Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Gracias: Maica Tereza speranță pentru pacea în Irak, Ucraina și în lume

De cardinalul Oswald Gracias

Astăzi este comemorarea liturgică a fericitei Maici Tereza, fondatoare a Misionarelor Carității. La AsiaNews arhiepiscopul de Mumbai, cardinalul Oswald Gracias, face o reflecție despre călugărițe din Calcutta - al cărei prieten și confident drag era - și despre exemplul său pentru lumea de astăzi.

Exemplul Maicii Tereza este o speranță pentru pacea în lumea noastră. Maica Tereza spunea că "l-a întâlnit pe Cristos în hainele dureroase ale săracilor". Este speranța pentru pacea în lume în fața gravelor suferințe ale creștinilor din Irak, a suferințelor din Ucraina și din alte locuri din lume.

Carisma Maicii Tereza este să stingă setea sufletelor față de Isus slujindu-i pe cei mai săraci dintre săraci. Dorința Maicii Tereza era aceea de a aparține inimii lui Isus. Despre sine spunea: "Sunt albaneză de sânge, indiană de cetățenie. Cât privește credința mea, sunt o soră catolică. După vocația mea, aparțin lumii. Dar cât privește inima mea, aparțin în întregime Inimii lui Isus".

Inima lui Isus tânjește față de cei mai săraci dintre săraci, față de cei mai slabi și lipsiți de apărare, față de suferinzi și cei nedoriți, față de cei care sunt mai puțin importanți sau fără importanță. Pentru El, ei sunt "prețioși". Din dorința Sa profundă față de ei, El a chemat-o pe Maica Tereza "pentru ei", pentru ca prin umila sa operă de iubire, ea să poată alina suferința lor și să se îngrijească de nevoile lor imediate și să fie un mijloc, revelând duioșia Sa și iubirea Sa personală față de ei.

Misionarele Carității potolesc setea infinită a lui Dumnezeu: aceasta este o mare bucurie pentru Biserica din India. În afară de asta, reprezintă contribuția țării noastre la eforturile internaționale pentru pace, grație prezenței năvalnice a călugărițelor indiene într-o congregație care are peste 5000 de misionare. Ele slujesc în 139 de țări din toată lumea în situații dificile, precare și provocatoare, alinând în mod dezinteresat suferințele fizice ale celor mai săraci dintre săraci, dar vindecând și rănile abandonării, mizeriei și disperării și pe cele spirituale.

Papa Francisc are același spirit al Maicii Tereza. Încă de la începutul pontificatului său, el a vorbit despre periferiile existenței. Într-o întâlnire cu jurnaliștii la puține zile după alegerea sa, a stabilit agenda sa în termenii cei clari posibili: "Aș vrea o Biserică săracă pentru cei săraci".

În omilia sa la Lampedusa, el a deplâns ceea ce numește "anestezia inimii": suntem o societate care a uitat cum să plângă, cum să experimenteze compasiunea "suferinței" cu celălalt. Globalizarea indiferenței ne-a luat capacitatea de a plânge.

Dorința este aceea de a reuși să-i răspundem lui Isus așa cum au făcut Maica Tereza și papa Francisc.

(După Asia News, 5 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat