Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrare prezidată de Sfântul Părinte Francisc la Sacrariul din Redipuglia în centenarul începerii primului război mondial (13 septembrie 2014)

Puțin după ora 8.00 din dimineața de 13 septembrie 2014, Sfântul Părinte Francisc a decolat de la aeroportul din Ciampino pentru a merge la Sacrariul din Redipuglia, în provincia Gorizia, pentru celebrarea sfintei Liturghii în centenarul începerii primului război mondial.

La sosirea sa la aeroportul Ronchi dei Legionari, Papa a fost primit de E.S. Mons. Carlo Roberto Maria Redaelli, arhiepiscop de Gorizia, de dna Roberta Pinotti, ministrul apărării din guvernul italian, și de alte autorități civile.

Papa a mers mai întâi cu mașina la cimitirul austro-ungar din Fogliano Redipuglia, unde a rămas în rugăciune pentru cei aproape 15 mii de căzuți din primul conflict mondial îngropați acolo și a depus pe un mormânt o coroană de flori.

Imediat după aceea a mers la Sacrariul militar din Redipuglia, care păstrează osemintele a 100.187 de căzuți italieni din primul război mondial, primit de E.S. Santo Marcian?, Ordinariu Militar pentru Italia.

La ora 10.00 a început sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc cu cardinalii Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena și Josip Bozaniæ, arhiepiscop de Zagreb, și cu numeroși episcopi provenind din Slovenia, Austria, Ungaria și Croația și din diecezele din Friuli Venezia Giulia, precum și episcopii ordinariii militari și capelanii militari.

După ritul împărtășaniei a fost recitată o rugăciuni pentru cei căzuți și pentru victimele din toate războaiele. La sfârșitul celebrării, ordinariul militar pentru Italia, E.S. Santo Marcian?, a adresat Sfântului Părinte un salut de omagiu.

În sfârșit, Papa Francisc a încredințat ordinariilor militari și episcopilor prezenți lampa Lumina Sfântului Francisc, care va fi aprinsă în respectivele dieceze în timpul celebrărilor de comemorare a primului război mondial. Lampa, încredințată de Sfântul Părinte și șefilor de stat major și comandanților generali prezenți la celebrare, este oferită de Sfântul Convent din Assisi, iar uleiul de Asociația Liberă Preot Luigi Ciotti.

Sfântul Părinte a părăsit apoi Sacrariul din Redipuglia pentru a ajunge cu mașina la aeroportul Ronchi dei Legionari, unde și-a luat rămas bun de la autoritățile care l-au primit la sosire și pe la ora 12.00 a decolat pentru a se întoarce la Ciampino și apoi în Vatican.

Prezentăm în continuare omilia pe care Papa Francisc a rostit-o în cursul celebrării euharistice la Sacrariul militar:

* * *

După ce am contemplat frumusețea peisajului din toată această zonă, unde bărbați și femei lucrează ducând înainte familia lor, unde copiii se joacă și bătrânii visează... aflându-mă aici, în acest loc, aproape de acest cimitir, găsesc să spun numai: războiul este o nebunie.

În timp ce Dumnezeu duce înainte creația sa, iar noi oamenii suntem chemați să colaborăm la lucrarea sa, războiul distruge. Distruge și ceea ce Dumnezeu a creat mai frumos: ființa umană. Războiul distruge totul, chiar și legătura dintre frați. Războiul este nebun, planul său de dezvoltare este distrugerea: voința de a se dezvolta prin distrugere!

Lăcomia, intoleranța, ambiția la putere... sunt motive care împing înainte decizia războinică, și aceste motive sunt adesea justificate de o ideologie; dar mai întâi este pasiunea, este impulsul deformat. Ideologia este o justificare și atunci când nu există o ideologie, există răspunsul lui Cain: "Ce mă interesează?". "Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?" (Gen 4,9). Războiul nu privește în față pe nimeni: bătrâni, copii, mame, tați... "Ce mă interesează?".

Deasupra intrării în acest cimitir plutește motoul batjocoritor al războiului: "Ce mă interesează?". Toate aceste persoane, care se odihnesc aici, aveau proiectele lor, aveau visurile lor..., însă viețile lor au fost frânte. De ce? Pentru că omenirea a spus: "Ce mă interesează?".

Și astăzi, după al doilea eșec al unui alt război mondial, probabil că se poate vorbi despre un al treilea război dus "pe bucăți", cu crime, masacre, distrugeri...

Ca să fim onești, prima pagină a ziarelor ar trebui să aibă ca titlu: "Ce mă interesează?". Cain ar spune: "Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?".

Această atitudine este exact opusul a ceea ce ne cere Isus în Evanghelie. Am ascultat: El este în cel mai mic dintre frați: El, Regele, Judecătorul lumii, El este cel înfometat, cel însetat, cel străin, cel bolnav, cel închis... Cine se îngrijește de fratele, intră în bucuria Domnului; în schimb cine nu face asta, cine cu omisiunile sale spune: "Ce mă interesează?", rămâne afară.

Aici și în celălalt cimitir sunt atâtea victime. Astăzi noi le amintim. Există plânsul, există doliul, există durerea. Și de aici amintim victimele din toate războaiele.

Și astăzi victimele sunt multe... Cum este posibil acest lucru? Este posibil pentru că și astăzi în culise există interese, planuri geopolitice, aviditate de bani și de putere, există industria armelor, care parte să fie atât de importantă!

Și acești planificatori de teroare, acești organizatori ai ciocnirii, precum și vânzătorii de arme, au scris în inimă: "Ce mă interesează?".

Aparține înțelepților a recunoaște greșelile, a simți durere de ele, a se căi, a cere iertare și a plânge.

Cu acel "Ce mă interesează?" pe care-l au în inimă afaceriștii războiului, probabil câștigă mult, însă inima lor coruptă a pierdut capacitatea de a plânge. Cain nu a plâns. Nu a putut să plângă. Umbra lui Cain ne acoperă astăzi aici, în acest cimitir. Se vede aici. Se vede în istoria care merge din 1914 până în zilele noastre. Și se vede și în zilele noastre.

Cu inimă de fiu, de frate, de părinte, cer vouă tuturor și pentru noi toți convertirea inimii: a trece de la "Ce mă interesează?" la plâns. Pentru toți căzuții din "inutilul măcel", pentru toate victimele nebuniei războiului, în orice timp. Plânsul. Fraților, omenirea are nevoie să plângă, și aceasta este ora plânsului.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat