Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema pentru a 48-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2015)

Nu mai sunteți sclavi, ci frați. Acesta este titlul Mesajului pentru a 48-a Zi Mondială a Păcii, al doilea al papei Francisc.

Adesea se crede că sclavia este un fapt din trecut. În schimb, această plagă socială este puternic prezentă și în lumea actuală.

Mesajul pentru 1 ianuarie 2014 era dedicat fraternității: "Fraternitatea, fundament și cale pentru pace". De fapt, a fi cu toții fii ai lui Dumnezeu face ființele umane frați și surori cu demnitate egală.

Sclavia lovește mortal această fraternitate universală, deci și pacea. De fapt, pacea există atunci când ființa umană recunoaște în celălalt un frate care are demnitate egală.

În lume, sunt multiple fețe abominabile ale sclaviei: traficul de ființe umane, traficul migranților și al prostituției, munca-sclavă, exploatarea omului de către om, mentalitatea sclavagistă față de femei și copii.

Și asupra acestei sclavii speculează în mod rușinos indivizi și grupuri, profitând de multele conflicte care sunt în desfășurare în lume, de contextul de criză economică și de corupție.

Sclavia este o teribilă rană deschisă în trupul societății contemporane, este o plagă foarte gravă în trupul lui Cristos!

Pentru a o contrasta în mod eficace este nevoie înainte de toate de a recunoaște demnitatea inviolabilă a fiecărei persoane umane și în afară de asta a ține fermă referința la fraternitate, care cere depășirea inegalității, pe baza căreia un om poate să-l facă sclav pe un alt om și respectiva angajare de apropiere și gratuitate pentru un drum de eliberare și de incluziune pentru toți.

Obiectivul este construirea unei civilizații întemeiate pe demnitatea egală a tuturor ființelor umane, fără nicio discriminare. Pentru aceasta, este nevoie și de angajarea informării, educației, culturii pentru o societate reînnoită și impregnată de libertate, de dreptate și de pace.

Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea și este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie. Mesajul Papei este trimis la cancelariile din toată lumea și marchează și linia diplomatică a Sfântului Scaun pentru anul care începe.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat