Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Problematica romano-catolicilor din Moldova la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

În perioada 11-16 august 2014 s-au desfășurat lucrările celei de-a XII-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, manifestare organizată de Ministerul Culturii - Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântul Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politic pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

La lucrări au participat parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniștri, cursanți din țară și din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia precum și conferențiari din principalele centre universitare ale țării (Iași, Cluj, București)) și din străinătate (Germania, Italia). În rândul cursanților universității s-au aflat studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori cu preocupări privind promovarea valorilor naționale, conviețuirea interetnică și afirmarea identității culturale, lingvistice și confesionale în medii multietnice. De asemenea, au fost prezenți jurnaliști de la principalele instituții mass-media din țară și din Republica Moldova, Ucraina, Italia, Serbia.

De la Bacău au participat ca invitați: prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău), ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.

Joi, 14 august, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un spațiu generos a fost alocat (de către organizatori) prezentării temei: Românii romano-catolici din Moldova în fața presiunilor de maghiarizare.

În intervenția sa, prof. dr. Anton Coșa a insistat (printre altele) asupra faptului că problematica romano-catolicilor din Moldova constituie (în continuare) o prioritate a guvernului Ungariei și a formațiunilor politice și civice maghiare din țara noastră, concretizată prin: implicarea instituțiilor publice și a unor înalți demnitari și a importante personalități maghiare ale vieții politice, culturale, sociale și economice, din Ungaria și din România; alocarea de fonduri importante de la bugetul de stat al Ungariei și al României, prin intermediul unor organizații neguvernamentale, pentru susținerea învățământului în limba maghiară a elevilor de pe "pământul ceangăiesc", precum și pentru finanțarea unor proiecte care vizează "dăinuirea maghiarilor ceangăi" din Moldova; organizarea de festivaluri ale ceangăilor, în localități din Ungaria și România și finanțarea unor publicații în limba maghiară; efectuarea unor cercetări sociologice, istorice și etnografie; editarea de lucrări monografice; organizarea de expoziții etnografice; acordarea de burse; organizarea de cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice care predau limba maghiară; achiziționarea de costume populare; acordarea de premii celor mai active personalități implicate în organizarea și desfășurarea unor proiecte circumscrise strategiei generale, pe termen mediu și de perspectivă etc.

În mediile civile și politice maghiare se vorbește (în mod constant) de "atitudinea perfidă a puterii române, îndreptată împotriva redobândirii identității proprii a maghiarimii din Moldova", de ceangăi-maghiari "aserviți și persecutați", de "asimilarea etnică și confesională" a ceangăilor maghiari, de "politica românească antimaghiară, care pune în pericol dialectul ceangăiesc al limbii maghiare, cea mai arhaică formă de dialect al limbii maghiare", de "ceangăi ca o minoritatea maghiară din România, asimilată forțat și persecutată politic" etc.

Toate acestea (nota bene!), în condițiile în care, la începutul anului 2014 (conform datelor oficiale făcute publice de autoritățile maghiare), cu largul concurs al autorităților statului român, "în 28 de locații din Moldova", un număr de "2045 de copii" învață limba maghiară "sub coordonarea a 42 de pedagogi" maghiari.

Totuși, în viziunea oficialităților maghiare, "rezultatele învățământului sunt îngreunate de faptul că Episcopia Catolică de Iași nu permite nici acum celebrarea slujbelor în limba maghiară", astfel că "ceangăii sunt ultima minoritate națională căreia nu îi este asigurată posibilitatea unei vieți confesionale în limba maghiară".

O asemenea atitudine din partea mediilor oficiale maghiare este nu doar inexactă, ci și răuvoitoare, continuând (peste timp) o stare de fapt existentă în perioada instaurării regimului comunist în România, când problema introducerii limbii maghiare în celebrările liturgice în satele catolice din Dieceza de Iași a constituit o altă încercare căreia episcopul de atunci (Mons. Anton Durcovici) a trebuit să-i facă față. Înaltul ierarh catolic a afirmat la un moment dat în mod sugestiv: "Eu am în Dieceză catolici de diferite naționalități ... Trebuie să le trimit preoți de limba fiecăruia. Ca să trimit un preot de limbă maghiară într-un sat românesc, trebuie să mi-o ceară întâi credincioșii". Prin urmare, a decis ca în satele "cu probleme", să fie organizate "referendumuri care să hotărască limba folosită în biserici". Rezultatele acestor consultări populare, care au avut loc la 13 martie 1949, au fost favorabile păstrării limbii române ca limbă de cult în bisericile catolice, credincioșii catolici nefiind de acord cu introducerea limbii maghiare.

Atitudinea de odinioară a episcopului Anton Durcovici este binecunoscută de actualul episcop de Iași (Mons. Petru Gherghel) care a tratat, la rândul său, cu multă diplomație, problema introducerii limbii maghiare în celebrările liturgice, în consonanță cu dorința credincioșilor din Dieceza de Iași.

În intervenția sa, domnul prof. Vilică Munteanu a prezentat o interesantă paralelă (bazată pe documente de arhivă) între încercările oficiale de introducere a limbii maghiare în școlile din satele catolice din Moldova în perioada stalinistă și demersurile similare de după 1990, punctând asupra atitudinii de respingere din partea localnicilor și revenirea la învățământul în limba română.

De asemenea, domnul ing. Gheorghe Bejan a adus în atenția auditoriului rezultatele implementării programului "Tânărul european" în câteva școli din comunitățile romano-catolice băcăuane.

Din discuții a reieșit faptul că în satele catolice din Dieceza de Iași are loc, în mod evident, o nouă maghiarizare instituțională. Prin greșita încadrare a romano-catolicilor din Moldova în categoria unei minorități etnice ("a ceangăilor") se urmărește o deturnare a identității românești a acestor credincioși deși, conform datelor ultimului recensământ oficial al statului român, covârșitoarea majoritate a locuitorilor romano-catolici din zonă s-au declarat români, respingând denumirea de "ceangău".

S-a reiterat faptul că istoria, limba, cultura populară a locuitorilor catolici din Moldova relevă apartenența acestora la poporul român și, prin urmare, nu se poate vorbi de o minoritate etnică a "ceangăilor" din Moldova ci, cel mult, de o "minoritate religioasă" a romano-catolicilor din Moldova.

S-a accentuat pe nevoia cunoașterii de către autoritățile românești și europene a numeroaselor studii științifice (istorice, etnografice, sociologice) din perspectivă românească, privitoare la catolicii din Moldova, precum și a identității românești pe care ei și-o afirmă astăzi.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-16 august: Problematica romano-catolicilor din Moldova la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat