Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a papei Francisc la Tirana (Albania)

Întâlnirea cu copiii din Centrul Betania și reprezentanți ai asistaților din alte centre caritative din Albania

Biserica din Centrul Betania, 21 septembrie 2014

Dragi prieteni din Centrul Betania,

Vă mulțumesc din inimă pentru primirea voastră bucuroasă! Și mai ales vă mulțumesc pentru primirea care aici în fiecare zi se oferă atâtor copii și adolescenți care au nevoie de îngrijire, de duioșie, de un ambient senin și de persoane prietene care să fie și adevărați educatori, un exemplu de viață și un sprijin.

În locuri ca acesta suntem cu toții întăriți în credință, cu toții ajutați să credem, pentru că vedem credința devenind caritate concretă. O vedem aducând lumină și speranță în situații de gravă suferință; o vedem reaprinzându-se în inima persoanelor atinse de Duhul lui Isus care spunea: "Cine primește pe unul dintre acești copii în numele meu, pe mine mă primește" (Mc 9,37). Această credință care acționează în caritate mișcă munții indiferenței, necredinței și apatiei și deschide inimile și mâinile ca să facă binele și să-l răspândească. Prin gesturi umile și simple de slujire a celor mici trece Vestea Bună că Isus a înviat și trăiește în mijlocul nostru.

În afară de asta, acest Centru mărturisește că este posibilă o conviețuire pașnică și fraternă între persoane care aparțin la diferite etnii și la diferite confesiuni religioase. Aici diferențele nu împiedică armonia, bucuria și pacea, ba mai mult devin ocazie pentru o mai profundă cunoaștere și înțelegere reciprocă. Diferitele experiențe religioase se deschid la iubirea respectuoasă și eficace față de aproapele; fiecare comunitate religioasă se exprimă cu iubire și nu cu violență, nu se rușinează de bunătate! Celui care o face să crească înlăuntrul său, bunătatea dăruiește o conștiință liniștită, o bucurie profundă chiar și în mijlocul dificultăților și neînțelegerilor. Chiar și în fața ofenselor îndurate, bunătatea nu este slăbiciune, ci adevărată forță, capabilă să renunțe la răzbunare.

Binele este răsplată pentru el însuși și ne apropie de Dumnezeu, binele suprem. Ne face să gândim ca El, ne face să vedem realitatea vieții noastre în lumina planului său de iubire cu privire la fiecare dintre noi, ne face să gustăm micile bucurie de fiecare zi și ne susține în dificultăți și în încercări. Binele plătește infinit mai mult decât banul, care în schimb dezamăgește, pentru că am fost creați pentru a primi iubirea lui Dumnezeu și a o dărui la rândul nostru și nu pentru a măsura fiecare lucru pe baza banului sau a puterii, care este pericolul care ne ucide pe toți.

Dragi prieteni, directoarea voastră, în salutul său, a amintit de etapele făcute de asociația voastră și operele născute din intuiția fondatoarei, doamna Antonietta Vitale - pe care o salut cordial și îi mulțumesc pentru primirea sa - și a scos în evidență ajutorul binefăcătorilor și progresele diferitelor inițiative. A citat pe copiii mulți primiți și îngrijiți cu iubire. Mirjan a mărturisit în schimb experiența sa personală, uimirea și recunoștința pentru o întâlnire care a transformat existența sa și a deschis-o spre noi orizonturi, făcându-l să întâlnească noi prieteni și un Prieten și mai mare și mai bun decât ceilalți: Isus. El a spus un lucru foarte semnificativ cu privire la voluntarii care aici prestează lucrarea lor; a spus: "De 15 ani de jertfesc din iubire față de Isus și din iubire față de noi". Este o frază care revelează că dăruirea din iubire față de Isus trezește bucurie și speranță și că slujirea fraților se transformă în domnie împreună cu Dumnezeu. Aceste cuvinte ale lui Mirjan-Paul pot să pară paradoxale pentru mare parte din lumea noastră, cărora le este greu să le înțeleagă și caută cu nesaț în bogățiile pământești, în posesie și în distracția scop în sine cheia propriei existențe, găsind în schimb înstrăinare și dezorientare.

Secretul unei existențe reușite este în schimb a iubi și a se dărui din iubire. Atunci se găsește forța de "a se jertfi cu bucurie" și angajarea cea mai implicatoare devine izvor al unei bucurii mai mari. Atunci nu mai provoacă frică alegeri definitive de viață, ci apar în adevărata lor lumină, ca un mod pentru a realiza pe deplin propria libertate.

Domnul Isus și mama sa, Fecioara Maria, să binecuvânteze asociația voastră, acest Centru Betania și celelalte centre pe care caritatea le-a făcut să se ridice și Providența le-a făcut să crească. Să binecuvânteze pe toți voluntarii, pe binefăcători și pe toți copiii și adolescenții primiți. Patronul vostru, sfântul Anton de Padova, să vă însoțească pe acest drum. Continuați cu încredere să-l slujiți în cei săraci și în cei abandonați pe Domnul Isus și să-l rugați pentru ca inimile și mințile tuturor să se deschidă la bine, la caritatea activă, izvor de bucurie adevărată și autentică. Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine și din inimă vă binecuvântez.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat