Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Sinod

"Vom vorbi despre familie fără temeri și suspiciuni. Vom căuta adevărul"

De Vincenză Corrado

De acum am ajuns: lipsesc puține zile până la deschiderea celei de-a III-a adunări generale extraordinare a Sinodului Episcopilor, despre tema "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării" (Vatican, 5-19 octombrie 2014). Pentru ziua de 4 octombrie Biserica italiană a organizat o întâlnire de rugăciune în piața "Sfântul Petru" de la ora 18.00 la 19.30. Aceste luni pregătitoare au fost bogate în dezbateri și aprofundări. Cum e clar, nu sunt inbervenții critice. Analizăm cu cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor.

Eminență, aceste luni au fost însoțite de atâtea idei de reflecție, dar și de multe polemici despre anumite chestiuni, cum ar fi de exemplu împărtășania dată celor divorțați. Cum se prevestește acest important eveniment eclezial? Cu ce stare sufletească trebuie să ne apropiem de el?

"Este necesar să avem suflet senin, ponderație și calm. Înțeleg că sufletele se aprind în ajunul evenimentului în special cu privire la anumite teme pe care mass-media le prezintă cu emfază, cărora unii ecleziastici le-au oferit sprijinul, dar cred că a exprima propriile opinii este pozitiv, este suficient să se facă asta cu civilizație și simț constructiv. Dacă se vrea să se dea răspunsuri adecvate, este necesar să fie construite în confruntare și în bunăvoința de a face pași înainte pentru a găsi căi de soluționare în adevăr și în caritate. Eu mă întreb de ce să nu vorbim și despre poligamie, despre căsătoriile aranjate, despre căsătoriile mixte, despre sărăciile de orice tip care creează adesea condițiile pentru despărțiri, divorțuri, eșecuri? Acestea și multe altele vor fi temele discutate în Sinod, și mai ales aceea de a găsi limbajul corect pentru a transmite tinerilor frumusețea Evangheliei familiei. Sper să se vorbească despre ele încă de acum drept contribuție și ajutor dat părinților sinodali în reflecția lor și ca oportunitate pentru a crea o opinie publică de amplă respirație, cu orizonturi vaste, o viziune mondială despre familie".

În aceste zile au răsunat adesea cuvinte ca "milostivire", "iertare", "non possumus", "oikonomia", care indică și o linie de gândire. Ce puteți spune celui care nu este înăuntrul lucrărilor ci privește cu neliniște și speranță la această întâlnire?

"Că toate acestea nu sunt și nu trebuie să se considere un mijloc pentru a crea învălmășeală. Nu este deloc așa. Când se dezbate și se discută despre anumite teme, chiar sensibile, scopul este de a pune pe tapet aceeași temă și de a lăsa ca fiecare să opineze și să se exprime conform cunoștințelor și convingerilor sale. A fost repetat adesea că învățătura Bisericii despre căsătorie și familie este afirmată și descrisă în documente oficiale, magisteriale. Milostivirea și iertarea sunt centrale în doctrina Bisericii și sunt adesea amintite de Papa Francisc ca un adevăr care trebuie să însoțească în toate circumstanțele și contextele viața omului. «Non possumus» și «oikonomia» sunt afirmații și concepte care fac parte din dezbatere și pun probleme serioase vrednice de atenție și de respect și ajută să se reflecteze și să se aprofundeze materia".

Discuție deschisă și confruntare reală în timpul lucrărilor: va fi efectiv așa?

"Papa Francisc în numeroase ocazii a spus și a dat de înțeles că este important să ne exprimăm, fără temeri și suspiciuni. Credința este trăită și se întrupează în persoane concrete; efortul Bisericii și al lucrătorilor pastorali este s-o prezinte în întregimea sa la îndemâna oamenilor, cu simplitate și onestitate. A se simți liber să exprime în ceea ce crede sau despre care se îndoiește arată calitatea omului care-l distinge de alte creaturi și îl face responsabil în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Așadar, discuția în Sinod va fi deschisă, va fi confruntare și participanții, în diferitele lor funcții, sunt chemați să pună pe primul loc nu propriul interes sau punct de vedere, ci să caute adevărul care nu este un concept abstract, rod al speculației filozofice sau teologice, ci persoana lui Cristos, Om-Dumnezeu, om istoric și Fiu al Tatălui: «Eu sunt calea, adevărul și viața». De aici trebuie pornit. Primul evanghelizator a fost Isus care a coborât pe străzi și s-a făcut cunoscut cu cuvântul și cu semnele și, în sfârșit, cu mărturia sa de viață".

Adunarea nu se va încheia în octombrie ci, cu o decizie fără precedent, va fi prelungită în etape succesive. Ca și cum s-ar vrea să se sublinieze că sinodalitatea nu accelerează deciziile ci le face să se formeze.

"Este chiar așa! Decizia Sfântului Părinte de a convoca o adunare sinodală, care se va desfășura în două etape, indică voința de a identifica sinodalitatea prin ceea ce este, adică un drum împreună, care prevede reflecții, pauze, reluări și mergând până se ajunge la țintă și toate acestea sunt făcute nu prin lucrarea unor solitari, a grupurilor mici de persoane sau comisii, ci prin implicarea întregului popor al lui Dumnezeu. Am văzut asta cu documentul pregătitor care a difuzat chestionarul, la care a răspuns un număr enorm de persoane și instituții. Sinodul este o adunare de episcopi și de alții care au dreptul, dar se mișcă prin participarea întregii Biserici".

Între participanții la adunare figurează și 13 perechi de soți, care provin din diferite țări între care și zone de război. Mărturia lor va fi ascultată și va fi luată în considerație?

"Da, figurează treisprezece perechi de soți care provin din cele cinci continente și chiar și din zone de război. Prezența lor în primul rând este o mărturie de viață trăită, care trebuie oferită atenției tuturor ca o frumoasă experiență de credință, componentă esențială pentru o bună reușită a unei căsătorii și a unei familii. Acest lucru în varietatea culturilor și tradițiilor în toată lumea: nu există geografie, istorie, sau literatură și știință care să nu trateze despre căsătorie și despre familie ca expresie fundamentală a societății și pentru creștin, o Biserică familială, care acolo se întrupează, în virtutea botezului".

Cu privire la anunțata "nouă metodologie internă a lucrărilor", puteți să ne anticipați ceva?

"În timpul lucrărilor sinodale va fi urmat regulamentul în vigoare al Sinodului Episcopilor, care se numește Ordo Synodi Episcoporum. Totuși, datorită faptului că tema aleasă pentru adunare se va desfășura în două etape, ca în pregătirea și în desfășurarea lucrărilor va fi o atenție specială asupra aspectului dinamic și participativ. Intervențiile membrilor vor fi trimise în prealabil la secretariatul general pentru a organiza ordinea sesiunilor, care este tematică. În timpul sesiunilor va interveni o pereche de soți pentru a comunica propria mărturie. La sfârșitul zilei va fi o oră de discuție liberă. Informația va fi mai mult îngrijită și făcută imediată și rapidă. Se preferă să se folosească pe larg mai degrabă briefing și Twitter decât textul sintetic adesea modificat în aulă și este prevăzută și participarea părinților sinodali invitați, care vor da un chip intervențiilor. Rapoartele generale rostite în momentele stabilite de calendarul Sinodului vor fi la dispoziție în diferitele limbi și vor oferi conținutul lucrărilor adunării".

Cum se va încheia acest Sinod? Va fi un document care va fi ca o "pistă de lucru" pentru adunarea ordinară din 2015?

"La încheierea Sinodului va fi un mesaj adresat poporului lui Dumnezeu și un document numit sinodal, care va înlocui «propositiones». Documentul, aprobat de adunare, va fi încredințat în mâinile Sfântului Părinte care va dispune de el după cum va voi, și va fi baza lui Instrumentum laboris al Sinodului din 2015".

(După agenția SIR, 29 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat