Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (XXV). Înălțarea Sfintei Cruci - Duminica a 24-a de peste an

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, fragmentul evanghelic din sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci.

Mulțumim tuturor celor care fac cunoscută copiilor această inițiativă și mai ales se roagă împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

Fragmentul evanghelic pe care tocmai l-am parcurs împreună este citit în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Sărbătoarea a fost instituită după consacrarea bazilicii Învierii, construită de împăratul Constantin cel Mare aproape de locul răstignirii în 335 (14 septembrie).

Această sărbătoare, însă, nu a fost instituită pentru a aminti momentul descoperirii de către sfânta Elena a lemnului sfintei cruci pe care am murit, nici pentru a aminti victoria împăratului Constantin împotriva lui Maxențiu sub semnul crucii, ci pentru a comemora victoria mea asupra morții, sacrificiul plin de iubire împlinit pentru mântuirea voastră.

Cuvintele pe care le-ați ascultat au fost adresate lui Nicodim, farizeu reprezentant al Sinedriului, care a venit la lăsarea întunericului pentru a vorbi cu mine, de teamă să nu fie descoperit de colegii săi. Am vorbit în acea seară despre drumul de credință și mântuire al omului: pentru a fi mântuit, omul trebuie să se nască pentru cer - să se ridice la cer, să creadă în mine și să urmeze învățăturile mele.

Dragii mei, poate vă întrebați: cum poate omul să pornească pe acest drum al credinței? Cum poate să se ridice spre cer? Aceeași întrebare a adresat-o și Nicodim. I-am amintit atunci de gestul făcut de Moise în pustiu. Când poporul răzvrătit a fost pedepsit cu șerpi veninoși, a trebuit să înalțe un șarpe de bronz pe o bârnă. Toți cei care voiau să fie salvați, trebuiau să înalțe privirea spre cer, descoperind puterea și îndurarea lui Dumnezeu. Crucea este tot un semn care îndeamnă omul să privească spre cer. Doar că pe cruce am fost înălțat eu, cel care am coborât din cer pentru ca omul să se înalțe la cer.

De pe cruce vă invit pe voi, trecând dincolo de imaginea grea a suferinței, să vedeți puterea și iubirea lui Dumnezeu. Așezați în genunchi, în fața crucii înălțate, veți înțelege că mântuirea vine din iubire și că ea cere supunere și încredințare lui Dumnezeu asemenea unui copil; că eu, cel înălțat, respect libertatea de a alege, nu oblig, și ofer viață tuturor celor care cer. Acesta e actul de credință care comunică viața veșnică, care vă înalță spre cer.

Din iubire, dragii mei, am brațele întinse pe cruce!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară

Ne rugăm pentru copiii din lumea întreagă, care au de suferit datorită faptului că sunt creștini și poartă asupra lor semnul creștin al Sfintei Cruci:

Doamne, copiii creștini din lumea întreagă știu că tu ai murit pe o cruce din dragoste pentru noi. Ca semn al credinței, poartă acest semn cu ei. Când sunt persecutați pentru aceasta, binecuvântează-i și dă-le curaj!

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci poate fi descărcată de aici.

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat