Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 septembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică, luată din capitolul 18 al Evangheliei lui Matei, prezintă tema corectării fraterne în comunitatea credincioșilor: adică modul în care eu trebuie să-l corectez pe un alt creștin atunci când face un lucru care nu e bun. Isus ne învață că dacă fratele meu creștin comite o greșeală împotriva mea, mă ofensează, eu trebuie să folosesc caritate față de el și, înainte de toate, să-i vorbesc personal, explicându-i că ceea ce a spus sau a făcut nu e bun. Și dacă fratele nu mă ascultă? Isus sugerează o intervenție progresivă: mai întâi, revino ca să-i vorbește cu alte două sau trei persoane, pentru ca să fie mai conștient de greșeala pe care a făcut-o; dacă el, cu toate acestea, nu primește îndemnul, trebuie spus comunității; și dacă nu ascultă nici de comunitate, trebuie făcut să perceapă fractura și dezlipirea pe care el însuși a provocat-o, făcând să dispară comuniunea cu frații în credință.

Etapele acestui itinerar indică efortul pe care Domnul îl cere comunității sale pentru a-l însoți pe cel care greșește, pentru ca să nu se piardă. Înainte de toate trebuie evitat zgomotul cronicii și bârfa comunității - acesta este primul lucru, de evitat asta -. "Mergi și mustră-l între patru ochi" (v. 15). Atitudinea este de delicatețe, prudență, umilință, atenție față de cel care a comis o greșeală, evitând ca vorbele să-l poată răni și ucide pe frate. Pentru că, voi știți, și cuvintele ucid! Când eu bârfesc, când eu fac o critică nedreaptă, când eu "julesc" un frate cu limba mea, asta înseamnă a ucide faima celuilalt! Și cuvintele ucid. Să fim atenți la asta. În același timp această discreție de a-i vorbi singur are scopul de a nu-l mortifica inutil pe păcătos. Se vorbește între cei doi, nimeni nu-și dă seama de asta și totul s-a terminat. În lumina acestei exigențe se înțelege și seria succesivă de intervenții, care prevede implicarea câtorva martori și apoi chiar a comunității. Scopul este acela de a ajuta persoana să-și dea seama de ceea ce a făcut și că prin greșeala sa a ofensat nu numai pe unul, ci pe toți. Și chiar de a ne ajuta pe noi să ne eliberăm de mânie sau de resentiment, care fac numai rău: acea amărăciune a inimii pe care o aduce mânia și resentimentul și care ne fac să insultăm sau să agresăm. Este urât. Ați înțeles? Fără insultă! A insulta nu este creștinește. Ați înțeles? A insulta nu este creștinește.

În realitate, în fața lui Dumnezeu toți suntem păcătoși și avem nevoie de iertare. Toți. De fapt, Isus ne-a spus să nu judecăm. Corectarea fraternă este un aspect al iubirii și al comuniunii care trebuie să domnească în comunitatea creștină, este o slujire reciprocă pe care putem și trebuie s-o dăm unii altora. A-l corecta pe fratele este o slujire și este posibilă și eficace numai dacă fiecare se recunoaște păcătos și nevoiaș de iertarea Domnului. Aceeași conștiință care mă face să recunosc greșeala celuilalt, mai înainte încă îmi amintește că eu însumi am greșit și greșesc de atâtea ori.

Pentru aceasta, la începutul Liturghiei, de fiecare dată suntem invitați să recunoaștem în fața Domnului că suntem păcătoși, exprimând prin cuvinte și prin gesturi căința sinceră a inimii. Și spune: "Ai milă de mine, Doamne! Eu sunt un păcătos! Mărturisesc, Dumnezeule Atotputernic, păcatele mele". Și nu spunem: "Doamne, ai milă de acesta care este lângă mine, sau de aceasta, care sunt păcătoși". Nu! "Ai milă de mine!". Toți suntem păcătoși și avem nevoie de iertarea Domnului. Duhul Sfânt e cel care vorbește spiritului nostru și ne face să recunoaștem greșelile noastre în lumina cuvântului lui Isus. Și însuși Isus e cel care ne invită pe toți, sfinți și păcătoși, la masa sa adunându-ne de la răscrucile drumurilor, din diferitele situații ale vieții (cf. Mt 22,9-10). Și printre condițiile care unesc pe participanții la celebrarea euharistică, două sunt fundamentale, două condiții pentru a merge bine la Liturghie: toți suntem păcătoși și Dumnezeu dăruiește tuturor milostivirea sa. Sunt două condiții care deschid larg poarta pentru a intra bine la Liturghie. Trebuie să ne amintim mereu de asta înainte de a merge la fratele pentru corectarea fraternă.

Să cerem toate acestea prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, pe care mâine o vom celebra în sărbătoarea liturgică a Nașterii sale.

_____________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În aceste ultime zile au fost făcuți pași semnificativi în căutarea unei încetări a focului în regiunile interesate de conflictul din Ucraina orientală, deși am auzit astăzi știri mai puțin încurajatoare. Totuși doresc ca ei să poată aduce alinare populației și să contribuie la eforturile pentru o pace durabilă. Să ne rugăm pentru ca, în logica întâlnirii, dialogul început să poată continua și aduce rodul sperat. Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi.

În afară de asta unesc glasul meu cu acela al Episcopilor din Lesotho, care au adresat un apel pentru pace în acea țară. Condamn orice act de violență și îl rog pe Domnul pentru ca în Regatul Lesotho să se restabilească pacea în dreptate și în fraternitate.

Duminica aceasta, un convoi de circa 30 de voluntari de la Crucea Roșie Italiană pleacă în Irak, în zona Dohuk, aproape de Erbil, unde sunt concentrate zeci de mii de refugiați irakieni. Exprimând o apreciere vie față de această operă generoasă și concretă, împart binecuvântarea lor tuturor și tuturor persoanelor care caută în mod concret să-i ajute pe frații noștri persecutați și asupriți. Domnul să vă binecuvânteze.

Salut toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi grupul de brazilieni, pe studenții de la școala "Sfântul Vasile cel Mare" din Presov, în Slovacia, pe credincioșii din Sulzano (Brescia), Gravina di Puglia, Castiglion Fiorentino, Poggio Rusco (Mantova), Albignasego (Padova), Molino di Altissimo (Vicenza), pe copiii de la mir din Matera, Valdagni și Vibo Valentia.

Adresez un salut cordial cardinalului arhiepiscop de Lima și diecezanilor săi, care astăzi inaugurează al XX-lea Sinod al Arhidiecezei de Lima. Domnul să vă însoțească în acest drum de credință, de comunitate și de creștere.

Și amintiți-vă mâine - așa cum am spus - de sărbătoarea liturgică a Nașterii Sfintei Fecioare Maria. Ar fi ziua ei de naștere. Și ce se face când mama sărbătorește ziua ei de naștere? Se salută, i se fac urări... Amintiți-vă mâine, de dimineață devreme, din inima voastră și de pe buzele voastre, s-o salutați pe Sfânta Fecioară Maria și să-i spuneți: "La mulți ani". Și să-i spuneți un Bucură-te, Marie, care să vină din inima de fiu și de fiică. Amintiți-vă bine!

Vouă tuturor vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine. Vă doresc duminică frumoasă și poftă bună.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat