Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea noului an școlar la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 15 septembrie 2014, într-o atmosferă de sărbătoare specifică fiecărui început de an școlar, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc deschiderea solemnă a cursurilor pentru anul școlar 2014-2015.

Festivitatea a început cu sfânta Liturghie, celebrată în capela Institutului Teologic Franciscan de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, alături de care au concelebrat pr. prof. Cristinel Sociu, directorul seminarului, pr. Gheorghe Damian Patrașcu, rectorul Institutului Teologic Franciscan, pr. Anton Mărăndescu, rector de formare în cadrul aceluiași institut, pr. Eugen Răchiteanu, membru al Definitoriului Provincial și profesor la seminar, precum și alți preoți profesori și formatori.

Fiind ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, precedată de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în cadrul predicii, părintele provincial a subliniat că drumul celui care se află în formare și al celui care formează este, desigur, plin de încercări, descurajări, suferințe, dar privind la crucea și la suferințele lui Isus și ale Mamei sale, la exemplul de jertfire și iubire, cerând virtutea răbdării și darul puterii, crucea noastră zilnică, simplă, va fi ușoară. Totodată, a pus accentul pe implicare, pe străduința de a fi pământul bun pe care sămânța aruncată să încolțească și să dea roade bune și bogate.

La momentul oferirii darurilor la altar, elevii seminariști au prezentat, alături de pâinea și vinul pentru Euharistie, instrumentele pentru formarea intelectuală și spirituală: Sfânta Scriptură, caietul și stiloul.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. prof. Cristinel Sociu, directorul seminarului, a mulțumit părintelui provincial pentru prezență și pentru ajutorul și susținerea acordate de către Provincia "Sfântul Iosif" seminarului. Salutul și mulțumirile s-au îndreptat și către preoții formatori colaboratori, către profesori, personalul didactic auxiliar și nedidactic, părinți și către toți cei implicați, direct sau indirect, în formarea umană, intelectuală și spirituală a seminariștilor. A salutat și prezența noilor profesori care, începând cu acest an școlar, s-au alăturat personalului didactic al seminarului.

O mulțumire specială a fost adresată Primăriei Municipiului Roman, reprezentată de inginerul Remus Grăjdeanu, care, la rândul său, a transmis salutul primarului, prof. Laurențiu-Dan Leoreanu, însoțit de mesajul de susținere și sprijin în realizarea obiectivelor educaționale propuse de liceu pentru acest an școlar.

Punând în mâinile lui Dumnezeu acest nou început, sub ocrotirea Mamei cerești și prin mijlocirea sfântului Francisc de Assisi, să înaintăm pe marele șantier al educației, așa cum l-a numit papa Francisc în cadrul Adunării Plenare a Congregației pentru Educația Catolică, cu angajarea și contribuția deplină a tuturor subiecților.

Prof. Monica Grosu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat