Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arroba Conde: "Sinodul, adevărată oportunitate de discernământ"

Familia văzută, analizată și interpretată de un jurist. Se va întâmpla la al treilea Sinod extraordinar despre familie programat în Vatican de la 5 la 19 octombrie 2014. Și juristul despre care e vorba este Manuel Jesús Arroba Conde, profesor de drept procesual canonic și președinte al Institutum Utriusque Iuris din Universitatea Pontificală Laterană. L-a numit direct papa Francisc datorită experienței și competenței sale în materie canonistă.

Prof. Arroba, în afară de a fi jurist dumneavoastră sunteți preot (misionar claretian) și profesor universitar. În ce mod aceste roluri vor avea incidență în contribuția dumneavoastră personală la acest Sinod?

"Contribuția pe care eu pot s-o ofer este foarte modestă în raport cu bogăția de conținut care cu siguranță va rezulta din această experiență eclezială. În cazul meu va avea multă importanță relația strânsă dintre dimensiunea doctrinală, socio-juridică și formativă a temei «familie». Această convingere provine din diferite parcursuri: exemplul de evanghelizare și promovare socială a familiei dus înainte de fondatorul meu sfântul Anton Maria Claret în Cuba secolului al XIX-lea; experiența primilor ani ai formării mele pastorale într-o periferie marginalizată din Granada, unde situația gravă în care se aflau familiile m-a indus să întreprind studiile juridice și canonice; slujirile care au urmat în formarea de tineri juriști, în tribunalele ecleziastice și în pastorația familială într-o parohie romană. Toate au fost oportunități care m-au făcut să apreciez multitudinea de priviri pe care le cere familia. De fapt, Sinod înseamnă "a merge cu" și pentru aceasta îmi doresc ca aportul fiecărui sinodal să fie acela de a favoriza abandonarea de perspective prea sectoriale aplicând o metodă de discernământ în mod serios interdisciplinar".

Este de actualitate dezbaterea despre reforma procesului matrimonial canonic. Care este opinia dumneavoastră în această privință?

"Procesul matrimonial este un instrument în slujba unui discernământ serios cu privire la un trecut falimentar. Forma judecătorească este o garanție pentru ca acest discernământ să fie coerent cu natura interpersonală a faptelor care trebuie constatate. Acest lucru nu înseamnă că forma acestei judecăți și discernământ nu poate să fie îmbunătățită și simplificată. Deja astăzi normele prevăd diferite forme de proces: ordinar, prescurtat, pe bază de documente...".

"Instrumentum laboris" se oprește mult asupra necesității "unui drept de familie care să țină cont de promovarea de legi juste, ca acelea care garantează apărarea vieții umane de la zămislirea sa și cele care promovează bunătatea socială a căsătoriei autentice între bărbat și femeie". Credeți că orânduirile juridice (italiană și non) sunt orientate astăzi să garanteze această prioritate?

"Ar fi simplist să dau un răspuns generale de semn negativ îndreptând privirea numai spre dezvoltările legislative în mod notoriu în contrast cu modelul de căsătorie și familie. N-ar fi obiectiv nici a susține că, deși cu alegeri legislative de sens opus, sistemele juridice seculare au încetat să considere prioritar modelul tradițional de familie. Însuși documentul de lucru se face ecou al varietății de contexte culturale în care sunt cufundate orânduirile juridice, observând respectivele valori și contravalori. În fiecare cultură există un grad diferit de corespundere și de îndepărtare de idealul de căsătorie. În acest moment este important a redescoperi semnele unei aspirații comune la dreptate în diferitele sisteme juridice. Asta nu implică a renunța la convingerile care derivă dintr-o poziție credincioasă dar este fundamental a da prioritate acelor competențe specifice care permit să se stabilească dialoguri comprehensibile cu acela care pornește de la poziții opuse. Și canonistul nu poate rămâne închis în simpla cunoaștere a dreptului matrimonial. Este necesar să se dezvolte un drept de familie canonic așa cum încercăm de mulți ani să concretizăm în facultatea noastră laterană".

Știm că Lateranul a lansat în aceste zile un proiect formativ destinat pentru 15 studenți laici tocmai despre temele Sinodului. Dumneavoastră sunteți președinte al Institutului Utriusque Iuris, unic în panorama formativă a științelor juridice. Vă cerem să ne sintetizați sensul acestei instituții și dacă, în timpul acestui an academic, sunt prevăzute întâlniri sau seminarii de aprofundare referitoare la temele Adunării.

"Institutul se caracterizează prin studiul raporturilor dintre sistemul juridic al Bisericii și cele din lumea non-eclezială. Această dimensiune comparată este prezentă, deși cu intensitate diferită, în planurile de studiu ale tuturor ofertelor formative: în cea a Dreptului civil (în planul general și în doctoratul magistral în jurisprudență), în cea a Dreptului canonic și, în mod special, în studiile stabilite pentru a obține titlurile în Utroque iure, calificativ care constituie un unicum în formarea juridică oferită în centre ecleziastice. Printre diferitele inițiative, în afară de cea citată, Institutul va analiza tema familiei în timpul tradiționalelor sale colocvii juridice".

În concluzie, care sunt auspiciile dumneavoastră pentru această Adunare sinodală, luând în considerare și că va fi prima etapă de parcurs care se va completa cu Sinodul general din 2015, dedicat și el familiei?

"Doresc un climat senin care să favorizeze o privire obiectivă la toate nuanțele care caracterizează dimensiunea familială. În afară de asta, îmi doresc ca noi toți părinții sinodali să percepem pe deplin referințele și așteptările care se ascund în spatele semnelor de aparentă contradicție".

(După Vatican Insider, 29 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat