Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reacția franceză

"Decapitarea nu este un act religios, ci pur asasinat"

De Maria Chiara Biagioni

"Oroare". Nu are alte cuvinte pentru a descrie ce a simțit privind la televizor știrea despre decapitarea ostaticului francez Hervé Pierre Gourdel. Monseniorul Marc Stenger este episcop de Troyes și este președinte al Pax Christi Franța. Cunoaște foarte bine teritoriile martirizate de nebunia ucigașă a ISIS. La începutul lunii august a făcut parte dintr-o mică delegație de episcopi francezi care au mers în Irak pentru a duce solidaritatea creștinilor din Franța poporului irakian. Acum glasul său tremură în fața decapitării lui Gourdel. "Mai puternică decât sentimentul - spune el - a fost oroarea în fața barbariei de care sunt capabili oamenii. Am văzut deja asta cu ostaticii englezi și americani decapitați în zilele trecute. Este important însă a reacționa și a aminti că omul este capabil și să facă binele. Adică trebuie să ne străduim să nu rămânem în această imagine negativă și tragică asupra omului și asupra istoriei".

Ce anume vă îngrijorează mai mult?

"Cred că astăzi trebuie să rezistăm la două tentații. Prima este tentația de a generaliza. Aceste grupuri se autodefinesc musulmani și afirmă că acționează în numele islamului. Sunt afirmații grave care îi pun în cauză pe toți musulmanii. Avem datoria de a aminti că aceste grupuri nu au nimic de-a face cu religia pentru că nicio religie nu se poate păta cu aceste crime și să permită să se trateze omul în acest mod crud, negând orice umanitate. Ceea ce fac, nu este un act religios. Este pur și simplu un asasinat. Și a doua tentație care trebuie evitată este aceea de a nu ne limita la răspuns. Mă explic: actualmente sunt în desfășurare acțiuni armate împotriva așa-numitului Stat islamic. Desigur că trebuie oprit agresorul. Dar nu trebuie să rămânem la acest nivel, adică să reacționăm numai cu forța armelor. Deși în cazuri ca acestea recurgerea la arme poate să aibă o anumită legitimare, trebuie amintit și că violența generează mereu violență".

Guvernul francez este angajat împotriva ISIS împreună cu Statele Unite. Ce credeți exact cu privire la această angajare militară?

"Răspund la această întrebare repetând ceea ce Papa Francisc a spus chiar în această privință, adică atunci când există o agresiune nedreaptă, este permis să fie oprit agresorul nedrept. Ne aflăm în fața unei bande de asasini care trebuie opriți. Și a-i opri înseamnă a-i împiedica să acționeze".

Și ceea ce fac ei poate fi comparat cu un genocid al poporului?

"Desigur, a se vedea de exemplu ostaticul francez care a fost ucis. Nu știu de ce religie aparținea Hervé Gourdel. Dar cu siguranță, n-a fost ucis pentru apartenența sa creștină. Sunt puri asasini".

Cum reacționează musulmanii francezi în fața acestei barbarii?

"Absolut în mod clar. În zilele trecute responsabilii musulmani din Franța au condamnat cu o declarație comună crimele comise de organizația «Daesh» și au afirmat că această organizație nu are nimic nici din stat nici din islamic și în sintonie cu autoritățile creștine au condamnat și acțiunile criminale săvârșite împotriva creștinilor din Irak și din Siria. Foarte important a fost și apelul lor adresat tinerilor musulmani din Franța pentru ca să nu se lase tentați de a merge să lupte alături de acești teroriști".

Ce să se spună Franței în aceste zile așa de triste?

"Este un moment în care oroarea ne-a cuprins cu decapitarea unui bărbat francez de către un grup criminal legat de ISIS. În fața morții crunte a unui nevinovat facem apel la toți oamenii de bunăvoință pentru ca să nu cedeze în fața tentației de a generaliza, făcându-i pe alții să plătească prin excludere și condamnare acțiunile feroce comise de un altul. Să fie clar pentru toți că aceste acțiuni nu au nimic islamic și nu aparțin la nicio religie. În schimb este momentul să ne unim cu toții, credincioși din toate religiile și umaniști, pentru a condamna împreună barbariile și să ne angajăm acolo unde suntem să realizăm gesturi de fraternitate, de respect și de primire mai ales față de cel care este diferit de noi. Nu trebuie să ne oprim la indignare. Este momentul de a construi unii cu alții o lume de comuniune și de pace. Este momentul de a acționa cu gesturi clare și concrete care permit să se construiască punți de prietenie și de pace. Aceasta este singura cale pentru a ieși din mecanismul infernal al violenței oribile și barbare".

(După agenția SIR, 26 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat