Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Zile de exerciții spirituale, zile de har

"Veniți, voi singuri, la o parte, într-un loc ferit și odihniți-vă puțin" (Mc 6,31)

Anul 2014 ne-a adus una dintre cele mai mari bucurii sufletești: declararea de fericit a episcopului Anton Durcovici, martor curajos și apostol neînfricat al lui Cristos.

Imaginea lui ne însoțește și ne provoacă în drumul nostru de credință. Exemplul lui este o chemare pentru toți fiii Bisericii noastre, dar mai ales, pentru cei chemați să fie maeștri în viața spirituală, profesori, educatori, și, desigur, păstori de suflete.

Pe tot parcursul anului, pe care încă îl trăim, am avut bucuria de a-l întâlni, de a-i cunoaște viața și de a accepta invitația pe care continuă să ne-o facă pe urmele lui Cristos și sub ocrotirea Maicii sfinte.

Chemați, în programul nostru spiritual, să trăim anul acesta popasul exercițiilor spirituale cu privire la angajarea și răspunsul nostru la alegerea și menirea noastră de păstori și formatori de conștiințe, simțim în suflet invitația lui Isus, adresată direct ucenicilor, obosiți și ei în munca lor apostolică prin care ne invită la o retragere într-un loc ferit de toate grijile zilnice, pentru a ne odihni puțin și pentru a avea posibilitatea unor reflecții sufletești și a unor momente de rugăciune, adică a unui dialog cu Isus, preotul veșnic, care și-a îndreptat privirea spre noi și ne-a ales să-i fim colaboratori și prieteni în câmpul vast al evanghelizării, ca să aducem roade de mântuire.

Exercițiile spirituale, propuse an de an și în chip deosebit anul acesta, reprezintă un răspuns al nostru la invitația lui Isus, prietenul nostru, și o încercare de a ne apropia mai mult de el, după exemplul și modelul noului fericit, episcopul Anton Durcovici.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Zilele ce le vom trăi împreună în lunile septembrie și octombrie, după programarea stabilită de noi, sunt un adevărat har și dar și sunt o fericită întâlnire cu exemplul episcopului nostru fericit, model de sfințenie și un ghid excelent pentru a-l urma pe Cristos cel care ne-a chemat, ne-a ales, ne-a trimis în lume, și care așteaptă de la noi roade bogate (cf. In 15,16).

Sperăm că preoții aleși să propună aceste momente de reflecție vor aduce în față, spre aprofundare, spiritul profund de slujire, de rugăciune, meditație și dăruire al vrednicului nostru păstor, fericitul Anton.

Ori de câte ori parcurgem datele ce privesc copilăria și anii de școală, pregătirea seminarială, studiile sale filozofice și teologice, dar mai ales munca sa de formare a viitorilor preoți, de profesor evanghelizator și de păstor de suflete mai ales, în rangul cel mai înalt de episcop, suntem impresionați de profunzimea credinței sale, a pregătirii sale și, fără îndoială, a dăruirii totale, ca un miel nevinovat, pregătit pentru jertfă.

Deprins încă din familie cu o viață de credință exemplară pe care a învățat-o de la mama Maria, care i-a fost ca un înger păzitor, ce l-a luminat și încurajat, elevul, studentul și preotul Anton s-a angajat la un program exemplar și impresionant de iubire față de Isus euharisticul, față de inima sa preasfântă, după modelul Mamei cerești, preacurata Fecioară Maria, program pe care, alegându-l, nu l-a mai uitat niciodată.

Înscriindu-se, încă de la începutul preoției sale, în proiectul de redresare a vieții spirituale a clerului, deschis de Conciliul Tridentin (1545-1563) și promovat în diferite țări ale Europei, exprimat în diferite forme asociative pentru acest scop, tânărul preot, înzestrat cu un spirit profund religios, s-a atașat de Uniunea Apostolică a Clerului și nu numai că a aderat la acest program, ci a devenit unul dintre cei mai angajați susținători ai acestei sfinte inițiative.

Despre acest act al său avea să scrie mai târziu, la 19 martie 1923: "Fiind convins că munca preotului este lipsită de roade dacă nu lucrează la sfințirea sa proprie, m-am înscris în Uniunea Apostolică a Clerului și sper, cu harul lui Dumnezeu, să pot corespunde în felul acesta mai bine vocației mele sfinte".

Din acest moment programul său, conform cu promissio stabilitatis (făgăduința de statornicie), nu a mai fost întrerupt de nimic, ba mai mult a fost unul exemplar și împlinit cu o fidelitate impresionantă.

Notițele zilnice, săptămânale și lunare, pe care arhivele noastre le dețin, dau dovadă de o exactitate ce rar se poate întâlni.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Avem în acest an și, mai ales, în aceste zile ocazia să reîntâlnim profilul său spiritual și angajarea fără rezerve pe drumul meditației, a rugăciunii și a trăirii tuturor clipelor vieții, într-un climat profund de viață sacerdotală.

Cred că preoții predicatori vor putea să ne ofere mai multe amănunte despre trăirea sa spirituală, despre angajarea sa pastorală și formativă, ca un model ce ne provoacă și ne face să ne verificăm răspunsul și fidelitatea noastră la chemarea ce ne-a fost încredințată.

Vom avea ocazia să ne întâlnim ca prieteni ai lui Cristos și între noi, vom fi chemați la rugăciune comună, la meditație de mare folos și, mai ales, vom avea prilejul de a ne primeni sufletește, de a ne întări în credință și în împlinirea chemării noastre. O vom simți mai aproape pe Mama noastră cerească.

Veniți deoparte, într-un loc retras!
Veniți să contemplăm imaginea marelui preot, Cristos!
Veniți să descoperim o cale ce l-a purtat la demnitatea de fericit pe episcopul nostru martir Anton Durcovici!
Veniți să ne întărim împreună în credință, slujire și mărturie, ca să putem rămâne mereu fideli lui Cristos și să fim cu adevărat slujitori ai celor ce doresc fericirea!

Ca toți să fie una!

Iași, 1 septembrie 2014

+ Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Programarea preoților pe serii poate fi citită în Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași.
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat