Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zilele sociale

Pornesc din nou de la Madrid catolicii spre Europa

De Patrich Daly, secretar al CCEE, și Duarte da Cunha, secretar al CCEE

Obiectivul fundamental al celei de-a doua ediții a Zilelor Sociale Catolice pentru Europa, care se vor ține la Madrid de la 18 la 21 septembrie 2014, este să reflecteze asupra viitorului Europei, așa cum sugerează titlul întâlnirii, în optica credinței noastre creștine. Prin prisma doctrinei sociale a Bisericii, creștinii caută o înțelegere mai profundă a crizei socio-economice care continuă să lovească continentul nostru și vor să aprofundeze împreună, ca Biserică ce este o adevărată familie, drumul spre o societate plăsmuită din valori autentice.

Continentul european trăiește un moment dificil la multe nivele. Criza actuală cheamă în cauză pe fiecare cetățean, familiile noastre, guvernele și - cât privește în mod specific Uniunea Europeană - instituțiile UE. Suntem preocupați pentru că situația dificilă a multor persoane în societatea noastră este subevaluată, mai ales aceea a persoanelor mai vulnerabile și a celor care sunt marginalizați, care suportă mari suferințe: săracii și bolnavii, șomerii, refugiații și migranții, cei care trec printr-o criză în propria familie, cei care trăiesc singuri, fără speranță și disperă să poată da un sens propriei vieți.

Dauna colaterală a colapsului bancar și a respectivei răsturnări economice a rănit profund țesutul nostru social. A ridicat profunde întrebări cu privire la modul nostru de a trăi împreună. Criza economică a dus la concedieri răspândite, a constrâns multe firme mici și medii să înceteze activitatea, a provocat nivele inacceptabil de ridicate de șomaj în rândul tinerilor și, în cazul unor țări, a condus la severe măsuri de austeritate. Tot aceste măsuri care au urmat intervenției Fondului Monetar Internațional au expus un număr enorm de indivizi și de familii la dificultăți extreme. În cadrul familiei europene, au ridicat importante întrebări cu privire la valorile fundamentale ale Uniunii, dintre care una este solidaritatea, o piatră unghiulară a doctrinei sociale catolice.

Biserica se preocupă de societate. Are la inimă pe fiecare bărbat și pe fiecare femeie în același mod. Are la inimă familia ca pilastru de temelie al unei societăți stabile. Se preocupă profund și de modalitățile complexe pe care le-am elaborat pentru a trăi împreună în pace și pentru a promova binele comun. Tare în credința sa că Isus este prezent în inima lumii noastre, Biserica oferă un mesaj de speranță, chiar și atunci când timpurile sunt întunecate și problemele noastre par insurmontabile. Discuțiile și reflecțiile de la Madrid în timpul Zilelor Sociale sunt însuflețite de aceeași speranță.

La Madrid intenționăm să luăm act de actuala situație socială și politică din Europa. Participanții la Zilele Sociale, care provin din întregul continent, vor avea multe oportunități de dialog întrei ei, de a analiza experiențele lor, de a reflecta asupra marilor chestiuni din timpul nostru și, cu Evanghelia ca lumină a pașilor noștri și cu doctrina socială a Bisericii ca vademecum, vor putea asuma unele inițiative pentru a înfrunta provocările din epoca noastră.

(După agenția SIR, 16 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat