Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Barați: Slăvind-o pe Fecioara Maria

"Fii slăvită, sfântă Fecioară Maria de la Barați, plină de har, mamă bună și ajutătoare a tuturor creștinilor!"

Și anul acesta, alături de sanctuarul de la Cacica, la 15 august 2014 a fost sărbătoare și la Barați, în ziua Adormirii Maicii Domnului, de fapt pentru noi, cei din Barați, a fost într-un fel o continuare a bucuriei zilei hramului acestei biserici: "Coborârea Duhului Sfânt" - Rusaliile.

Poarta pelerinajului a fost deschisă de momentul parcurgerii Căii Sfintei Cruci, a urmat recitarea sfântului Rozariu și intonarea numelor Mariei din Litania Lauretană.

Punctul culminant a fost jertfă dumnezeiască a sfintei Liturghii, după care toți cei prezenți și în chip deosebit pelerinii veniți pe jos din parohiile din Bacău, au purtat pe umerii lor statuia Maicii Domnului, în sfânta procesiune, având în mâini lumânări.

Ziua de 15 august a început cu sfânta Liturghie de dimineață, iar la ora 11.00 a fost Liturghia solemnă prezidată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău. Pelerini în număr impresionant, copii, tineri, cei gârboviți de trecerea anilor, foarte mulți credincioși pe care îi numim "stranieri", foarte mulți așezați la coadă pentru a se putea spovedi.

Predicatorul, tânărul părinte vicar al Parohiei Romano-Catolice Iași "Adormirea Maicii Domnului, pr. Cristian Bîrnat, a accentuat valoarea rugăciunii: "...Rugăciunea reprezintă mâna credinței pe mânerul ușii inimii tale", și apoi să trecem cu bine examenul de "bacalaureat" al acestei vieți.

A urmat momentul mult așteptat al binecuvântării florilor și al ierburilor câmpului: "Binecuvântează aceste flori și ierburi ale câmpului, ...să fie spre folosință ca mireasma plăcută și pentru îndepărtarea bolilor..., prin mijlocirea preafericitei Fecioare Maria, să alunge duhurile necurate, să dea înfrânare mântuitoare, să îndepărteze relele trupești și sufletești".

Ziua și pelerinajul s-au încheiat cu binecuvântarea cu preasfântul sacrament de la ora 18.30.

Statuia care tronează altarul este o copie a celei originale de la Șumuleu Ciuc și este capodopera sculptorului Ferencz Istvan din Șumuleu. În anul 2013 aceeași statuie este reînfrumusețată de sculptorul Demeter Joseph din Târgu Mureș. Pr. Petru Patrașcu, primul paroh al comunității romano-catolice Barați, a fost cel care s-a îngrijit de reamenajarea bisericii și așezarea la loc de cinste a statuii. Imaginea Maicii Domnului cu Pruncul Isus în brațe este cea din Cartea Apocalipsului: "....îmbrăcată cu soarele, având pe cap o coroană de 12 stele, iar sub picioare luna". Înălțimea statuii este de 2,15 m și este din lemn de tei.

Așadar un examen anul dublu (Rusalii - Adormirea Maicii Domnului), pentru credincioșii din Barați, dar cum se simte la tot pasul prezența Maicii Domnului e lesne de înțeles că toate se pot face atunci când Mama e cu noi.

De fiecare dată cei care pășesc pragul bisericii pleacă altfel de cum au venit. În acești ultimi ani, mărturiile a ceea ce au dobândit prin mijlocirea Preacuratei sunt nenumărate (convertiri - întoarcerea de la păcat la cele sfinte, omul pe care-l numim rău a devenit deodată bun, "divorț" total de beții, abandonarea violenței în familii, împlinirea multor dorințe pământești - găsirea unui loc de muncă, succes la locul de muncă, îndepărtarea dușmanilor, dar ceea ce este cel mai minunat, familii tinere greu încercate au obținut darul cel mai prețios din partea bunului Dumnezeu - copilul - fie în mod firesc, fie prin adopție, și nu în ultimul rând există mărturii care spun că "...prin rugăciunea pe care am făcut-o Maicii Domnului de la Barați sunt în viață, am avut cancer și totuși trăiesc".

Mulțumirile față de aceste daruri dumnezeiești se regăsesc în micul panou din biserică care adăpostește cele ce le numim - ex voto - sau haruri primite.

An de an acest loc binecuvântat tot crește și iar crește și stă în puterile noastre să cinstim darurile pe cale Dumnezeu, prin mijlocirea "Mămicuței" cerești, ni le dăruiește.

Sună și răsună mereu aceeași chemare: Haideți la Maria, veniți la Maria și drumul vieții din valea plângerii vă va fi mai ușor".

"Ascultă, te rog, rugăciunea mea fierbinte, ajută-mă în toate necazurile mele, ferește-mă de ispitele diavolului! Fii tămăduitoarea bolilor mele, fii mângâierea în ceasul morții mele. Ofer ocrotirii tale sfinte pe părinții mei, pe frații și surorile mele, pe prietenii mei, pe cei care au fost buni cu mine și pe toți aceia pentru care sunt dator să mă rog". Amin.

Sfântă Maică ajutătoare de la Barați, roagă-te pentru noi! Amin.

Pr. Ferenț Tancău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Barați: Procesiune în sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat