Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel vor concelebra cu papa Francisc la Tirana, capitala Albaniei

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, împreună cu PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, vor reprezenta România și vor concelebra la sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc duminică, 21 septembrie 2014, în Piața "Maica Tereza", din Tirana, momentul central al vizitei de o zi a Sfântului Părinte în Albania.

Această vizită a papei Francisc în Albania este prima vizită a Suveranului Pontif într-o țară europeană (exceptând vizitele efectuate în Italia) și a patra în străinătate, după vizita în Brazilia (în 2013, la Rio de Janeiro, pentru Întâlnirea Mondială a Tineretului), Țara Sfântă (2014) și Coreea de Sud (2014).

Așa cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi, prin această vizită în Albania, papa Francisc dorește să aducă omagiu martirilor credinței din această țară și să încurajeze dialogul interreligios, "așa încât buna conviețuire dintre diversele confesiuni și religii din Albania să poată fi un mesaj și pentru alte țări, pentru alte părți ale lumii".

În timpul regimului comunist, Albania a fost primul stat ateu, care a înscris ateismul în Constituția țării. Actualmente, în Albania - o țară cu circa 3 milioane de locuitori - conviețuiesc patru mari comunități religioase: musulmani suniți (56,4%), catolici (15,9%), ortodocși (6,8%) și musulmani din Ordinul Bektași (2,1%). Biserica Catolică din Albania este organizată în trei dieceze și două arhidieceze romano-catolice și o administrație apostolică greco-catolică. De asemenea, administrează 54 de grădinițe, 14 școli, 5 licee și universități, 8 spitale, 29 dispensare, 16 azile pentru bătrâni, 16 orfelinate.

Papa Francisc este al doilea suveran pontif care vizitează Albania, după papa Ioan Paul al II-lea, care în 1993 a efectuat o vizită în timpul căreia a consacrat patru episcopi, restabilind astfel ierarhia catolică după îndelungata perioadă de persecuție religioasă. Pentru vizita din acest an a papei Francisc, Biserica Catolică din Albania a pregătit un site, disponibil în limbile albaneză și engleză: www.spes.al.

Informațiile au fost preluate din comunicat de presă, București, nr. 672 din 19 septembrie 2014, semnat de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

* * *

Călătoria apostolică a Sanctității sale Francisc la Tirana (Albania) - 21 septembrie 2014 - Statistici


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat