Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Semnificațiile partidei de fotbal interreligioase pentru pace

Și sportul are un rol în "planul strategic" al Pontifului

De Alfonso M. Bruno, F.I.

La 1 septembrie 2014, seara, s-a jucat la Roma "partida interreligioasă pentru pace", voită de papa Francisc. Nu este vorba despre obișnuitul eveniment monden, în care persoane importante acceptă să facă pe "testimonial" pentru a adunare de fonduri. Lectura evenimentului se poate face din trei puncte de vedere: cel al religiilor, cel al Sudului și cel al Nordului lumii.

Cât îi privește pe credincioși, nefiind limitată participarea la partidă nici pentru catolici, nici pentru creștini, ci extinsă la orice credincios posibil, putem considera că evenimentul folosește pentru a afirma hegemonia religiei asupra politicii. Deja s-a constatat că falimentul marilor ideologii a fost determinat de pretenția lor de a omologa lumea, ștergând diferențele determinate de identități culturale prea diferite între ele.

Diferitele credințe au desfășurat un rol decisiv în mijlocirea acestui rezultat, deoarece orice obiecție la adresa pretențiilor totalitare ale statelor are un fundament în spiritualitate și în morală, care pe de o parte exaltă responsabilitatea individului și pe de altă parte îl leagă de un referent - cel religios - care nu poate fi redus la orice control al autorității vremelnice. Religiile constituie însă și un factor constitutiv al fiecărei identități naționale, în special pentru acele popoare a căror tabără este așezată pe granița dintre civilizații diferite, și în acest caz diferența de credință accentuează rivalitatea dintre națiuni: să ne gândim la catolicismul polonezilor, contrapus ortodoxiei rușilor, sau la creștinismul grecilor, contrapus islamismului turcilor.

Bergoglio a devenit papă chiar în timp ce lumea, care a crezut că se eliberează de conflicte prin apusul ideologiilor, adună roadele amare și sângeroase ale conflictelor identitare. Pontiful provine însă dintr-o realitate, cea din America Latină, în care religia, comună întregii zone situate în sudul Marelui Râu, constituie nu un motiv de contrapoziției între popoare vecine și între națiuni învecinate, ci un factor de coeziune, care induce la dorirea restabilirii unității continentale.

Însă nu este suficient a reuni pe cel care este unit de aceeași credință: dincolo de diferențele confesionale, există de fapt o motivație comună între toți oamenii care privesc spre transcendență, care caută un raport cu Divinitatea. Și atunci se vede ridicându-se - grație papei - aspirația ecumenică, de data aceasta lipsită de acele instrumentalizări care desigur au existat în timpul războiului rece, când existau unii care sperau în căderea zidurilor, dar existau și unii care căutau pretexte pentru a le menține și pentru a le justifica.

Care poate să fie, însă, ținta, rezultatul concret al acestei aspirații? Pacea - papa ne amintește asta mereu și pe bună dreptate - este iluzorie, sau cel puțin precară fără dreptate. Conceptul de dreptate s-a dilatat așadar până la o dimensiune mondială: de fapt, dreptatea se reduce, în esență, pe de o parte, la aspirația popoarelor la libertate și la independență, dar și la un raport diferit între partea bogată și partea săracă din lume.

Și ajungem la a doua temă: cum este perceput evenimentul de astăzi în Sudul lumii.

Oricine frecventează terenurile de întreceri ale celor mai diferite sporturi își dă seama de faptul că astăzi ele văd prevalând, fie în numărul atleților, fie în calcularea victoriilor, bărbați și femei exprimați de popoarele tinere și abia apărute la suprafață. Nu numai în campionatele europene de fotbal marile echipe sunt compuse din jucători din America Latină și din Africa, dar același lucru se întâmplă în "Big League" al baseball-ului american și în campionatul de baschet NBC.

Și naționalele europene, de la cea germană care a câștigat Mondialul la cea franceză, la cea italiană (să ne gândim la Balotelli) sunt în mare parte compuse din fii de imigrați: semn că societatea este tot mai multietnică și multiculturală. În această afirmare obținută de Sudul lumii se percepe și semnul unei schimbări, lente dar inevitabile, a raportului de forțe cu Nordul. Și asta contribuie la creșterea orgoliului și a autoconștiinței oamenilor din țările ieșite la suprafață. În fond, se întâmplă pe terenurile de joc ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în Conclav, așa cum știe bine Jorge Bergoglio, un pasionat de fotbal ieșit câștigător din Capela Sixtină.

Și ce ne spune nouă, bătrâni europeni, spectacolul de la Stadionul Olimpic? Sportul este o competiție cu reguli: dacă popoarele tinere prevalează este și pentru că ele reușesc să se impună în respectul lor, dezmințind atâtea afirmații rasiste care încă îi prezintă ca pe niște incapabili să se supună disciplinelor colective. Așadar trebuie depășită în sfârșit această atitudine, care din păcate atât de des se manifestă pe stadioane, și chiar în afirmațiile anumitor conducători.

Sportul a contribuit să facă din lume "satul global" care este astăzi. Un sat poate să fie loc de invidii și de resentimente meschine; însă poate să fie și loc în care se cimentează solidaritatea colectivă. Aceasta este urarea pe care simțim că trebuie s-o formulăm după partida de la Stadionul Olimpic din Roma.

(După Zenit, 2 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat