Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna septembrie 2014

Acordurile armonioase ale muzicii dăruite de căderea frunzelor toamnei, căderea grabnică a soarelui aflat parcă mereu la apus, chipul bucuros al omului la vederea recoltei oferite de câmpul bogat, melancolia sufletelor la despărțirea de vara călduroasă și fericirea revederii la începutul unui nou an școlar. La începutul unui nou anotimp, traversând toate aceste trăiri profunde ale inimii omului, noul număr al revistei "Lumina Creștinului", nr. 9 (297) - septembrie 2014, este un adevărat tezaur care pregătește sufletul omului pentru a-l recunoaște pe Dumnezeu în toate aspectele vieții. Isus este compozitorul partiturii scrise cu frunze, el este soarele veșnic, el este cel care dă apă câmpului, cel care conduce mâna copilului în drumul spre școala sa: școala iubirii și a bucuriei.

Într-una din scrierile sale, marele maestru spiritual Ignațiu de Antiohia afirma: "Așa cum plimbarea, mersul și alergatul sunt exerciții trupești, în același fel orice mod de a-ți pregăti și dispune sufletul pentru a putea îndepărta de la sine toate înclinațiile dezordonate și, mai apoi, odată îndepărtate, pentru a căuta și găsi voința divină prin dispunerea propriei vieți întru mântuirea sufletului, se numește exercițiu spiritual". În scrisoarea pastorală intitulată "Zile de exerciții spirituale, zile de har", PS Petru Gherghel cheamă formatorii de sufletele, cu ocazia zilelor de reculegere la care vor lua parte preoții Diecezei de Iași, la proiectarea vieții lor în imaginea vieții fericitului Anton Durcovici care mereu a dorit să lucreze la sfințirea proprie și a altora.

Pentru a marca profunzimea trăirilor episcopului Anton, dr. Dănuț Doboș tratează și el într-un articol profilul spiritual al martirului, aprofunzând rugăciunea în viața acestuia.

În Dieceza de Iași, în luna august au avut loc numeroase evenimente. Noul număr al revistei surprinde în paginile lui câteva gânduri și imagini din cadrul acestor sărbători. Astfel, cu ocazia sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului", la Cacica a avut loc un pelerinaj la care au participat mii de creștini. Despre această sărbătoare, părintele Cornel Cadar ne vorbește în articolul "Pelerinajul de la Cacica".

Un alt pelerinaj, tot cu ocazia acestei mari sărbători, a avut loc la Barați, despre care ne vorbește în câteva rânduri părintele Ferenț Tancău.

O altă frumoasă inițiativă a avut loc, la 23 august 2014 în Bacău, cu ocazia Întâlnirii familiior la nivel diecezan. Inițiatorul acestei idei și cel care așterne în paginile revistei câteva gânduri de la acest eveniment este pr. Dr. Felician Tiba.

Tot în paginile revistei găsim un articol scris de pr Flavian Enășcuț, OFMConv., legat de sfințirea bisericii de la Nisiporești.

Noul număr al revistei tratează câteva aspecte și din Biserica Universală. Părintele Claudiu Bulai ne vorbește în două articole despre apelul papei Francisc la pace și vizita pe care acesta o va efectua în Albania în luna septembrie.

"Tineret din Asia, ridică-te" este îndemnul adresat de papa Francisc tinerilor coreeni cât și titlul unui alt articol al revistei legat de vizita papei care a avut loc în perioada 13-18 august 2014 în Coreea de Sud.

Din acest număr al revistei nu lipsesc serialele cu care aceasta ne-a obișnuit. Astfel, părintele Cornel Cadar în rubrica "Din istoria revistei" ne vorbește despre anii 1945-1948. Părintele Iosif Dorcu în rubrica "Sanctuare" prezintă "catedrala perfectă" așa cum mai este numit fascinantul sanctuar de la Chartes (Franța). În rubrica adresată tinerilor, părintele Felix Roca continuă tema fericirilor evanghelice tratând a șaptea fericire: "Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fiii lui Dumnezeu" (Mt 5,9)". În pagina misionară părintele Gabriel Cimpoeșu ne prezintă sărbătoarea "Adormirii Maicii Domnului" în parohia Djébonoua (Coasta de Fildeș).

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Aurora", de pr. prof. dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian"; "Crucea de lemn", istorioară morală de Cristofor von Schmidt și "Așa răspund copiii despre lumea vizibilă" în cadrul rubricii "Pentru copii", "A crede" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Întronizarea PS Mihai Frățilă, "Capelă la Hălăucești" în cadrul rubricii "E bine de știut", Provocările verii pentru consumatorii de alcool" din cadrul rubricii "În apărarea sănătății" de Ramona Ciobanu.

Ca de obicei, revista conține rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de părintele Emanuel Imbrea. Revista este ilustrată cu multe fotografii, pe copertă fiind o imagine cu exercițiile spirituale pe care preoții Diecezei de Iași le-au avut în anul 2013.

"Toamna se numără bobocii" spune un cunoscut proverb. Acest prim număr al toamnei, pe care revista îl oferă cititorului, ne îndeamnă pe fiecare să numărăm bobocii credinței noastre. Dacă numărul lor este mic să apelăm la Dumnezeu, creatorul și stăpânul inimilor noastre, pentru ca el să înmulțească în noi credința. Dacă numărul lor este bogat să dăruim și altora căci trebuie să oferim mult pentru a primi mult. Dăruirea propriei persoane creează o recoltă și mai bogată.

O lectură binecuvântată în lumina soarelui veșnic!

Andrei Stolnicu

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat