Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Pe urmele sfinților apostoli Andrei și Paul în Bulgaria și Grecia

Vizita Sfântului Părinte papa Francisc în Albania, din 21 septembrie 2014, a fost o fericită și binecuvântată ocazie de a întâlni și alți prieteni și frați din țările Bulgaria și Grecia.

 

În orașul Plovdiv și în capitala Bulgariei, Sofia, am avut bucuria de a-i întâlni și saluta pe cei doi păstori vecini, cunoscuți, Preasfințitul Gheorghi Ivanov Jovcev, episcop romano-catolic de Sofia și Plovdiv, și Preasfințitul Christo Proycov, episcop greco-catolic de Sofia. Bucuria revederii ne-a oferit posibilitatea cimentării relațiilor noastre și speranța întoarcerii vizitei lor în dieceza noastră.

 

De asemenea, am avut un moment particular și o bucurie specială de a o întâlni pe una dintre surorile asumpționiste, sr. Ana Dorcu, care activează de mai bine de 20 de ani în Bulgaria și într-un chip special în Dieceza de Plovdiv, oferindu-și serviciile de credință în diferite activități sociale și educative.

 

După participarea la marea întâlnire cu Sfântul Părinte papa Francisc și episcopatul din Albania, care a constituit una dintre cele mai curajoase, sensibile și fructuoase vizite pentru întărirea solidarității în credință și slujire pe un nou drum de speranță între oameni și popoare, drumul nostru la frați a continuat cu vizita la ÎPS Nikolaos Foskolos, arhiepiscopul romano-catolic din Atena, și apoi la prietenul nostru comun, episcopul emerit Franghískos Papamanólis, din insula Syros, cunoscut mie încă din ziua consacrării mele ca episcop, la 1 mai 1990.

Aceste întâlniri frățești și vizite de suflet au avut menirea să cimenteze o veche și frumoasă colaborare, constituind în același timp și un răspuns la vizitele acestor păstori curajoși din vechea Elada în țara noastră, mai ales în Dieceza de Iași.

 

Punctul culminant al acestui drum la frați a fost întâlnirea cu comunitatea credincioșilor catolici din România prezenți de o bună perioadă de timp în Grecia, în special în inima țării, la Atena și cartierele metropolitane, unde de mai bine de șapte ani, generos și inimos, își desfășoară activitatea unul dintre preoții noștri, pr. Cristian Gașpal. Am putut constata în cele trei zile în metropola Atenei și împrejurimi cât de mare bucurie reprezintă unirea în credință a credincioșilor noștri, alimentați de cuvintele dragi ale limbii natale, limba română, și cât de puternic este dorul de casă și farmecul aducerii aminte din leagănul familial și din casa părinților și al celor dragi.

 

La sfânta Liturghie celebrată în biserica "Sfântul Francisc" a părinților capucini, din cartierul Aghii Anarghiri, unde se celebrează în mod obișnuit sfânta Liturghie pentru comunitatea catolică română, am avut surpriza să întâlnesc chiar într-o zi de lucru, marți, 23 septembrie, pe la ora 18.00, un grup de credincioși însoțiți de mulți copii, toți făcând parte din familii tinere și au ținut să fie de față și să-l întâlnească pe episcop. Am putut simți pulsul acestei comunități și a acestor credincioși din satele din Moldova și nu numai, aflați aici de mai mulți ani. Deși locuiesc la zeci de kilometri distanță, nu au fost împiedicați de această distanță sau celelalte greutăți, griji și oboseli ale muncii să se îndrepte spre biserică pentru a trăi câteva moment de comuniune spirituală și rugăciune.

În momentul de întâlnire de după sfânta Liturghie am putut auzi din nou dorința lor de a participa la sfânta Liturghie mai des și mai ușor, fie în Atena, fie chiar și în celelalte insule și localități mai îndepărtate unde sunt prezenți credincioși catolici din România.

 

Ne-am bucurat să auzim cuvinte de mare apreciere ale episcopului Nikolaos pentru munca desfășurată de părinte Cristian atât pentru comunitatea română, cât și pentru alte comunități prezente în marea metropolă a Atenei, un serviciu cu adevărat lăudabil și catolic în adevăratul sens al cuvântului. Arhiepiscopul Nikolaos și-a manifestat și speranța ca eventual și alți preoți și surori din Dieceza de Iași să-și extindă activitatea și în Biserica Catolică din Episcopia Atenei.

În acest sens, Preasfințitul continuă rugăciunea și recunoștința față de Dumnezeu pentru solidaritatea noastră în credință și pentru o mai largă colaborare. Același gând și această dorință am putut s-o aud și de la episcopul de Siros.

 

Vizita noastră a avut și câteva momente de evocare istorică și apostolică ajungând la Patras, locul unde a fost martirizat apostolul Andrei și unde se află capul și parte din crucea sfântului, relicve atât de venerate de toți creștinii din zonă, dar și de mulți dintre conaționalii noștri.

Mă bucur să fac o evocare de suflet referitor la această relicvă care a ajuns și în Moldova pentru a fi venerată de toți creștinii. M-am bucurat să pășesc și pe locuri sfinte unde apostolul neamurilor, Paul, a predicat atenienilor și unde a vestit evanghelia corintenilor și cărora le-a prezentat cel mai frumos imn din toate scrisorile sale, imnul dragostei (1Cor 13,1-13).

În ultima parte a vizitei ne-am bucurat împreună cu însoțitorii mei, pr. Mihai Budău și pr. Cristian Gașpal, am retrăit momentul glorios al victoriei creștinismului împotriva armatelor otomane în golful Lepanto, înțelegând astfel cât de mare a fost rezultatul acestei lupte și cât de puternică a fost și este rugăciunea sfântului Rozariu promovată și cerută creștinilor de Sfântul Părinte papa Pius al V-lea, în anul 1571.

 

Bucuria întâlnirii cu Sfântul Părinte, în vizită în Albania, și cu frații episcopi, preoți și credincioși pe care i-am întâlnit în Bulgaria și Grecia, în drumul fericit pe urmele apostolilor Andrei și Paul, reprezintă un dar prețios pe care Domnul ni l-a oferit în aceste binecuvântate zile prin zona istorică a Eladei și a Balcanilor.

 

Trăiesc cu speranța că Domnul ne va oferi și alte moment de har pentru a simți mai mult lucrarea sa în istoria mântuirii și pentru a păși pe urmele binecuvântate ale apostolilor și în alte părți ale acestor fericite teritorii.

Atena, 25 septembrie 2014

Ep. Petru Gherghel

* * *

Pr. Cristian Gașpal poate fi contactat la adresa: Catedrala catolică "Sfântul Dionisie", str. Omiru, 9, 10672-Atena, Grecia; tel. 0030/699/5879141, 0030/6936829652; e-mail: cristiangaspal@yahoo.com

* * *

PS Petru Gherghel în Albania la vizita papei Francisc


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat