Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scăiuș: PS Petru Gherghel la sfințirea noii biserici sanctuar eparhial

Alături de PF card. Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în urma invitației din partea PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, la sfințirea solemnă a noii biserici "Maica Domnului Apărătoarea Noastră"de la Scăiuș, biserică ridicată la rang de sanctuar marian eparhial, în cadrul Liturghiei din 27 septembrie 2014, a participat și PS Petru Gherghel.

Numeroși credincioși au fost la Scăiuș, veniți din toate cele 12 protopopiate ale Eparhiei de Lugoj, dar și din țară.

În fața a numeroși credincioși, ceremonia religioasă a început la ora 10.00 cu oficiul sfințirii apei, desfășurat pe platoul din fața bisericii special amenajat pentru celebrări în aer liber, după care a urmat sfințirea crucii aflată în apropierea platoului din fața bisericii, apoi binecuvântarea noului lăcaș de cult, prin ungerea zidurilor exterioare și interioare cu sfântul și marele mir, în formă de cruce, și prin stropire cu apă sfințită. În masa sfântului altar, alături de hrisov (documentul de sfințire), au fost depuse moaște ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și ale fericiților: Mons. Vladimir Ghika și ep. Anton Durcovici.

Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, a dat citire hrisovului, iar pr. dr. Marius-Petru Pop a dat citire decretului episcopului Mesian: "Anul acesta 2014 se aniversează 80 de ani de când o icoană a Maicii Domnului din biserica greco-catolică din Scăiuș (jud. Caraș-Severin) a lăcrimat: la 30 septembrie și 15 octombrie 1934. După anul 1990, s-au reluat pelerinajele la Scăiuș. Eparhia de Lugoj a dedicat anul 2014 «Maicii Domnului de la Scăiuș» și în această localitate s-a construit o nouă biserică și un complex spiritual (...) Biserica parohială greco-catolică din Scăiuș devine sanctuar marian al Eparhiei de Lugoj și va purta titlul de «Maica Domnului Apărătoarea Noastră»".

PF card. Lucian a amintit în cuvântul său și jubileul de 20 de ani de păstorire ai PS Alexandru Mesian: "care pe 8 septembrie 2014, de sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a sărbătorit 20 ani de sfântă slujire arhierească".

La finalul Liturghiei, PS Alexandru Mesian a adresat un cuvânt de învățătură, spunând, printre altele:

"Iubiți credincioși, oare ce v-a determinat să veniți, în număr așa de mare, din multe părți, în această localitate modestă, parcă ascunsă de ochii lumii? Să vedeți o catedrală? Să vedeți opere de artă, așa ca în marile orașe ale lumii, sau în vestitele locuri de pelerinaj precum Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica etc.? Am venit aici cu toții să o vedem și să o cinstim pe Maica Domnului nostru Isus Cristos care, în urmă cu 80 de ani, și-a manifestat prezența printr-o icoană care o reprezintă. Din ochii Maicii Sfinte de pe această icoană, au curs lacrimi în văzul mulțimilor de oameni care au privit cu îngrijorare și cu frică acest fenomen".

Ceremonia s-a încheiat cu rugăciunea de consfințire către Preacurata Fecioară Maria rostită în fața Icoanei Maicii Domnului.

La biserica de la Scăiuș, unde se află Icoana Maicii Sfinte cu Pruncul Isus în brațe, s-au organizat anual pelerinaje încă din anul 1935. Cel mai mare pelerinaj a avut loc în anul 1948, înainte de desființarea Bisericii Greco-Catolice. Atunci s-a hotărât ca Icoana Maicii Sfinte să fie dusă la Lugoj și expusă în catedrală în tot timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, de la 1 la 15 august. Pelerinajele au încetat între anii 1948 și 1989, perioadă în care a fost interzis cultul greco-catolic în România, dar au fost reluate după Revoluția din 1989, la inițiativa arhiepiscopului Ioan Ploscaru.

(Textele integrale - decretul, cuvântul PF Lucian, cuvântul PS Alexandru - și fotografii de la eveniment se găsesc pe site-ul www.bru.ro al Bisericii Greco-Catolice din România, de unde au fost preluate și fotografiile de mai sus).

Adaptare după www.bru.ro de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat