Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului secretar de stat despre călătoria pontifului în Albania

Ieșiți din iarna lungă

De Barbara Castelli

Publicăm transcrierea integrală a interviului luat secretarului de stat, cardinalul Pietro Parolin, realizată de Centrul de Televiziune Vatican cu ocazia călătoriei Papei în Albania.

În timpul zborului de la Seoul la Roma, Papa Francisc, vorbind cu jurnaliștii, a ilustrat motivele iminentei sale călătorii în Albania. Înainte de toate, să încurajeze toate popoarele recunoscând opera de dialog realizată la Tirana: un guvern de unitate națională între islamici, ortodocși și catolici. Așadar, a lucra împreună este posibil?

Este posibil dialogul. Este posibilă cultura întâlnirii, asupra căreia insistă așa de mult Papa. Și aș vrea să subliniez faptul că Papa preferă să vorbească prin exemple concrete, prin modele. Albania este unul din aceste exemple concrete, unul din aceste modele. De când a devenit independentă, în urmă cu circa un secol, a ales să fie un stat multireligios. Și această alegere de a-i implica pe toți, această alegere de a se opune oricărei discriminări religioase, s-a dovedit o alegere deosebit de valabilă în timpul secolului trecut - zbuciumatul secol trecut marcat de atâtea conflicte - și se dovedește valabilă și în zilele noastre, în fața atâtor situații în care vedem că religia devine motiv de violență, devine pretext pentru a se ciocni, pentru a se distruge reciproc. Deci cred că alegerea Papei Francisc de a merge în Albania înseamnă mai ales această subliniere: în pofida dificultăților pe care țara le-a experimentat - pe care le cunoaștem și n-au fost dificultăți mici - a ales să nu folosească niciodată religia ca motiv de ciocnire și de conflict.

Ce contribuție a oferit Sfântul Scaun în reconstruirea Albaniei?

Sfântul Scaun a fost foarte prezent în reconstruirea Albaniei. Putem porni de la timpurile recente, chiar dacă raporturile cu Albania dăinuiesc de mult timp dinainte și au fost mereu foarte vii: din 1991, când s-au stabilit relațiile diplomatice, după căderea regimului comunist, care a permis Bisericii să-și reia viața și chiar să se insereze în manieră constructivă în societatea albaneză. A urmat apoi, în 1993, călătoria lui Ioan Paul al II-lea, care a permis să se consolideze acest rol și să se întărească prezența și contribuția pe care țara o dă țării. Iarăși, printre celelalte momente fundamentale putem aminti semnarea a două acorduri, în 2002 și în 2007, cu privire la raporturile reciproce, mai în general, și cu privire la chestiunile economice și financiare, în special. Grație acestor pași a existat o însoțire din partea Sfântului Scaun a acestui moment de reconstruire și de reluare a țării. Desigur, vizita Papei Francisc se situează un pic în acest direcție și va da o contribuție ulterioară.

Care este încurajarea pe care Sfântul Scaun vrea s-o ofere astăzi Albaniei, care din luna iunie este în mod oficial candidată la aderarea în Uniunea Europeană? Și care sunt chestiunile cele mai urgente la care ar trebui să dea un răspuns?

Albania iese dintr-o perioadă, dintr-o lungă iarnă de izolare față de celelalte țări. Deci Sfântul Scaun oferă încurajarea sa, oferă sprijinul său pentru integrarea Albaniei. Amintind și contribuția specifică pe care Albania trebuie s-o aducă la această integrare: putem aminti tocmai patrimoniul spiritual, care a fost păstrat în pofida anilor de reprimare religioasă, de persecuție religioasă și care trebuie păstrat și vivificat; putem aminti, de exemplu, puternicul simț al familiei care caracterizează societatea albaneză. Tocmai cu această subliniere care îi place Papei: aceea a tinerilor, pe de o parte, care sunt un pic viitorul; și aceea a bătrânilor, pe de altă parte, care sunt un pic amintirea și care au un patrimoniu de înțelepciune și de experiență care trebuie să fie valorizată. Deci noi spunem că numai aducând aceste bogății ale sale și aceste particularități caracteristice Albania va putea contribui în manieră eficace la proiectul de integrare europeană. Și aș vrea să amintesc aici câteva cuvinte pe care le-a spus Ioan Paul al II-lea la adunarea parlamentară a Consiliului Europei în 1988, care sunt valabile pentru toate țările, și îndeosebi pentru Albania, dat fiind faptul că vorbim despre ea: "Dacă Europa vrea să fie fidelă față de ea însăși trebuie să știe să adune toate forțele vii ale acestui continent, respectând caracterul special al fiecărei țări" (Strasbourg, 8 octombrie). Mi se pare că în acest cadru Sfântul Scaun vede și evaluează procesul de integrare a Albaniei în Uniunea Europeană.

Albania poate să desfășoare și un rol important pentru viitorul din Balcani și pentru o stabilitate tot mai trainică a regiunii?

Desigur. Înainte de toate pentru că s-a aflat, într-un anumit sens, într-o condiție privilegiată față de ex-Iugoslavia - nefăcând parte din ea, n-a trăit trauma dezagregării conflictuale care a marcat profund acea țară - și apoi printr-o tradiție politică de bună vecinătate față de țările care o înconjoară. Deci aceste două elemente cu siguranță pot să contribuie la stabilitatea regiunii din Balcani. Și apoi trebuie amintit și, întocmai, ceea ce spuneam la început și care constituie un pic laitmotivul vizitei Papei: adică această conviețuire pașnică și constructivă între grupurile religioase. Și acest lucru mi se pare foarte important în zona Balcanilor și poate să fie cu adevărat un exemplu de urmat.

O altă chestiune îndrăgită de Papa Francisc: tema libertății religioase, într-o țară - a remarcat tot în timpul zborului de la Seoul - unde în trecut au fost distruse 1.820 de biserici. Care este situația astăzi?

Libertatea religioasă este respectată și în acest context Biserica a demarat deja de mult timp reconstruirea sa, chiar dacă va fi o reconstruire destul de lungă. A fost o persecuție foarte severă, foarte dură; cu adevărat o devastare, aproape că am putea spune. În afară de aspectul bisericilor, de distrugerea tuturor locurilor de cult, cât ne privește am putea aminti și eliminarea aproape a întregului personal religios. Mi se pare că înainte de venirea comunismului exista între 180 și 200 de preoți. La sfârșitul în 1990 au rămas numai 33: asta pentru a spune că a fost chiar o politică de eliminare totală a personalului religios. Apoi Albania a reînceput reconstruirea sa și în 2000 au fost primele hirotoniri sacerdotale, au existat și mulți tineri care au aderat la viața călugărească, fie masculină fie feminină, și laicii își regăsesc un rol propriu. Deci există speranță. Chiar dacă există mereu un mic clopoțel de alarmă: sperăm ca Albania să nu cedeze în fața acelui val de secularizare care caracterizează cam întregul continent european. Mi se pare important de spus că o țară în care Dumnezeu a fost eliminat, a fost șters prin lege, trebuie să ne învețe să trăim o viață în raport cu Domnul și să nu ne lăsăm în schimb tentați de o viață în care Dumnezeu practic a dispărut, unde este pus deoparte.

Pontiful îi va întâlni și pe preoți, pe călugărițe și pe călugări, pe seminariști și pe membrii mișcărilor laicale. Care este astăzi viața Bisericii în Albania, care sunt trăsăturile sale speciale?

Este o Biserică tânără, pentru că sunt mulți, mulți tineri, și mulți creștini care vin la credință, multe persoane care vin la credință. O Biserică ce este caracterizată de nota martiriului: și aș vrea să spun și că această mărturie a martirilor a fost apreciată de toți, pentru că a fost o mărturie de iertare față de persecutori. O Biserică ce este caracterizată de credința simplă a persoanelor bătrâne, care însă au știut s-o păstreze și s-o transmită dincolo de această perioadă tulburată și zbuciumată a persecuției. O Biserică și misionară, mai ales în sensul că a primit mulți misionari. În special după căderea regimului, dat fiind faptul că practic clerul local aproape dispăruse, a existat o mare generozitate din partea misionarilor de a merge să lucreze în Albania; și printre aceștia și misionarii italieni, care probabil au dat una dintre contribuțiile majore. Acestea sunt, mi se pare, caracteristicile principale ale acestei Biserici, care trebuie să se traducă și într-o angajare reînnoită pentru a continua să crească și să transmită credința pentru a valoriza toate componentele sale.

Care sperați să fie roadele acestei călătorii a Papei Francisc la Tirana?

Roadele le cunoaște Domnul. Mi se pare că se pot rezuma în motoul care a fost ales: "Împreună cu Dumnezeu spre un viitor de speranță". Deci Papa va veni să confirme drumul care a fost parcurs în acești ani și să-i dea elan nou: fie în sensul vestirii Evangheliei, în sensul credinței, fie și în sensul acestei conviețuiri pașnice și rodnice între diferitele realități religioase care compun țara.

(După L'Osservatore Romano, 20 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat