Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia, capodopera lui Dumnezeu

După ce Dumnezeu l-a făcut pe primul om din pulberea pământului, încununare a creației, apogeu chiar și al celei mai sofisticate combinații, l-a privit, l-a admirat și l-a îndrăgit. Era ceea ce își dorea: "chip și asemănare a sa" (cf. Gen 1,26)! Îi dăduse omului un trup, dar tocmai această "bijuterie" îl făcea pe om să se simtă diferit de Creatorul său și ca atare "singur"! El, omul, creat din iubire pentru iubire, se simte singur! Pe cine să iubești, dacă pe Dumnezeu nu-l vezi?! Pe cine să vezi, dacă nimeni nu este asemenea ție? În zadar i-a pus Dumnezeu dinainte toate viețuitoarele pământului, în zadar i-a ocupat mintea cu găsirea de nume pentru fiecare din animalele create, omul continua să se simtă singur!

Pe acest fond apare ea, "înțelepciunea lui Dumnezeu": "Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui" (Gen 2,18). Din acest amestec de solitudine, de înțelepciune, de experiența deja a întregii creații, de comuniune divină, sintetizând toată frumusețea a tot ceea ce crease până în acel moment, a modelat-o pe ea, pe cea care avea misiunea de "a spulbera" solitudinea "omului singur".

Iar de atunci, drumul meu, al tău, al oricărei persoane avea să fie nu doar conturat, ci și asigurat. În ei, în primii oameni și în înțelepciunea de necuprins a lui Dumnezeu a prins viață cea mai mare capodoperă a creației: "familia".

În ea, în familie, își are originea oricare om. Pe ea o îndrăgesc și o urăsc, o cântă și o hulesc, pe ea o doresc sau nu o doresc, pentru ea sau împotriva ei trăiesc, în ea sau în afara ei, cu ea și pentru ea, vor să trăiască toate creaturile acestei lumi.

Familia nu este doar poezie, după cum nu este doar dramă, ci este realitate, este cea care, după jertfa sfintei Liturghii, prin care preotul îl aduce pe Isus pe altar, în speciile pâinii și ale vinului, îl aduce și îl perpetuează pe Isus în copii, în deschiderea spre viață, în iubirea soților, în povara de fiecare zi, simbol al Căii sfintei cruci, în bucurii și în necazuri, în limitele umane și în nelimitata iubire.

Familia, capodopera lui Dumnezeu, este pusă mai ales în aceste zile în centrul vieții Bisericii. Sinodul episcopilor de la Roma (5-19 octombrie 2014), luminat de aceeași înțelepciune care a dorit bărbatului o femeie, astfel încât, consumând iubirea lor și dând viață, să devină o familie, are nevoie de rugăciunea noastră.

Vă invităm să iubiți, să susțineți familia și să vă rugați pentru binele ei. Din ea provin și eu, și tu, și noi, și voi, din ea provenim cu toții și pe ea o slujim prin evanghelia bucuriei și a vieții.

Pr. dr. Felician Tiba,
director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat