Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Administrarea Mirului

Comunitatea romano-catolică din Răducăneni a trăit o nouă sărbătoare a Rusaliilor, duminică, 28 septembrie 2014, prin administrarea sacramentului Mirului de către Preasfințitul Aurel Percă.

Episcopul Aurel Percă a revenit la Răducăneni în ultima duminică din septembrie, iar în centrul comunei a fost întâmpinat de părintele paroh Iulian-Eugen Kropp, de oficialități și mai mulți preoți.

Cu multă bucurie și emoție, cei 124 de copii și tineri, îndrumați de părintele vicar Gabriel Bîrnat și de surori, însoțiți de nașii și părinții lor, dar și de întreaga comunitate, l-au însoțit pe episcop în procesiune până la biserica parohială frumos împodobită, unde s-a celebrat sfânta Liturghie de administrare a sacramentului Mirului.

După citirea lecturilor de către tineri și proclamarea evangheliei de către pr. Andrei Ciobănică, PS Aurel, în cadrul predicii, având alături șapte tineri, a dialogat cu toți copii și tinerii candidați la Mir despre cunoștințele catehetice necesare trăirii și mărturisirii credinței, întăriți cu darurile Duhului Sfânt. Preasfințitul a accentuat importanța sfântul Mir și valoarea Duhului Sfânt și a celor șapte daruri în viața de credință a fiecărui creștin, dând cu mult curaj și altora un "SMS", un mesaj de credință.

Apoi, candidații la Mir, primind câte o lumânare aprinsă cu care au aprins toate lumânările candidaților la Mir, au fost invitați de episcop să-și reînnoiască promisiunile de la Botez.

A urmat punctul culminant, momentul în care episcopul, împreună cu preoții concelebranți, a rostit rugăciunea de implorare a Duhului Sfânt. apoi episcopul trecând pe la fiecare candidat, prin impunerea mâinilor și prin ungerea pe frunte cu sfânta Crismă, a conferit sacramentul Mirului sau al Confirmațiunii, spunând: "Primește pecetea darului Duhului Sfânt!" Fiecare naș avea mâna dreaptă așezată pe umărul finului, semn al ocrotirii și al grijii pe care trebuie să i-o poarte.

După celebrarea administrării sfântului Mir, sfânta Liturghie s-a desfășurat în mod normal. Tinerii au proclamat intențiile la Rugăciunea credincioșilor, apoi la oferirea darurilor, Preasfințitul a primit, alături de pâinea și vinul pentru Euharistie, daruri din roadele și munca localnicilor, o lumânare și un buchet de trandafiri roșii. Toată lumea a cântat și s-a rugat împreună cu episcopul și cu preoții care l-au înconjurat, pentru ca Duhul Sfânt să coboare cu belșugul darurilor sale asupra tuturor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, doi tineri au adus mulțumirea lor episcopului Aurel pentru că a administrat taina Confirmațiunii, oferindu-i o mitră brodată, de culoare roșie, specifică episcopului pentru celebrările în cinstea Duhului Sfânt. Mulțumiri s-au adus și preoților care i-au pregătit, surorilor, tinerilor și tuturor celor implicați în reușita acestei minunate zile. Apoi, după rugăciunea pentru familii în cinstea sfintei Familii de la Nazaret și după binecuvântarea finală, s-au făcut câteva fotografii în grup sau în mod particular, apoi toți, copii, tineri, părinți, nași și rude, s-au îndreptat spre casele lor pentru a trăi bucuria în familie.

O tânără care a primit Mirul a recitat aceste versuri dedicate Duhului Sfânt:

O, Duh Preasfânt!
Ai coborât din slăvi divine,
O, Duh Preasfânt, să ne ridici,
Să nu rămânem de rușine
Pierzându-ne-n viața de aici.
 
Tu ai venit cu daruri și putere,
Umplându-ne cu-nțelepciunea ta!
Prin har, ne porți în alte sfere
Să nu mai stăm sub apăsarea grea.
 
Rodești apoi în noi iubirea
Ce ne ridică tot mai sus,
Aduci în noi dumnezeirea,
Să fim și noi ucenici ai lui Isus!
 
Ne închinăm cu umilință,
O, Dumnezeule măreț!
C-ai pus în noi putere și voință
Și că plătit-ai cel mai mare preț.
 
Aduci ca roadă pacea, bucuria,
Atunci când inima o umpli pe deplin,
Iar în furtuni, când încercată ne e tăria
Ne dai trăirea doar pentru Isus! Amin!

A fost o zi deosebită, o adevărată zi de binecuvântare cerească.

Sorin Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 septembrie: Răducăneni: Administrarea Mirului (foto: Ovidiu Bișog)


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat