Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru ISIS nu este diferență între Orient și Occident. Toți suntem necredincioși!

De Fadi Sotgiu Rahi, C.SS.R.

Știrile de la telejurnale, din presă și din internet la nivel internațional sunt în ultima vrem dedicate toate acțiunilor inumane, imorale și brutale ale Statului Islamic din Marea Sirie și din Irak (ISIS).

De peste trei luni masacrul, persecuția, deportarea și răpirile de creștini sirieni și irakieni sunt prioritățile sunniților jihadiști extremiști islamici, care domină câteva zone din Levante, anunțând nașterea unui nou califat islamic.

În fața torentului de sânge care curge în Irak, în panorama celor mai vechi orașe ale creștinismului de acum golite, în fața miilor de refugiați care zilnic fug din ținuturile lor, în fața fotografiilor cu copii și bătrâni abandonați, în fața bombardării bisericilor și moscheilor mai vechi și în fața numărului nelimitat de martiri creștini în timpul acestor ultime luni, cea mai mare parte a națiunilor din lume a rămas în tăcere totală privind ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu lăsând numai câteva comentarii la știri. Un lucru foarte neplăcut...

Noul calif al statului islamic Abu Bakr al-Baghdadi este urmat de peste douăzeci de mii de musulmani sunniți prezenți în Siria și Irak în mod public; în timp ce în Liban este urmat încă secret. Membrii ISIS cresc la număr și continuă în acțiunile lor fără nicio milă convertind cu forța pe toți la islam, la strigătul: Allahu Akbar (Dumnezeu este mare), și considerându-i pe non-musulmani Cuffar (necredincioși).

Totuși, scenariul de persecutare a creștinilor, conform ISIS, nu este numai Levante. Ei consideră întregul Occident o lume creștină; de aceea nu fac diferență între Orient și Occident; deja unii dintre ei începeau să anunțe convertirea la islam în unele națiuni occidentale.

Apoi, la 20 august 2014, a avut loc decapitarea jurnalistului nord-american James Foley, 40 de ani, în Irak, răpit la sfârșitul anului 2012 în Siria. Între timp, poziția Statelor Unite și a Marii Britanii față de ISIS s-a schimbat, și ambele au anunțat starea de maximă alertă de frica unui atentat în teritoriul lor. Președintele Obama a ordonat bombardarea locurilor salafiților jihadiști din Irak, fără a trimite soldați în teritoriu.

În timpul lunii august, membri care aparțin acestui stat sau "simpatizanți" ai lor în diferite națiuni, au început să apară public în Europa și în altă parte, manifestând și purtând drapelul negru al noului stat autoproclamat independent. La AJA, în Olanda, peste 500 de persoane au manifestat liber pentru a sprijini statul islamic în Levante, fără nicio reacție din partea statului care voia "să respecte libertatea de exprimare".

În schimb, la Köln, în Germania, circa șaptezeci de musulmani au manifestat cu același scop, însă după un conflict cu poliția au fost arestați aproape toți. În urmă cu două săptămâni, la Londra, sute de musulmani blocau și se plimbau pe străzile orașului cu drapelul ISIS și cu fotografia califului.

Aceste manifestări publice care sprijină statul islamic, împreună cu descoperirea multor europeni care se luptă cu teroriștii din Siria și din Irak, au fost un zdruncin mare pentru conștiința colectivă și mai ales pentru aceea a unor responsabili civili din Europa, care și-au dat seama de pericolul care este în desfășurare. Tocmai pentru aceasta, primul ministru al Olandei a decis, la 25 august 2014, să le ia cetățenia olandeză tuturor celor care luptă în Irak și în Siria, precum și celor care aparțin acestor mișcări teroriste. Aceeași decizie a fost luată din partea președintelui Argentinei.

Între timp, ISIS deja încearcă să dezvolte prezența sa în alte națiuni arabe, pătrunzând în Liban. Însă soldații libanezi apără bine frontierele lor, mai ales după ciocnirea cu peste 6.000 de teroriști care au încercat să intre prin munții sirieni pentru a domina localitatea Erssal la nord de Bekaa. Peste douăzeci de eroi militari au decedat în acel conflict, sute de răniți printre soldați și civili, iar cea mai mare parte a locuitorilor au emigrat.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este mai rău decât la ceea ce am asistat în timpul războaielor mondiale. De aceea are dreptate papa Francisc atunci când spune că deja a început un "al treilea război mondial". Vizita unită a celor patru Patriarhi ai Bisericilor Orientale la Arbil în nordul Irakului, a fost apoi un semn de confirmare a unității Bisericilor în jurul creștinilor persecutați, a căror față o oglindește pe cea a lui Isus suferind pe Calvar.

Criza este enormă, forțele sunt slabe și marile națiuni sunt dezinteresate de poporul suferind. Biserica ajută deschizând porțile caselor lui Dumnezeu ca loc de primire pentru refugiați. În schimb, lumea stă și privește fără să reacționeze.

(După Zenit, 4 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat