Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Aurel Bacciarini, episcop, slujitor al carității

Făcând un arc de timp, la 19 ani de la apariția celei de-a doua ediții a cărții Aurelio Bacciarini. Vescovo. Servo della Carità, scrisă de preotul iezuit Vittorio De Bernardi și publicată de Edizioni Nuove Frontiere din Italia, pr. Cristinel Fodor, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a tradus această carte care apoi a fost tipărită la Editura "Presa Bună", rezultând o lucrare cu 76 de pagini, format 12x17 cm, presărate cu zece fotografii legate de viața protagonistului acesteia.

Mario Carrera, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Aurel Bacciarini, scrie în prezentarea acestei cărți: "Din scurta descriere făcută de Vittorio De Bernardi, SJ, iese la lumină un tablou al Monseniorului Bacciarini ca o floare cu numeroasele sale petale de virtuți, dar deasupra tuturor apare luminoasă și unică virtutea rugăciunii. Aurel Bacciarini a fost un păstor mare pentru că a fost un mare om al rugăciunii".

În România, de numele acestui episcop (născut la 8 noiembrie 1873 și decedat la 27 iunie 1935) este legat Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pe care l-a înființat în Elveția, la Lugano, împreună cu sr. Maria Motta, la 21 ianuarie 1926 și care a primit aprobarea pontificală la 1 februarie 1948. După Elveția, institutul s-a răspândit și în România, începând din anul 1996, mai întâi în Ardeal, dar apoi și în Dieceza de Iași, unde a găsit numeroase vocații, peste 84 de credincioase catolice dn Bacău, Buruienești, Butea, Focșani, Huși, Iași, Onești, Roman, Sagna, și alte câteva localități moldave făcând profesiunea perpetuă de "terezine". La nivel național, conform site-ul institutului, www.terezine.ro, sunt 116 terezine, dintre care 93 cu voturi perpetue, iar restul aspirante. În prezent, institutul este condus de sr. Maria Teresa Candian din Lugano, Elveția, care vizitează de mai multe ori pe an comunitățile din România.

Cartea în limba română a fost prezentată public de însuși traducătorul acestei cărți, pr. Cristinel Fodor, la Liturghia întâlnirii terezinelor de la Sagna, la 8 septembrie 2014. Printre altele, părintele a spus: "Cartea vrea să prezinte mai întâi surorilor din Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus, institut înființat de el, dar și generației tinere de azi niște repere, un exemplu, un drum uneori neted, alteori greu de urcat. În viață trebuie să înveți, iar apoi să aplici, adică să te formezi învățând. La orice vârstă poți învăța de la alții. Din această carte vei învăța de la episcopul Aurel Bacciarini cum poți deveni o pagină vie a evangheliei, cum poți accepta suferința, cum poți fi un om al rugăciunii".

Autorul acestei cărți, Vittorio De Bernardi, evidențiază viața episcopului Bacciarini, un om marcat de suferințe fizice, dar un om al rugăciunii, al cărui dosar de beatificare este în analiză la Vatican.

Cu un profund ecou în suflet rămân cuvintele prin care Mario Carrera încheie prefața acestei lucrări: "Dacă această carte despre slujitorul lui Dumnezeu, Mons. Bacciarini, va reuși să lege chiar și numai o singură relație a unui om cu Dumnezeu în rugăciune, această prezență a divinului în acea casă și în acel suflet va justifica această oboseală".

Ovidiu Bișog

* * *

Aurel Bacciarini, episcop, slujitor al carității
Vittorio De Bernardi, SJ, Ed. "Presa Bună", 2014, 7x12 cm, 76 p., 4 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 82.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat