Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Bari un workshop

Giulgiul, noi cercetări cu privire la mecanismul de creare a imaginii

Andrea Dammacco

Va fi din nou expus lumii, la Torino desigur, de la 19 aprilie la 24 iunie 2015. Șaizeci și șase de zile pentru a admira marele mister al Giulgiului, vălul sacru. Tocmai pe urma pasiunii reaprinse față de misterul Giulgiului, Bari a găzduit, în zilele trecute, un workshop de studioși ai Giulgiului provenind din toată lumea. Experții, profesorii, oamenii de știință, geologii, iconografii și fizicienii au adus idei și proiecte inovatoare cu privire la metoda științifică de cercetare și analizare a țesăturii lui Cristos. Evenimentul, cu titlul "Advances in the Turin Shroud investigation 2014", a fost organizat de Universitatea de Studii "Aldo Moro" și de Politehnica din Bari grație lui Francesco Lattarulo, profesor în departamentul de inginerie electrică și de informatică și studios al Giulgiului, și lui Dario Petri, președinte al secțiunii Italia a IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineering, care grupează pe cei mai buni studioși și cercetători din toată lumea din sectorul ingineriei electrice și electronice). Workshop-ul a încercat astfel să dea linii conducătoare mai eficace în frontul amplu al cercetării.

Giulgiul nu este numai un obiect, o piesă. Dovada dovedită a autenticității sale încă n-a existat, însă la evenimentul barez experții au adus idei noi, teste în avangardă și teorii care n-au mai fost formulate înainte. Cel care face un bilanț al lucrărilor workshop-ului este organizatorul, Francesco Lattarulo: "Workshop-ul a fost, așa cum de altfel ne așteptam, o contribuție ulterioară în studiile despre Giulgiu. Se dezvoltă tot mai mult linii de cercetare considerate, într-un fel, importante și previzibile de o dezvoltare viitoare, față de altele care au fost lăsate deoparte. Nu putem da răspunsul definitiv la cele care sunt așteptările simpliste ale celor mai mulți, pentru că materia este foarte complicată și puternic interdisciplinară. Chestiunea pune probleme destul de dificile din punct de vedere științific care deocamdată prezintă dificultăți de interpretare. Ne place să credem că unele dintre aceste linii întreprinse sunt cele care pot conduce la o viziune avansată despre ceea ce poate să fie, de exemplu, mecanismul de formare a imaginii". Cele două zile de lucrări au demonstrat că există noi tehnici de analizare a Giulgiului. Problema se află în accesul la Sfântul Văl: "Ceea ce nu este posibil să se facă astăzi este o revizitare a metodelor de datare care sunt cele care ar putea să aibă un caracter predominant și definitiv. Pentru că ar fi de folos să se aibă la dispoziție noi campioni. Lucru dificil pentru că nu este posibil a avea acces cu ușurință la Giulgiu. Dar ne-am dat seama că Giulgiul nu este o piesă arheologică ce a fost îngropată timp de mii de ani, apoi dezgropată și apoi datată. Giulgiul este un obiect care a conviețuit mereu cu istoria omenirii și ca atare a suferit o întreagă serie de contaminări. Giulgiul este un lucru care trăiește cu noi, de aceea este evident că trebuie gândit la metodici speciale dată fiind particularitatea la fel de specială a obiectului".

O istorie care nu s-a încheiat niciodată. Printre conferențiarii de la workshop era și pr. Domenico Repice, expert în iconografie și președinte al asociației "Prietenii romani ai Giulgiului": "La întâlnire au venit foarte multe propuneri de intervenții din toată lumea. Au fost prezentate idei interesante și proiecte interesante, ca de exemplu acela al lui Nello Balossino care a prezentat un proiect pe care speră să-l realizeze pentru o nouă campanie fotografică a Giulgiului cu sisteme moderne de scanare. Eu, împreună cu Emanuela Marinelli, pr. Andrea di Genua din dieceza de Napoli și Ivan Polverari care este un iconograf din Roma, am prezentat o cercetare despre figura lui Iuda Tadeu încercând să găsim urmele literare și iconografice ale Giulgiului bazându-ne pe evenimentul Mandylion, care pentru mulți ar putea să fie Giulgiul. Astfel am văzut, prin texte apocrife și nu numai, parcursul lui Iuda Tadeu". Și pentru el bilanțul final este mai mult decât pozitiv și duce la dezvoltări viitoare: "Vor fi alte ocazii de a continua aceste discursuri și în vederea următoarei expuneri a Vălului Sacru. Chestiunea din punct de vedere științific este mereu deschisă tocmai pentru că nu există un contact direct cu Giulgiul". De fapt, Congresul este ca un preambul natural și important al următoarei expuneri a Giulgiului din Torino care va atrage milioane de pelerini, vizitatori și promotori din toată lumea. Așadar, cercetarea științifică este corect să meargă înainte. În fond, însuși Benedict al XVI-lea, pe când era încă prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a fost cel care a spus: "Dacă omul nu se mai poate întreba rațional cu privire la lucrurile esențiale ale vieții sale, atunci el nu înalță rațiunea, ci îi ia demnitatea. Nu există alternativă: știința și religia trebuie să fie din nou împreună, fără a se dizolva una în cealaltă".

(După agenția SIR, 8 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat