Francisc binecuvântând o familie.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat