Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Decret al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Pentru sfinții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Ținând cont de nenumăratele cereri din toate părțile lumii, papa Francisc a dat dispoziție ca celebrările liturgice ale sărbătorilor liturgice ale sfinților pontifici Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea să fie înscrise în Calendarul Roman general, prima la 11, a doua la 22 octombrie, cu gradul de comemorare facultativă. Publicăm în românește decretul dat de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor care reglementează cultul rezervat celor doi sfinți și textele liturgice pentru liturghia în cinstea papei Roncalli atașate la decret. Textele pentru papa Wojtyła au fost publicate în "L'Osservatore romano" din 11-12 aprilie 2011.

DECRET

Păstor veșnic, înviat din morți și înălțat la cer, Domnul Isus nu părăsește turma sa, ci o păzește și o conduce de-a lungul timpurilor sub conducerea constantă a celor pe care el însuși i-a constituit vicarii săi. Între aceștia, prin conformare la Păstorul păstorilor și prin iubire genuină față de oițele turmei sale, strălucesc sfinții papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Ei nu s-au rușinat de crucea lui Cristos și de rănile fraților și, împodobiți cu "parrhesia" Duhului Sfânt, au oferit în mod minunat Bisericii și lumii o imagine vie a bunăvoinței și a milostivirii lui Dumnezeu, care nu este dezgustat de niciunul dintre lucrurile chemate la existență și este indulgent cu ele, pentru că sunt ale sale (cf. Înț 11,24-26). Astfel, acea speranță vie și acea bucurie de nedescris (cf. 1Pt 1,3-8), pe care acești doi succesori ai lui Petru le-au primit în dar de la Domnul înviat, le-au dăruit din belșug poporului lui Dumnezeu, primind în schimb recunoștință veșnică. Pentru aceasta Biserica îi venerează astăzi cu mare fervoare, strălucitori prin exemplul vieții, prin excelența învățăturii și prin acea "știință de iubire" care provine din iluminarea Duhului prin experiența misterelor lui Dumnezeu, și, după ce s-a bucurat de sprijinul rodnic al grijii lor pastorale, se bucură acum să-i aibă ca mijlocitori spirituali ai săi.

Luând în considerare caracterul extraordinar al acestor Suverani Pontifi în a oferi clerului și credincioșilor un model singular de virtute și în a promova viața în Cristos, ținând cont de nenumăratele cereri fin toate părțile lumii, Sfântul Părinte Francisc, însușindu-și dorințele unanime ale poporului lui Dumnezeu, a dat dispoziție ca celebrările sfântului Ioan al XXIII-lea, papă, și a sfântului Ioan Paul al II-lea, papă, să fie înscrise în Calendarul Roman general, prima la 11, a doua la 22 octombrie, cu gradul de comemorare facultativă.

Comemorările de mai sus vor trebui prin urmare să fie înscrise în toate Orânduirile pentru celebrarea Liturghiei și a Liturgiei Orelor și respectivele indicații puse în cărțile liturgice care vor fi publicate de acum înainte sub îngrijirea Conferințelor Episcopilor.

Cât privește textele liturgice în cinstea sfântului Ioan Paul al II-lea, papă, să se folosească cele deja aprobate și publicate în adaosul la decretul acestei Congregații pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din 2 aprilie 2011 (Prot. N. 118/II/L); cât privește cele în cinstea sfântului Ioan al XXIII-lea, papă, să se adopte textele adăugate aici, care cu prezentul decret sunt declarate tipice și date la tipar.

În pofida oricărui lucru contrar.

Din Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 29 mai 2014, solemnitatea Înălțării Domnului

Cardinal Antonio Cañizares Llovera
prefect

+ Arthur Roche
arhiepiscop secretar

_______________

11 octombrie

Sfântul Ioan al XXIII-lea, papă

De la Comunul păstorilor: pentru un papă

Rugăciunea zilei

Dumnezeule atotputernic și veșnic,

care în sfântul Ioan, papă,

ai făcut să strălucească în toată lumea

imaginea vie a lui Cristos, bunul păstor,

dăruiește-ne nouă, prin mijlocirea lui,

să revărsăm cu bucurie plinătatea carității creștine.

Prin Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tău, care fiind Dumnezeu,

împreună cu tine viețuiește și domnește, în unire cu Duhul Sfânt,

în toți vecii vecilor.

Lecturi

De la Comunul păstorilor

Lectura I: Ez 34,11-16 - Așa cum un păstor își păzește turma sa tot așa voi păzi oile mele

Așa spune Domnul Dumnezeu: Iată, eu însumi voi căuta oile mele...

Psalmul responsorial Psalmul 22 (23)

R/. Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic

Cântarea la Evanghelie In 10,14: Eu sunt păstorul cel bun, spune Domnul, eu cunosc oile mele iar oile mele mă cunosc pe mine.

Evanghelia In 21,15-17: Paște mielușeii mei, paște oile mele

În acel timp, [când s-a arătat discipolilor și ei] au mâncat, Isus i-a spus lui Simon Petru...

* * *

11 octombrie

Sfântul Ioan al XXIII-lea, papă

Angelo Giuseppe Roncalli s-a născut la Sotto il Monte (Bergamo) în 1881. La unsprezece ani a intrat în seminarul din Bergamo, pentru a continua apoi la Seminarul Pontifical Roman. Hirotonit preot în 1904, a fost secretar al Episcopului de Bergamo. În 1921 a început slujirea sa la Sfântul Scaun ca președinte pentru Italia al Consiliului Central al Operei Pontificale pentru Propagarea Credinței; în 1925 ca vizitator apostolic și apoi delegat apostolic în Bulgaria; în 1935 ca delegat apostolic în Turcia și Grecia; în 1944 ca nunțiu apostolic în Franța. În 1953 a fost creat cardinal și numit Patriarh de Veneția. A fost ales Papă în 1958: a convocat Sinodul Roman, a instituit Comisia pentru Revizuirea Codului de Drept Canonic, a convocat Conciliul al II-lea din Vatican. A murit în seara zilei de 3 iunie 1963.

De la Comunul păstorilor: pentru un papă.

Oficiul lecturilor

Lectura a doua

Din "Discursuri" ale sfântului Ioan al XXIII-lea, papă

(Deschiderea solemnă a Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican, 11 octombrie 1962: AAS 54 [1962], 786-787.792-793)

Biserica este mamă preaiubitoare a tuturor

Mama Biserică se bucură pentru că, printr-un dar special al Providenței Divine, a răsărit de acum ziua atât de dorită în care aici, la mormântul sfântului Petru, ajutați de Fecioara Născătoare de Dumnezeu, a cărei demnitate maternă se celebrează astăzi, începe în mod solemn Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican.

După aproape douăzeci de secole, situațiile și problemele foarte grave pe care omenirea trebuie să le înfrunte nu se schimbă; de fapt, Cristos ocupă mereu locul central al istoriei și al vieții: oamenii ori aderă la el și la Biserica sa și se bucură astfel de lumină, de bunătate, de ordine dreaptă și de binele păcii; ori trăiesc fără el sau luptă împotriva lui și rămân în mod deliberat în afara Bisericii și pentru aceasta între ei este dezordine, relațiile reciproce devin dificile, amenință pericolul de războaie sângeroase.

Deschizând Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, este evident ca niciodată că adevărul Domnului rămâne în veci. De fapt, vedem în succesiunea unei perioade după alta, că opiniile nesigure ale oamenilor se contrastează reciproc și adesea erorile dispar imediat ce au apărut, ca negura risipită de soare.

Nu există niciun timp în care Biserica să nu se fi opus acestor erori; adesea le-a și condamnat și uneori cu severitatea maximă. Cât privește timpul prezent, Mireasa lui Cristos preferă să folosească medicamentul milostivirii în loc să ia în mâini armele rigorii; crede că trebuie să se meargă în întâmpinarea necesităților de astăzi, mai degrabă expunând mai clar valoarea învățării sale decât condamnând. Nu pentru că ar lipsi învățături false, opinii, pericole de care trebuie să ne ferim și care trebuie combătute; ci pentru că toate contrastează așa de deschis cu principiile corecte ale onestității și au produs roade așa de letale pe care astăzi oamenii par să înceapă în mod spontan să le încerce din nou, mai ales acele forme de existență care-l ignoră pe Dumnezeu și legile sale, punându-și prea multă încredere în progresul tehnicii, întemeind bunăstarea numai pe comoditățile vieții. Ei sunt tot mai conștienți că demnitatea persoanei umane și perfecțiunea sa naturală este chestiune de mare importanță și foarte greu de realizat. Ceea ce contează mai ales este că ei au învățat cu experiența că violența externă exercitată asupra altora, puterea armelor, predominarea politică nu sunt deloc suficiente ca să rezolve cât mai bine problemele foarte grave care îi chinuiesc.

Așa stând lucrurile, Biserica catolică, în timp ce cu acest Conciliu Ecumenic înalță flacăra adevărului catolic, vrea să se arate mamă preaiubitoare a tuturor, binevoitoare, răbdătoare, mișcată de milostivire și de bunătate față de fiii despărțiți de ea. Ea spune omenirii chinuite de atâtea dificultăți, așa cum a spus deja Petru acelui sărac care i-a cerut de pomană: "Nu am nici argint nici aur, dar ceea ce am îți dau: în numele lui Isus Cristos, Nazarineanul, mergi!" (Fap 3,6). Cu alte cuvinte, Biserica oferă oamenilor din timpurile noastre nu bogății pieritoare, nici nu promite o fericire numai pământească; ci împarte bunurile harului supranatural, care, ridicându-i pe oameni la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, sunt de apărare și ajutor așa de valoros încât face mai umană viața lor; deschide izvoarele învățăturii sale prearodnice, cu care oamenii, iluminați de lumina lui Cristos, reușesc să înțeleagă până la capăt ce anume ei sunt realmente, cu ce demnitate sunt împodobiți, la ce țintă trebuie să tindă; în sfârșit, prin intermediul fiilor săi manifestă pretutindeni măreția carității creștine, care este mai valabil decât orice altceva pentru a extirpa semințele discordiilor, care este mai eficace decât orice altceva pentru a favoriza înțelegerea, pacea dreaptă și unirea fraternă a tuturor.

Responsoriu Cf. Mt 16,18; Ps 47 (48),9

R. Isus i-a spus lui Simon: tu ești Petru și pe această Piatră voi zidi Biserica mea * și puterea iadului nu o va birui.

V. Dumnezeu a întemeiat-o pentru totdeauna:

R. și puterea iadului nu o va birui.

Rugăciune

Dumnezeule atotputernic și veșnic, care în sfântul Ioan, papă, ai făcut să strălucească în toată lumea imaginea vie a lui Cristos, bunul păstor, dăruiește-ne nouă, prin mijlocirea lui, să revărsăm cu bucurie plinătatea carității creștine. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat