Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (14 septembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

La 14 septembrie Biserica celebrează sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Vreo persoană necreștină ar putea să ne întrebe: de ce "să exaltăm" crucea? Putem răspunde că noi nu exaltăm o cruce oarecare, sau toate crucile: exaltăm Crucea lui Isus, pentru că în ea s-a revelat la maxim iubirea lui Dumnezeu față de omenire. Este ceea ce ne amintește Evanghelia lui Ioan în liturgia de astăzi: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul unicul născut" (3,16). Tatăl l-a "dat" pe Fiul pentru a ne mântui și acest lucru a comportat moartea lui Isus, și moartea pe cruce. De ce? Pentru ce a fost necesară Crucea? Din cauza gravității răului care ne ținea sclavi. Crucea lui Isus exprimă ambele lucruri: toată forța negativă a răului și toată atotputernicia blândă a milostivirii lui Dumnezeu. Crucea pare să decreteze falimentul lui Isus, dar în realitate marchează victoria sa. Pe Calvar, cei care își băteau joc de El îi spuneau: "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară de pe cruce" (cf. Mt 27,40). Dar era adevărat contrariul: tocmai pentru că era Fiul lui Dumnezeu, Isus stătea acolo, pe cruce, fidel până la sfârșit planului de iubire al Tatălui. Și tocmai pentru aceasta Dumnezeu l-a "înălțat" pe Isus (Fil 2,9), conferindu-i o regalitate universală.

Și când ne îndreptăm privirea spre Crucea pe care Isus a fost pironit, contemplăm semnul iubirii, al iubirii infinite a lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi și rădăcina mântuirii noastre. Din acea Cruce provine milostivirea Tatălui care îmbrățișează întreaga lume. Prin intermediul Crucii lui Cristos este învins cel rău, este învinsă moartea, ne este dăruită viața, ne este restituită speranța. Acest lucru este important: prin intermediul Crucii lui Cristos ne este restituită speranța. Crucea lui Isus este unica noastră speranță adevărată! Iată pentru ce Biserica "exaltă" sfânta Cruce și iată pentru ce noi creștinii binecuvântăm cu semnul crucii. Adică, noi nu exaltăm crucile, ci Crucea glorioasă a lui Isus, semn al iubirii imense a lui Dumnezeu, semn al mântuirii noastre și drum spre Înviere. Și aceasta este speranța noastră.

În timp ce contemplăm și celebrăm sfânta Cruce, ne gândim cu emoție la atâția frați și surori ai noștri care sunt persecutați și uciși din cauza fidelității lor față de Cristos. Asta se întâmplă în special acolo unde libertatea religioasă nu este încă garantată sau pe deplin realizată. Însă se întâmplă și în țări și locuri care în linie de principiu tutelează libertatea și drepturile umane, dar unde în mod concret credincioșii, și în special creștinii, întâlnesc limitări și discriminări. De aceea astăzi îi amintim și ne rugăm în mod deosebit pentru ei.

Pe Calvar, la picioarele Crucii, era Fecioara Maria (cf. In 19,25-27). Este Fecioara Îndurerată, pe care mâine o vom celebra în liturgie. Ei îi încredințez prezentul și viitorul Bisericii, pentru ca toți să știm să descoperim și să primim mereu mesajul de iubire și de mântuire al Crucii lui Isus. Îi încredințez îndeosebi perechile de soți pe care am avut bucuria să-i unesc în căsătorie în această dimineață în bazilica "Sfântul Petru".

_____________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mâine, în Republica Centrafricană va începe în mod oficial Misiunea voită de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru a favoriza pacificarea țării și a ocroti populația civilă, care suferă grav consecințele conflictului aflat în desfășurare. În timp ce asigur angajarea și rugăciunea Bisericii catolice, încurajez efortul Comunității internaționale, care vine în ajutorul centrafricanilor de bunăvoință. Cât mai repede violența să cedeze locul dialogului; taberele opuse să lase deoparte interesele particulare și să se străduiască pentru ca fiecare cetățean, de orice etnie și religie ar aparține, să poată colabora pentru edificarea binelui comun. Fie ca Domnul să însoțească această muncă pentru pace!

Ieri am fost la Redipuglia, la cimitirul austro-ungar și la Sacrariu. Acolo m-am rugat pentru morții din cauza marelui război. Numerele sunt înspăimântătoare: se vorbește de circa 8 milioane de tineri soldați căzuți și de circa 7 milioane de persoane civile. Asta ne face să înțelegem cât de mult războiul este o nebunie! O nebunie din care omenirea încă n-a învățat lecția, pentru că după ea a fost un al doilea război mondial și atâtea altele care astăzi sunt încă în desfășurare. Dar oare când vom învăța noi această lecție? Îi invit pe toți să privească la Isus Răstignit pentru a înțelege că ura și răul sunt înfrânte cu iertarea și binele, pentru a înțelege că răspunsul războiului face doar să crească răul și moartea!

Și acum vă salut cordial pe voi toți, credincioși romani și pelerini care provin din Italia și din diferite țări.

Salut îndeosebi pe "Los Amigos de Santa Teresita y de Madre Elisabeth" din Columbia; pe credincioșii din Sotto il Monte Giovanni XXIII, Messina, Genova, Collegno și Spoleto, și corul de tineri din Trebaseleghe (Padova). Îi salut pe reprezentanții muncitorilor din Grupul IDI și pe aderenții la Mișcarea Curcubeul Sfânta Maria Îndurerată.

Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine. Tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat