Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Un nou gest de prețuire pentru familie și sacramentul Căsătoriei

Către familii și către păstori

Familia, cea mai mare valoare și cel mai mare dar făcut de Creator omenirii după darul vieții, a fost la inima lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, făcut om, care cu alegerea de a veni pe pământ dintr-o tânără fecioară cu numele de Maria, logodită cu un bărbat drept, Iosif, în casa și familia din Nazaret, a sfințit-o și a ridicat-o la rangul de sacrament, prezentând-o într-un mister care stă la baza vieții pe pământ.

Sfânta Scriptură, de la un capăt la altul, ne vorbește despre căsătorie și despre "misterul" ei, despre întemeierea ei și despre sensul pe care Dumnezeu i l-a dat, despre originea și despre scopul ei, despre diferitele ei realizări pe tot parcursul istoriei mântuirii, despre greutățile izvorâte din păcat și despre reînnoirea ei în Domnul, în noul legământ dintre Cristos și Biserică, așa cum învață și Catehismul Bisericii Catolice, făcând referință la Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni (cf. Ef 5,31-32) și la învățătura Conciliului Vatican II, constituția pastorală Gaudium et spes (nr. 47-52).

Creând, așadar, bărbatul și femeia, Dumnezeu a întemeiat familia umană și a înzestrat-o în constituția ei fundamentală, iar prin Cristos și prin sacramentul Căsătoriei, familia creștină a devenit o comunitate de credință, de speranță și de iubire, și ea poate și trebuie să fie numită "Biserica familială", precizează Conciliul Vatican II în Lumen gentium (nr. 11).

Când vorbim despre familie și despre căsătoria creștină, vorbim despre un adevărat semn și o imagine a comuniunii dintre Tatăl și Fiul în Duhul Sfânt. Activitatea ei de procreare și educare este reflectarea lucrării creatoare a Tatălui. Ea este chemată să împărtășească rugăciunea și jertfa lui Cristos. Rugăciunea zilnică și citirea cuvântului lui Dumnezeu o întăresc în dragoste. Familia creștină este, așadar, prin împlinirea misiunii sale, evanghelizatoare și misionară, după cum ne învață același Catehism al Bisericii Catolice când vorbește despre planul lui Dumnezeu în familie și despre rolul tainic al familiei creștine (cf. CBC 2201,5).

Fiind păstrătoarea și învățătoarea credinței primită de la Cristos, prin apostoli și tradiție, Biserica iubește, propune, apără și prezintă lumii marele mister de iubire al lui Dumnezeu față de omenire, taina familiei și a căsătoriei creștine.

Ne bucurăm descoperind în învățătura Bisericii din ultimul secol acest adevăr exprimat așa de clar în documentele magisteriale, mai ales ale Conciliului Vatican II și ale marilor papi, declarați sfinți și fericiți ai timpurilor noastre.

Suntem fericiți să trăim și să fim contemporani cu marii apărători ai familiei, Paul al VI-lea, sfântul Ioan Paul al II-lea și, mai ales, să urmărim iubirea și preocuparea actualului papă Francisc față de realitatea sacră a familiei și a căsătoriei creștine, angajarea sa exemplară în a apăra aceste supreme valori de care depinde viitorul omenirii.

Știm că una dintre marile sale preocupări, încă de la începutul pontificatului, a fost familia și menirea ei în răspândirea evangheliei și în promovarea vieții pe planeta noastră. Ceea ce afirma cândva sfântul papă Ioan Paul al II-lea că "viitorul lumii (al Europei) depinde și trece prin familie", papa actual, cu un zel și o inspirație deosebită dorește să convingă lumea de acest suprem adevăr. Fără familie viitorul lumii este în primejdie, soarta omenirii e în pericol.

În nenumărate rânduri a ținut să amintească Bisericii și lumii, că familia și căsătoria trec prin momente extrem de dificile și că numai redescoperind chemarea și misiunea familiei și a căsătoriei creștine lumea va putea să-și asigure viitorul și să împlinească planul veșnic al Creatorului.

Nerespectarea celulei de bază - familia -, face ca societatea să fie în pericol, să fie amenințată de cel mai cumplit flagel, de un "cancer" ce poate distruge încet, încet marele organism al vieții și al omenirii.

După apelul repetat pe care Sfântul Părinte papa Francisc l-a făcut la rugăciune pentru familii și la o analiză profundă, cum știm că a făcut-o la 2 februarie 2014 prin Scrisoarea sa către familii, mai recent, pentru duminică, 28 septembrie, a relansat un apel la o nouă zi de rugăciune pentru reușita Sinodului Episcopilor, care va începe în ziua de 5 octombrie, cerând tuturor Bisericilor și tuturor creștinilor și oamenilor de bunăvoință să se unească într-o campanie mondială de rugăciuni și sacrificii în favoarea familiei.

Despre această inițiativă, secretarul special al adunării sinodale, arhiepiscopul Bruno Forte, afirmă: "Însăși faptul că papa Francisc a dorit să lanseze această mobilizare de rugăciune ne face să înțelegem cât de mult ține la această adunare sinodală. Prin această inițiativă el scoate în lumină faptul că protagonistul Sinodului va trebui să fie Duhul Sfânt, care să-i lumineze pe părinții sinodali și să-i ajute să ajungă la propuneri demne de încredere pentru binele Bisericii și al familiei".

Arhiepiscopul Bruno Forte își exprimă în același context speranța că adunarea sinodală, susținută cu intense rugăciuni și cu aportul întregii Biserici, la care se adaugă și glasul a 14 familii din întreaga lume, ce vor fi prezente în aula sinodală și vor aduce contribuția lor, să găsească modalități prin care să se arate fie familiilor fericite și unite, fie celor rănite, fie celor divorțați și recăsătoriți, evanghelia lui Cristos, adică vestea cea bună a iubirii și milostivirii sale.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori, dragi familii,

Chemarea Sfântului Părinte Francisc și a întregii Biserici ne onorează, dar ne și obligă.

Vrem și trebuie să intrăm și noi, cei din Dieceza de Iași, alături de toți creștinii din țară și din lume, în această campanie de rugăciuni, unindu-ne în bisericile noastre, în instituțiile diecezane, în casele călugărești, în centrele de spiritualitate și în școli, nu numai duminică, 28 septembrie, adăugându-ne la marele cor al tuturor celor ce cred în misterul familiei și al căsătoriei, ci și în toată perioada Sinodului, implorând de la Dumnezeu lumină pentru părinții sinodali, pentru a arăta lumii marele dar oferit de Creator omenirii.

Facem cunoscut că diecezele și eparhiile din țara noastră vor fi reprezentate la Sinod de arhiepiscopul mitropolit de București, dr. Ioan Robu, președinte al Conferinței Episcopilor din România, și de Preasfințitul Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei nou-înființate de București, ca reprezentant al Preafericirii sale, cardinal Lucian Mureșan.

Pentru a intra cu bucurie în acest program de rugăciuni pentru Sinod și pentru familii, Oficiul pentru Pastorația Familiei, coordonat de pr. dr. Felician Tiba, va propune diferite modele de rugăciune, puncte de meditație și reflecții și va face precizări în vederea unei mobilizări exemplare a întregii Biserici locale pentru taina familiei și marele mister al Căsătoriei.

Doamne, binecuvântează omenirea și Biserica cu adevărate și fericite biserici domestice!

Sfântă familie din Nazaret, fă să strălucească în lume pentru binele și fericirea lumii cât mai multe imagini ale iubirii și armoniei din Sfânta Treime!

Cu aleasă prețuire pentru toate familiile, pentru toți părinții și copiii țării și Bisericii noastre,

Iași, 15 septembrie 2014

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat