Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc, cel mai italian dintre toți pentru că a fost crescut de bunici

De Michelangelo Nasca

"Eu am fost cel mai italian dintre toți pentru că am fost crescut de bunici. (...) Suntem cinci [copii, nr]. Bunicii trăiau aproape și bunica, pentru a o ajuta pe mama mea, venea să mă ia dimineața și mă ținea acasă la ea, pentru a mă aduce înapoi către seară. Între ei vorbeau piemonteză și așa am învățat-o și eu. Îi iubeau pe toți frații mei, este clar, dar eu am avut privilegiul de a împărtăși limba amintirilor lor". Este un detaliu, semnificativ, luat din amintirile din copilăria arhiepiscopului de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, publicate în cartea interviu de Sergio Rubin și Francesca Ambrogetti. În formarea pedagogică și interioară a viitorului Pontif se evidențiază - cu forță clară - amprenta educativă importantă primită de la "bunici"; Bergoglio nu numai că le păstrează în inimă amintirea recunoscătoare, dar - ca arhiepiscop înainte și apoi ca pontif - relansează rolul lor fundamental pentru viața oricărei persoane. "De fiecare dată când îi abandonăm pe bătrânii noștri în casele de odihnă cu trei bile de naftalină în buzunar - amintește Arhiepiscopul - ca și cum ar fi un halat sau un capot, înseamnă că există ceva ce nu merge în dimensiunea noastră nostalgică, pentru că a menține un contact cu bunicii proprii înseamnă a întâlni din nou trecutul nostru".

Contextul sociologic actual - optimizat și programat pentru cucerirea "altor" valori - nu a dedicat multă atenție rolului educativ exercitat de bunici care, puțin câte puțin, au fost constrânși să abandoneze scena economiei familiale, odinioară fundament și coroană a sălașului familial. Numai acum - precizează Bergoglio - prezența bunicilor, "din vina crizei economice, a revenit în actualitate pentru că este nevoie de cineva care să aibă grijă de copii".

Pontiful latinoamerican a reafirmat de mai multe ori marea devoțiune pe care o avea față de bunica dinspre tată, Rosa Margherita Vasalto (născută în 1884 în Valbormida), pe care o simte alături de el în diferite și importante împrejurări ale vieții sale; înainte de a intra în seminar, de exemplu, bunica Rosa îi va spune: "Bine, dacă Dumnezeu te cheamă, fii binecuvântat. (...) Te rog, nu uita că ușa casei este mereu deschisă și că nimeni nu-ți va reproșa ceva dacă vei decide să te întorci înapoi". Printre documentele cele mai îndrăgite - păstrate de monseniorul Bergoglio în paginile breviarului său - este testamentul bunicii și câteva scrisori ale ei. Într-una din aceste scrieri, în ziua hirotonirii prezbiterale a lui Jorge Mario, bunica Rosa va scrie: "În această zi foarte frumoasă, în care poți ține în mâinile tale consacrate pe Cristos Mântuitorul și ți se deschide un drum lung pentru apostolatul mai profund, îți ofer acest modest cadou de mică valoare materială, dar imensă valoare spirituală"; în timp ce în textul testamentului său, Rosa Margherita Vasallo spune: "Fie ca nepoții mei, cărora le-am dedicat ceea ce am mai bun din mine, să aibă o viață lungă și fericită. Dar dacă într-o zi durerea, boala sau pierderea unei persoane dragi va trebui să-i umple de tristețe, să-și amintească mereu că un suspin la tabernacol, unde este păstrat martirul cel mai mare și nobil și o privire către Maria la picioarele crucii pot face să cadă o picătură de balsam pe rănile mai profunde și dureroase".

În aceste optsprezece luni de pontificat, Papa Francisc a făcut de mai multe ori referință la rolul educativ exercitat de bunici. Și din punct de vedere vocațional - Pontiful este pe deplin convins de asta - "în spatele și înainte de orice vocație la preoție sau la viața consacrată, este mereu rugăciunea puternică și intensă a cuiva: a unei bunici, a unui bunic, a unei mame, a unui tată, a unei comunități..." (Regina coeli, 21 aprilie 2013). Apoi, observând cu atenție discursurile și omiliile Papei, nu este greu de găsit numeroase și explicite referințe la valoarea bunicilor: "Bunicii pariază pe viață și pe viitor și doresc cel mai bun lucru pentru nepot", sunt cei care au misiunea de a transmite înțelepciunea pentru a o încredința ca moștenire noilor generații, "ei au fost un inel în viață", de a respecta înțelepciunea pe care am primit-o de cel care este mai mare decât noi, "de la părinții tăi, de la bunicii tăi, de la bătrânii din localitatea ta". Și bunicii pot să devină victime ale acelei "culturi a rebutului", adesea subliniată de cuvintele Papei. "Bunicii sunt înțelepciunea familiei, sunt înțelepciunea unui popor. Și un popor care nu-i ascultă pe bunici, este un popor care moare! (...) Fiecare familie, ca aceea din Nazaret, este inserată în istoria unui popor și nu poate să existe fără generațiile precedente" (26 octombrie 2013).

Figura bunicilor nu este numai amintirea personală trăită de Pontif, ci o resursă prețioasă spre care Papa Francisc intenționează să orienteze atenția tuturor. Uneori, în cuvintele Papei, slujirea bunicilor devine o idee pentru a ajuta să înțelegem credința. Astfel Francisc - într-una dintre meditațiile zilnice spuse la "Sfânta Marta" - amintește că fraterna corectare (care este ca un act pentru a vindeca trupul Bisericii) este ca și cum am cârpi "o gaură în țesătura Bisericii", și de aceea trebuie mers "cu multă delicatețe, ca mamele și bunicile atunci când cârpesc", și tocmai acesta este stilul cu care "trebuie să se facă fraterna corectare" (12 septembrie 2014); sau, cu privire la iubirea matrimonială și familială, chiar și în fața jertfelor și crizelor, amintește că "în căsătorie se dăruiesc complet fără calcule și fără rezerve, împărtășind totul, daruri și renunțări, încrezându-se în Providența lui Dumnezeu". Aceasta este o experiență - afirmă Francisc - "pe care tinerii pot s-o învețe de la părinți și de la bunici" (25 octombrie 2013).

Unde au găsit puterea părinții, bunicii și străbunicii de odinioară care au trăit în condiții mai rele decât ale noastre? La această întrebare Papa Francisc - adresându-se tinerilor - răspunde: "O găseau în certitudinea că Domnul era cu ei, că familia este binecuvântată de Dumnezeu cu sacramentul căsătoriei și că binecuvântată este misiunea de a aduce pe lume copii și de a-i educa. Având aceste certitudini au depășit chiar și încercările cele mai dure. Erau certitudini simple, dar adevărate, formau coloane care susțineau iubirea lor" (Assisi, 4 octombrie 2013). În diferite ocazii Papa Bergoglio a subliniat apoi riscurile legate de societatea noastră, care tinde să se conformeze tot mai mult ca "orfană" de o figură care educă, "orfani, fără amintire de familie: pentru că, de exemplu, bunicii sunt îndepărtați, în casa de odihnă, nu au acea prezență, acea amintire de familie; orfani, fără afect de astăzi, sau un afect prea în grabă..." (16 iunie 2014).

În sfârșit, una dintre sublinierile cele mai delicate referitoare la figura bunicilor Papa Francisc a rezervat-o Pontifului emerit, Benedict al XVI-lea, și în timpul zborului de întoarcere din Brazilia le-a revelat jurnaliștilor: "Este ca și cum l-ai avea pe bunicul acasă, însă bunicul înțelept. Când într-o familie bunicul este acasă, este venerat, este iubit, este ascultat. El este un om de o prudență! Nu se amestecă. (...) Pentru mine este ca și cum l-aș avea pe bunicul acasă: tatăl meu. Dacă eu aș avea o dificultate sau un lucru pe care nu l-am înțeles, i-aș telefona" (28 iulie 2013). Atestate de stimă pe care Papa le-a reînnoit și cu ocazia adunării de astăzi cu bătrânii.

(După Vatican Insider, 28 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat