Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
"M-a convertit sfânta Brigita"

De Stefano Stimamiglio

Fosta față cunoscută de la tv, Daniela Rosati a redescoperit credința după o perioadă dificilă. Și-a schimbat radical viața și a devenit terțiară brigitină. Acum își dedică zilele rugăciunii pentru unitatea creștinilor.

"În viața mea am înțeles că nimic nu are loc din întâmplare, că fiecare dorință bună a noastră și fiecare aspirație a noastră la bine vine de la Dumnezeu și că el dispune fiecare lucru pentru fericirea noastră, chiar pământească, numai dacă reușim să ne încredem în El". Daniela Rosati trăiește astăzi în sudul Suediei, la Vadstena, într-o casă de lângă conventul surorilor brigitine, a căror spiritualitate și-a însușit-o de zece ani. Nu s-a făcut soră, așa cum s-a spus uneori în mod greșit, fosta față cunoscută din tv. pentru câteva programe de succes despre medicină și bunăstare, îndeosebi, mulți își amintesc Medicina a confronto [Medicina la confruntare] la Mediaset și Tutto benessere [În întregime bunăstare] la RAI. "Aparțin celui de-al treilea ordin al brigitinelor", clarifică ea, "deci nu sunt o călugăriță, chiar dacă în mod privat am depus voturile de sărăcie, castitate și ascultare".

Un parcurs lung, cel al lui Rosati, spre "casa Tatălui". "M-am născut cu iubirea față de Isus. Odată, când eram copilă, am văzut o doamnă însărcinată și am întrebat-o pe mama mea de ce avea burta mare. Întoarsă acasă mi-am ascuns perna sub burtă pentru a fi și eu mama lui Isus", povestește răzând. Din mamă romană și tată din Urbino, Daniela crește cu seninătate la Roma. "Tata era foarte credincios, dar și ei, ca atâția alții, pe parcurs s-au îndepărtat de credință".

La 19 ani părăsește și ea practica religioasă. Ia licența în arhitectură, face teatru, devine ajutor regizor într-un teatru liric, în sfârșit prezentatoare tv. Devine o femeie de succes. "Mereu am studiat foarte mult", explică ea. "Am avut încă de tânără pasiunea pentru arta și literatura rusă, am studiat muzică, îndeosebi pian și canto".

Ca adultă, deși n-a tăgăduit credința creștină, este atrasă și începe să practice budismul tibetan și începe să se intereseze de medicina orientală. "Leg apropierea mea de budism de dorința pe care am avut-o, încă de mică, de a-i ajuta pe alții. Cred că este o dispoziție a inimii, un dar al Domnului, care astfel m-a pregătit pentru un viitor cu el", clarifică ea, adăugând că în programele pe care le conducea încerca mereu să propună ideea, verificată științific, că credința și o viață afectivă sănătoasă fac persoanele mai pregătite să înfrunte boala.

Viitorul despre care vorbește vine cu convertirea sa, pregătită de un episod curios. "În anul 2003 trăiam într-o situație de viață foarte dureroasă. Grație unei prietene dragi, Costanza, am venit în contact la Varese cu un frate franciscan. Acest mi-a luat mâna și, strângând-o, mi-a spus câteva cuvinte care m-au consolat și m-au încurajat mult". În urmă cu câtva timp, la Roma, străfulgerarea. "Am intrat întâmplător în biserica surorilor brigitine din piața Farnese. În acea perioadă studiam figura lui Cristina de Suedia, o femeie care a trăit în secolul al XVII-lea, care s-a convertit la catolicism renunțând la tron. În biserică erau câțiva pelerini suedezi care participau la Liturghia în limba lor. La sfârșit, o călugăriță din comunitate, sora Carla, s-a apropiat de mine invitându-mă să vizitez camerele sfintei Brigita la etajul superior, unde a murit și a primit revelațiile mistice. M-am apropiat de locul unde obișnuia să se așeze și, dintr-o dată, fără să vreau, am căzut în genunchi. Am perceput clar în mine un cuvânt: «Sfințenie!». M-am simțit luminată ca de un con de lumină și am înțeles că trebuia să-mi schimb viața".

Viața sa s-a schimbat cu adevărat. Începe să trăiască creștinește, să frecventeze Liturghia, să se spovedească des. "Budismul îmi dădea seninătatea, dar nu fericirea. Numai Cel Înviat o dă, ce vrem mai mult?", repetă de mai multe ori în cursul interviului. Găsește și un director spiritual: "Este important a avea un preot care să te însoțească, să te sfătuiască, să te facă să simți cât de mult te iubește Dumnezeu". În urmă cu câtva timp, focalizează chemarea de a-și însuși spiritualitatea brigitină. "Am înțeles vocația mea de a mă ruga pentru unitatea creștinilor", clarifică ea, povestind cum la Vadstena a devenit prietenă a pastorului luteran și trăiește în strâns contact cu credincioșii luterani. Adesea dă și mărturie despre chemarea sa în bisericile lor. "Cine face voința lui Dumnezeu este fericit", spune explodând într-un zâmbet. "Am înțeles că Isus, în milostivirea sa, nu ne părăsește niciodată, chiar dacă în anumite perioade ale vieții ne forjează în foc. El m-a ținut de mână mereu, chiar dacă sunt o păcătoasă. Pentru aceasta spun mereu celui pe care-l întâlnesc: oricare ar fi fost viața ta, nu este niciodată târziu pentru a te întoarce la Dumnezeu".

Astăzi femeia reușește să vadă o legătură între trecutul său și prezentul său. "Parcursul pe care l-am făcut și care m-a făcut să întâlnesc în viața mea religii diferite de a noastră, m-a pregătit pentru misiunea mea de astăzi, aceea de a mă ruga pentru unitate. Simt că Isus îi iubește pe toți, în mod incredibil, într-un mod care schimbă cu adevărat inimile persoanelor".

Cotidianitatea Danielei este întemeiată pe rugăciune: Liturghie zilnică, adorație euharistică prelungită, meditare a cuvântului lui Dumnezeu, viață de caritate fraternă. Aceeași cu a brigitinelor, răspândite în 54 de case în toată lumea după refondarea făcută de fericita Maria Elisabeta Hesselblad în secolul trecut. Însă Daniela n-a uitat de țara sa, pe care o iubește și în care se întoarce adesea. Și adresează un apel concetățenilor săi, făcut mai viu de criza economică și de puțina speranță care caracterizează aceste timpuri ale noastre: "Prieteni, mulțumiți-i Domnului că v-ați născut creștini, trăiți o viață sfântă, întoarceți-vă la rugăciune, căutați compania lui Isus, numai în el este mântuire".

(Sursă: Credere, 4 septembrie 2014. După Zenit, 4 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat