Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din ordinul partidului

În China se duce o bătălie împotriva crucilor

De Umberto Sirio

China se năpustește împotriva bisericilor și a școlilor creștine. Este în desfășurare o persecuție feroce, care este considerată și mai gravă decât cea realizată în timpul anilor revoluției culturale.

Biserici rase la pământ și cruci smulse. În timp de câteva zile, în China au fost distruse două biserici creștine, în timp ce crucea unei a treia biserici a fost distrusă. Primul episod a avut loc la Jinxi, în provincia centrală Hunan; al doilea, în provincia orientală Jiangxi, unde a fost distrusă biserica dedicat Fecioarei de la Jingdezhen; a fost înlăturată crucea de pe biserica din Jingtou, în provincia de sud Zhejiang. Relatările care au fost puse pe internet de diferite situri catolice sunt neliniștitoare. La Jingdezhen, agenții de la Afacerile religioase ar fi convocat la cină pe paroh într-un loc foarte departe de biserică, pentru a discuta despre restructurare și l-ar fi convins să rămână peste noapte: la miezul nopții, un telefon l-ar fi avertizat pe paroh că biserica "sa" a fost rasă la pământ. Distrugerea bisericii din Jinxi - al cărei paroh a fost și arestat - a fost confirmată la agenția Ucan de episcopul de Changsha. Prelatul a spus că guvernul local "a ales terenurile pentru un proiect de dezvoltare. În schimb a promis să construiască o nouă biserică înainte de demolare. A făcut-o, dar n-a construit un loc pentru preoți și nici oratoriul. Nu știm ce să facem".

Angajarea partidului în distrugere. Persecuțiile împotriva creștinilor se concentrează, în mod deosebit, în provincia Zhejiang, unde au fost deja distruse 360 de cruci și biserici, pentru a frâna creșterea creștinismului și pentru a dărâma structurile definite "prea vizibile". Campania a început când Xia Baolong, secretar al partidului din Zhejiang, la începutul anului a făcut o inspecție și a observat la Baiquan o biserică având o cruce care se înălța în mod "prea evident" și "ofensator privirii". Observând răspândirea crucilor în alte orașe, a dat ordin să se "rectifice" acea viziune. Din acel moment, una din angajările cele mai relevante ale partidului a fost aceea a distrugerii simbolurilor și locurilor de cult creștine. Aceea în desfășurare este considerată o operă de ștergere a creștinismului mai gravă decât aceea realizată de revoluția culturală voită de Mao.

Școlile, în afară de biserici. Nu sunt distruse numai bisericile și smulse crucile. Așa cum a prezentat Tempi.it, preluând știrile care au apărut pe agenția ChinaAid, în săptămânile trecute a fost distrusă o școală de excelență din Fuyang (Anhui), a patra în două luni. Motivația fundamentală adoptată este că extinctoarele nu erau în ordine. Fiind comunicată școlii decizia, i-au anunțat și pe toți părinții să nu mai trimită copiii în acea structură. Însă directul școlii a precizat: "Avem toate permisiunile și condițiile pentru a ține deschisă școală. Suntem în regulă. Aici găzduim 800 de elevi și părinții, în pofida anunțurilor guvernului local, i-au trimis în primele zile la școală pe copiii lor". Un creștin din zonă a spus: "Școala este creștină, iată problema. Desigur guvernul găsește mereu o scuză, nu fac niciodată lucrurile în mod direct, dar eu cred că sunt înspăimântați pentru că numărul celor care cred în Cristos crește. Se tem că devin un pericol pentru ei, dar noi creștinii nu suntem împotriva guvernului". După distrugere, directorul școlii a dispărut și părinții nu știu unde să-i trimită pe copii la școală: "Nu știu unde să-l transfer pe băiatul meu și nu știu cum să fac să-l trimit într-o altă școală. Este într-adevăr dureros să vezi ce s-a întâmplat, creștinii n-au făcut niciodată nimic rău".

(După agenția SIR, 27 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat