Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu

Îmi amintesc că eram deja seminarist, după 1990, când mama a adus acasă o icoana impresionantă pe care a primit-o de la un preot, cu imaginea lui Isus din inima căruia izvorau două raze, iar dedesubt era scris "Gesu, confido in te!" Era o icoană frumoasă, dar atât.

Abia în 2006, când am ajuns paroh la Poiana Micului, am început să înțeleg ce reprezenta. Întâmplător sau nu, abia azi, 26 septembrie 2014, la cererea pr. Iosif, aștern aceste gânduri reflectând la începuturile cultului "Milostivirii lui Dumnezeu" în viața mea, astăzi când începe novena de pregătire la sărbătoarea sfintei Faustina.

Da, la Poiana Micului am început să înțeleg ce reprezintă icoana, cine este sfânta Faustina, aici între polonezi, naționalii ei, locul unde a devenit între timp "casa" mea. Și din acest motiv am dorit să dedicăm și noua biserică din localitate "Milostivirii lui Dumnezeu" și demarând lucrările îmi amintesc că am distribuit credincioșilor o iconiță cu imaginea lui Isus Milostiv cu rugăciunea "coroniței" în limba polonă și în fiecare zi era unul dintre ei care trebuia să se roage coronița la Milostivirea lui Dumnezeu pentru ca să putem construi biserica nouă, biserică ce are acum hramul "Sfântul Ioan Paul al II-lea", dar ținem ca zi de mare sărbătoare - hram secundar - duminica a doua după Paști.

Deja ei aveau această devoțiune, se rugau coronița, dar pe atunci, 2008-2009, a luat o formă organizată, oficială, începând să facem efectiv și novena la Milostivirea lui Dumnezeu la biserică, din Vinerea Mare până în duminica Milostivirii lui Dumnezeu, zilnic la ora 15.00 cu foarte mulți credincioși participând la cântarea coroniței.

Știu că sunt credincioși care zilnic rostesc această rugăciune la ora 15.00, dar nu la biserică, unde am introdus de anul acesta în fiecare vineri rugăciunea oficială a coroniței la ora 15.00, dar încă ne "mișcăm greu" în ceea ce privește participarea credincioșilor, spre deosebire de Solonețul Nou unde deja zilnic se aducă 10-12 persoane pentru a se ruga împreună coronița/rozariul Milostivirii lui Dumnezeu.

Astfel am învățat întâi rugăciunea aceasta în limba polonă... abia anul acesta pot spune că am învățat-o bine și în limba română când am participat la o întâlnire la București cu grupul Faustinum, format acolo și de la care am preluat deja materialele realizate în limba română pentru a păstra o unitate în ceea ce privește traducerea ei.

"Visul" și rugăciunea mea sunt acum primirea unei relicve a sfintei Faustina pentru biserica noastră, unde se află o icoană cu sfânta Faustina arătând spre Isus Milostiv și cu siguranță rugăciunea ne va fi ascultată la momentul hotărât.

Acum când scriu nu pot imagina o zi fără această rugăciune pe care mă voi strădui mai departe să o răspândesc cât îmi va sta în putere.

Vă invit și pe dumneavoastră să învățați această rugăciune și să facă parte din viața de rugăciune personală și comunitară.

Pr. Gabriel Bucur

* * *

Novena la sărbătoarea sfintei Faustina (26 septembrie - 4 octombrie)

ZIUA I

Explorarea misterului Milostivirii lui Dumnezeu

Isus: Viața voastră trebuie să mă ia ca model, din iesle și până la moartea pe cruce. Pătrunde misterele mele și vei descoperi abisul milostivirii mele față de făpturi și bunătatea mea de nepătruns - și o vei face cunoscută lumii. Prin rugăciunile tale, vei fi mijlocitoare între pământ și cer. (MJ 438)

O, Doamne, cât de mult îmi doresc ca sufletele să cunoască că tu le-ai creat din iubire neînțeleasă; o Creatorul și Domnul meu, simt că înlătur acoperământul cerului pentru ca să nu se îndoiască de bunătatea ta.

Sfântă Faustina, obține pentru mine harul de a pătrunde tot mai adânc în tainele milostivirii lui Dumnezeu în tainele creației, ca eu să pot să le răspândesc întregii lumi!

* * *

Restul novenei este disponibil pe site-ul www.milostivirealuidumnezeu.ro, care mai oferă Calea crucii a Milostivirii Dumnezeiești, Litania în cinstea Milostivirii lui Dumnezeu, date despre sfânta Faustina, despre icoana Milostivirii Divine și alte informații.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat