Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea papei Francisc către ES Mons. Javier Echevarría Rodríguez, prelat al Opus Dei, cu ocazia beatificării lui Álvaro del Portillo

A fost publicată, la 27 septembrie 2014, scrisoarea papei către ES Mons. Javier Echevarría Rodríguez, prelat al Opus Dei, cu ocazia beatificării lui Álvaro del Portillo (1914-1994), primul succesor al lui Josemaría Escrivá de Balguer la conducerea Prelaturii.

Ceremonia de beatificare s-a desfășurat sâmbătă dimineața, 27 septembrie 2014, la Madrid și a fost prezidată de prefectul Congregației Cauzelor Sfinților, cardinalul Angelo Amato, SDB.

Acesta este textul scrisorii Sfântului Părinte care a fost trimisă în ziua de 26 iunie, sărbătoarea sfântului Josemaría Escrivá de Balguer.

Frate iubit,

Beatificarea slujitorului lui Dumnezeu Álvaro del Portillo, colaborator fidel și prim succesor al sfântului Josemaría Escrivá la conducerea lui Opus Dei, este un moment de bucurie specială pentru toți credincioșii din Prelatură, ca și pentru tine, care ai fost așa de mult timp martor al iubirii sale față de Dumnezeu și față de alții, al fidelității sale față de Biserică și față de propria vocație. Doresc să mă unesc și eu la bucuria voastră și să aduc mulțumire lui Dumnezeu care împodobește fața Bisericii cu sfințenia fiilor săi.

Beatificarea sa va avea loc la Madrid, orașul în care s-a născut și în care și-a petrecut copilăria și tinerețea, cu o existență forjată în simplitatea vieții familiale, în prietenia și în slujirea altora, ca atunci când mergea în cartierele extreme pentru a colabora la formarea umană și creștină a atâtor persoane nevoiașe. Acolo, mai ales, a avut loc evenimentul care a marcat definitiv direcția vieții sale: întâlnirea cu sfântul Josemaría Escrivá, de la care a învățat să se îndrăgostească de Cristos în fiecare zi mai mult. Da, să se îndrăgostească de Cristos. Acesta este drumul de sfințenie pe care trebuie să-l parcurgă fiecare creștin: să se lase iubit de Domnul, să deschidă inima la iubirea sa și să permită ca El să fie cel care conduce viața noastră.

Îmi place să amintesc invocația pe care slujitorul lui Dumnezeu obișnuia s-o repete, în special în sărbătorile și aniversările personale: "mulțumesc, iertare, ajută-mă mai mult!". Sunt cuvinte care ne apropie de realitatea vieții sale interioare și a raportului său cu Domnul care, în afară de asta, pot să ne ajute să dăm nou elan vieții noastre creștine.

Înainte de toate, mulțumesc. Este reacția imediată și spontană pe care o simte sufletul în fața bunătății lui Dumnezeu. Nu poate să fie altfel. El ne precede mereu. Oricât ne străduim, iubirea sa ajunge mereu înainte, ne atinge și ne mângâie cea întâi, este prima mereu. Álvaro del Portillo era conștient că de multele daruri pe care Dumnezeu i le-a acordat și îi mulțumea pentru acea demonstrație de iubire paternă. Însă, nu s-a oprit aici; recunoașterea iubirii Domnului a trezit în inima sa dorințe de a-l urma cu mai mare dăruire și generozitate și să trăiască o viață de slujite umilă a altora. Era notorie iubirea sa față de Biserică, mireasa lui Cristos, pe care a slujit-o cu inima despuiată de interese lumești, străin de discordie, primitor cu toți și mereu în căutarea binelui în ceilalți, a ceea ce unește, a ceea ce edifică. Niciodată o plângere sau o critică, nici măcar în momente deosebit de dificile, mai degrabă, așa cum a învățat de la sfântul Josemaría, răspundea mereu cu rugăciunea, iertarea, înțelegerea, caritatea sinceră.

Iertare. Mărturisea adesea că se vede în fața lui Dumnezeu cu mâinile goale, incapabil să răspundă la atâta generozitate. De altfel, mărturisirea sărăciei umane nu este rod al disperării, ci o abandonare încrezătoare în Dumnezeu care este Tată. Este deschidere la milostivirea sa, la iubirea sa capabilă să regenereze viața noastră. O iubire care nu umilește, nu face să ne prăbușim în abisul păcatului, ci ne îmbrățișează, ne ridică din prăbușirea noastră și ne face să mergem cu mai multă hotărâre și veselie. Slujitorul lui Dumnezeu Álvaro cunoștea bine nevoia pe care o avem de milostivirea divină și a dedicat multe energii pentru a încuraja persoanele cu care intra în contact să se apropie de sacramentul spovezii, sacrament al bucuriei. Cât de important este să simțim duioșia iubirii lui Dumnezeu și să descoperim că încă este timp pentru a iubi.

Ajută-mă mai mult. Da, Domnul nu ne abandonează niciodată, ne este mereu alături, merge cu noi și în fiecare zi așteaptă de la noi o iubire nouă. Harul său nu ne va lipsi niciodată și cu ajutorul său putem să ducem numele său în toată lumea. În inima noului fericit pulsa dorința de a duce Vestea Bună la toate inimile. Astfel a parcurs multe țări dând impuls proiectelor de evanghelizare, fără a se preocupa de dificultăți, determinat numai de iubirea sa față de Dumnezeu și față de frați. Cel care este cufundat adânc în Dumnezeu știe să stea foarte aproape de oameni. Prima condiție pentru a-l vesti lor pe Cristos este să-i iubim, deoarece Cristos îi iubește deja mai înainte. Trebuie să ieșim din egoismele noastre și din comoditățile noastre și să mergem în întâmpinarea fraților noștri. Acolo ne așteaptă Domnul. Nu putem ține credința pentru noi înșine, este un dar pe care l-am primit pentru a-l dărui și a-l împărtăși cu alții.

Mulțumesc, iertare, ajută-mă! În aceste cuvinte se exprimă tensiunea unei vieți centrate în Dumnezeu. A celui care a fost atins de Iubirea cea mai mare și din acea iubire trăiește total. A celui care, deși are experiența slăbiciunilor și a limitelor umane, se încrede în milostivirea Domnului și vrea ca toți oamenii, frații săi, să aibă și ei aceeași experiență.

Frate iubit, fericitul Álvaro del Portillo ne trimite un mesaj foarte clar, ne spune să ne încredem în Domnul, că el este fratele nostru, prietenul nostru care nu ne fură niciodată și care este mereu alături de noi. Ne încurajează să nu ne temem să mergem împotriva curentului și să suferim pentru vestirea Evangheliei. În sfârșit ne învață că în simplitatea și în cotidianitatea vieții noastre putem găsi un drum sigur de sfințenie.

Cer, vă rog, tuturor credincioșilor din Prelatură, preoți și laici, și tuturor participanților la activitățile voastre, să vă rugați pentru mine, în timp ce împart Binecuvântarea Apostolică.

Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă ocrotească.

Cu fraternitate,

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mai multe informații despre Álvaro del Portillo și despre Opus Dei: www.opusdei.ro și www.alvaro14.org


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat