Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Laboratorul de vestire

Arhiepiscopul Fisichella vorbește despre întâlnirea cu privire la "Evangelii gaudium"

De Nicola Gori

Un "laborator" în care trebuie confruntate experiențe deja în desfășurare și găsite noi limbaje și proiecte pastorale pentru a-l vesti pe Cristos în era digitală. Aceasta este, în intențiile promotorilor, întâlnirea internațională programată în Vatican de la 18 la 20 septembrie despre tema "Proiectul pastoral din Evangelii gaudium". Îi anticipă conținuturile și obiectivele arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

De ce ați ales formula întâlnirii și nu a conferinței?

Conferința dă ideea că este ceva teoretic. În schimb dorim să face să devină spirit și acțiune pastorală exortația apostolică a Papei. Această întâlnire s-a născut din citirea documentului, care sintetizează multe aspecte ale dezbaterii Sinodului Episcopilor din 2012 despre noua evanghelizare și transmiterea credinței. Pontiful afirmă că această exortație apostolică este programul pontificatului său. El ne-a provocat să-i primim aici pe toți lucrătorii din pastorație care împreună cu noi doresc să creeze acea reală convertire pastorală pentru a îndrepta comunitatea creștină pe o cale de evanghelizare și de misionaritate în măsură să trezească inimile și mințile la vestirea lui Cristos.

S-ar putea defini un "laborator"?

Aș spune că redă bine ideea, pentru că în laborator se realizează acea dorință de a prezenta unele conținuturi care implică mai direct acțiunea pastorală din Evangelii gaudium și de a asculta și experiențele deja în desfășurare. Avem un mare interes față de ceea ce s-a făcut în America Latină, unde de mulți ani misiunea continentală a produs o dinamică și o trezire în opera de evanghelizare. Această întâlnire prevede, în afară de momentele de ascultare, și intervenții și dezbateri. Pentru noi este foarte important pentru a exprima un proiect pastoral concret care să aibă o denumire comună, mergând în întâmpinarea diferitelor exigențe ale Bisericilor răspândite în lume. Trebuie să încercă să propunem unitatea - care nu înseamnă uniformitate - unei acțiuni, pentru ca bucuria de a vesti Evanghelia să poată fi realmente trăită de comunitățile noastre.

Deci din lucrări vor proveni indicații concrete?

A doua parte ar trebui să fie aceea despre modul de a trăi viața zilnică a pastorației obișnuite, în așa fel încât să poată fi în mod genuin misionară și să meargă în întâmpinarea altora. Papa ne spune în primă instanță să mergem în întâmpinarea celor care sunt cei din urmă.

Între aceștia sunt imigrații. Cum trebuie dusă lor vestirea evanghelică?

Unul dintre aspectele noii evanghelizări este mărturia carității care se conjugă apoi cu dimensiunea rugăciunii, a vieții liturgice și a formării în Biserică. Vestirea care este dată prin mărturie mi se pare că este deja cea mai elocventă și cea dintâi. Cred că Biserica este - nu numai în Italia, ci, din experiența mea, și în America de Nord - cu adevărat în prima linie în primire. Comunitățile noastre, parohiile, laicii și călugării sunt primii colaboratori care dau semnul de bun-venit imigraților și de cele mai multe ori fac asta în tăcere și în ascuns. Mărturia de bine care este dată de atâția lucrători voluntari, și chiar de familii, nu devine știre. Chiar este bine să fie așa, pentru că mărturia creștină vorbește de la sine.

Este posibil să se vestească Evanghelia într-o lume tot mai secularizată?

În multe țări din Europa aceasta este o mare provocare. În textul exortației apostolice sunt pagini foarte semnificative în acest sens, deoarece se vorbește despre primatul vestirii. Asta pentru noi înseamnă o adevărată convertire pastorală. Să nu uităm că în multe țări comunitățile noastre s-au birocratizat până acolo încât nu mai sunt evanghelizatoare: sunt de cele mai multe ori numai o prestare de servicii chiar și în caritate. În schimb, caritatea este înainte de toate primire a persoanei, convingerea că ne află în fața unei ființe umane care cere ajutor, și acesta poate să fie material sau spiritual. Trebuie deci să fim capabili să mergem în întâmpinarea primirii, dar având și convingerea că îl purtăm pe Isus Cristos, nu pe noi înșine. Trebuie să ne eliberăm de acea formă sterilă de autoreferențialitate care nu duce nicăieri: este sterilă pentru că nu generează, nu este rodnică, în timp ce mărturia este rodnică. Aici mi se pare că jucăm credibilitatea noastră. Să nu uităm că în diferite țări din Europa și din America de Nord, ale căror culturi sunt impregnate de creștinism, multe persoane aud numele lui Cristos pentru prima dată. Aceasta este o provocare. Trebuie să dialogăm cu culturile impregnate de creștinism de două mii de ani, unde Isus Cristos nu este cunoscut.

Lumea internetului este pregătită să primească Evanghelia?

Prima vestire devine încă o dată o provocare într-o situație cum este a noastră care trăiește dintr-o nouă cultură. Biserica pare că încă nu-și dă seama până la capăt că este vorba despre cultura comunicării. A trăi în internet înseamnă a ne confrunta cu o cultură diferită. Timp de douăzeci de ani am predat la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde aveam studenți care veneau din 160 de țări diferite din lume. Limbajul este fundamental: cel din internet este o mare provocare pentru Evanghelie sub toate aspectele, pentru că a modificat și modifică comportamentele. Nu întâmplător astăzi suntem în fața patologiilor în folosirea internetului, pentru că este vorba despre o nouă cultură. Trebuie să fim prezenți în internet, dar important nu este asta. Mai degrabă este important să ne întrebăm: cum trebuie vestit Isus Cristos persoanelor care trăiesc din internet? Astăzi pentru a căuta un cuvânt în rețea este suficient să scrii primele litere și computerul îmi dă deja răspunsul pe care-l vrea, nu pe acela pe care eu îl căutam: dacă, de exemplu, introduc "go" pentru a căuta "God", Dumnezeu, computerul îmi răspunde cu alte cuvinte. Acest lucru schimbă mentalitatea. Tânărul care trăiește din acea cultură primește răspunsuri încontinuu. Însă de la comunitatea care-l vestește pe Isus Cristos dorește ceva radical diferit.

Desigur, nu este ușor a vorbi tinerilor despre Cristos.

Asta ne face să înțelegem și că nu mai avem o atracție comunicativă. Marele examen de conștiință care trebuie făcut este acesta: în ce mod reușim noi să găsim un limbaj care să fie semnificativ pentru tinerii de astăzi? Pe de altă parte, să nu uităm că această temă ne atinge personal, pentru că în mijlocul acestor tineri de astăzi sunt și cei care simt vocația la preoție, la viața călugărească. În ce mod acești tineri care trăiesc în spiritul timpului lor sunt ajutați să crească în conștiința de a-i face părtași pe cei de vârsta lor de experiența de credință? Este o provocare care ne cere să nu trăim teoretic în trecut, ci să participăm direct la viața tinerilor de astăzi. Trebuie să înțelegem realmente care este cultura lor, care are și multe limite și nu dă adevărata libertate, care îi face să nu reflecteze asupra lor înșiși, ci să se dizolve în atâtea forme de efemer și nu le permite să facă alegeri semnificative și durabile. Însă aceasta este cultura cu care trebuie să ne confruntăm. În acest context, a ne limita la o viziune teoretică a creștinismului este o tentație care trebuie lăsată deoparte.

(După L'Osservatore Romano, 17 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat