Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu se convertește la islam: creștin irakian torturat și ucis de milițieni din Statul Islamic

În Irak nou sânge creștin este vărsat de către milițiile din Statul Islamic, care au demarat de mult timp o "persecuție continuă" împotriva civililor lipsiți de apărare, între care și copii. Surse ale Patriahiei caldee prezintă la agenția AsiaNews că ieri la Bartalah, un orășel în majoritate siriac din câmpia Ninive, ocupat de multe săptămâni, fundamentaliștii sunniți au torturat și au ucis un creștin; el era parte dintr-un mic grup, care a decis să rămână în propriile case la venirea milițienilor jihadiști. După cum afirmă un martor, "martirul" - așa cum este definit de Patriarhie - este un bărbat de 43 de ani, Salem Matti Kourki, decedat ieri ca urmare a torturilor și a loviturilor puternice îndurate din partea teroriștilor, pentru că a refuzat să se convertească la islam.

Unul din rudele lui Salem explică faptul că bărbatul, cu probleme cardiace, n-a putut să părăsească orășelul Bartalah împreună cu familia, în momentul invaziei islamiștilor, la 8 august 2014. El a rămas baricadat în interiorul propriei locuințe timp de peste trei săptămâni, alimentându-se grație puținelor provizii adunate în cămară. La 1 septembrie 2014, terminându-se mâncarea și apa, el a ieșit din casă după o lungă perioadă pentru a recupera ceva mâncare pentru a se hrăni.

Totuși, el a dat peste un punct de control al IS în fața bisericii Fecioarei Maria, în plin centru citadin, și a fost imediat arestat. Milițienii au încercat să-l convertească (forțat) la islam, însă el a opus un refuz categoric. Fundamentaliștii l-au lovit și l-au torturat, până i-au provocat moartea, pentru a-l abandona apoi pe drum. Cadavrul său a fost găsit câteva ore mai târziu de câțiva arabi din orășel, care l-au luat și l-au îngropat.

Pentru a onora mai bine amintirea "martirului" Salem, la 5 septembrie 2014, în biserica siro-ortodoxă din Oum El Nor la Ankawa, suburbie creștină din Erbil, în Kurdistanul irakian, se va ține o ceremonie funebră.

Între timp se numără noi victime creștine și în capitala Bagdad. După cum prezintă Mons. Pius Qasha Khoury, din biserica siro-catolică din Mansour/Bagdad, unul dintre enoriași a fost ucis în explozia unei auto-bombe. Grenada a explodat în zona Bayaa, la ora 21.00, la 1 septembrie. Prelatul a mai adăugat că tânărul "martir" Fadi Nabil Ibrahim Abbush s-a născut în 1994 și frecventa al doilea an de colegiu. Tânărul era cunoscut în interiorul comunității din capitală datorită caracterului bun, a angajării și a participării asidue - împreună cu toată familia - la activitățile bisericii locale.

(După AsiaNews, 2 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat