Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (XXVII). Duminica a 26-a de peste an

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, fragmentul evanghelic din cea de-a 26-a duminică de peste an.

Mulțumim tuturor celor care fac cunoscută copiilor această inițiativă și mai ales se roagă împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

Cât de actuală este și astăzi această parabolă pe care am parcurs-o împreună! Sunt atât de mulți oameni care promit foarte multe lucruri: să se îndrepte, să fie mai atenți și mai buni cu cei din jur, să participe mai des la sfânta Liturghie și la sacramente; dar apoi uită cu totul ceea ce au promis și pășesc cu indiferență în viața de zi cu zi.

Fragmentul evanghelic de astăzi surprinde momentul discuției dintre mine și mai marii poporului israelit, cu puțin înainte de arestarea mea, pe când eram în Ierusalim. Trei ani am predicat Evanghelia, invitându-i pe oameni la convertire și am descoperit că primii care au răspuns la invitația mea au fost vameșii (colectorii de taxe) și păcătoșii.

Am dorit să-i asemăn pe aceștia din urmă cu primul fiu care la început spune nu, se comportă rău, dar mai apoi căindu-se împlinește binele, iar pe mai marii poporului cu cel de-al doilea fiu care la început spune da, dar mai apoi nu face nimic.

Să presupunem că ar avea loc un cutremur, o calamitate sau ar fi persoane neajutorate și cărora li se face o nedreptate, la ce ar folosi vorbele frumoase și intențiile bune? La ce ar folosi cuvintele dacă nu ar fi o implicare concretă în ajutorarea lor? La fel și în viața de credință. La nimic nu ar servi faptul că unii au studiat și cunosc cuvintele sfintei Scripturi, că participă des la sacramente, dacă nu își îmbunătățesc conduita lor de fiecare zi, dacă nu-și arată iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele prin fapte concrete. Vorbele frumoase nu ajută la nimic dacă nu sunt însoțite de îndreptarea vieții și de o schimbare concretă. În final, acesta este amănuntul care contează cel mai mult pentru Dumnezeu, pentru mine, și nu aparențele.

Tot ceea ce faceți rău sau ceea ce nu reușiți să faceți bine, Dumnezeu Tatăl vede. El știe cu adevărat cine este credincios, pentru că omul se cunoaște după roadele sale. Nu cuvintele frumoase și iscusite sunt cele care aduc rezultate, ci angajarea și implicarea concretă.

Ideal ar fi, dragii mei, să spuneți da faptelor bune și să le duceți la bun sfârșit.

Dragii mei, fiți buni și plini de generozitate!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară

Ne rugăm pentru acei copii care, deși au promis de foarte multe ori să se îndrepte, încă șovăie pe calea indiferenței și a răului:

Doamne, copiii din lumea întreagă sunt fiii tăi. Ca un tată bun, tu îi îndemni pe toți să se îndrepte, să lucreze cu entuziasm și generozitate pentru binele tuturor. Dă-le curaj și statornicie celor șovăielnici. Amin.

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru duminica a 26-a de peste an poate fi descărcată de aici.

* * *


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat