Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prim bilanț

Ca moștenire iubirea față de cei urmă

De Maria Chiara Biagioni

"Coreea, ieși din tristețe". Așa a intitulat pe toată pagina vizita pastorală a Papei Francisc cotidianul economic cel mai important din Coreea de Sud, "Hank ook II Bo", "Il Sole 24 ore" coreean. Și "Korea Times" a dedicat chiar întreaga jumătate din prima pagină martirilor coreeni beatificați de Pontif cu un enorm număr "124". Televiziunea națională "Kbs" a dedicat vizitei ore de transmisiuni directe. Așadar Coreea a manifestat mare interes față de Papa. Fabian Hong-joun Choi este un scriitor și producător de documentare de televiziune. A fost președintele apostolatului laicilor din Biserica coreeană. "Poporul coreean - spune el -, și nu numai catolicii, simte o mare iubire față de Papa".

În piața Gwanghwamun au participat la Liturghie pentru beatificarea celor 124 de martiri circa un milion de persoane. Cum se explică o mulțime așa de numeroasă în Coreea?

"Și față de persoana cea mai vestită din lume ar fi fost imposibil să se adune toți acești oameni. Cred că pentru a aduna un milion de persoane a fost intervenția lui Dumnezeu. Pentru noi piața Gwanghwamun îmbracă o semnificație foarte importantă. Gwangh înseamnă lumină. Și acele persoane adunat reprezintă o lumină pentru Coreea, o lumină care strălucește în locul în care au murit martiri sute de catolici. Sângele lor a devenit astăzi lumină pentru Coreea. Arată că în încercare se poate învia mereu. Pentru aceasta cred că Dumnezeu a fost cel care a realizat toate acestea. Nu a fost faima unei persoane".

De ce anume are nevoie Coreea?

"Papa a repetat de mai multe ori apelul la reconciliere. Și este un mesaj care pătrunde profund în poporul coreean străbătut de puternice tensiuni care provoacă fracturi și diviziuni la multe nivele. Între generații, între nordul și sudul țării, între bogați și săraci. Este o tensiune care cere să fie reconciliată. Însă pentru a o reconcilia este nevoie de iertare. Dacă nu există iertare, nu poate exista reconciliere. Și Papa a repetat adesea în aceste zile provocările iertării, reconcilierii și păcii. Coreea are nevoie de iertare, reconciliere și pace".

Papa a ajuns într-o societate profund zdruncinată de tragedia feribotului Sewol. Cum s-a mișcat?

"Și cu privire la acest eveniment, de exemplu, se trăiește o tensiune foarte puternică. Papa s-a apropiat de rudele victimelor, i-a îmbrățișat și i-a consolat, însă și aceste gesturi au fost instrumentalizate de diferitele părți și exploatate pentru a întări diferitele opinii".

Papa a subliniat pericolul unei culturi a banului. De ce tocmai aici în Coreea?

"Pentru că societatea noastră este străbătută de un materialism puternic. Ceea ce Occidentul a experimentat, noi repetăm. Se dezvoltă o cultură în care nu mai există spațiu pentru Dumnezeu. Și tocmai în acest moment, așa de dificil, a venit Papa. A rostit cuvinte foarte puternice despre consecințele în termeni de sărăcie și marginalizare pe care le provoacă o cultură întemeiată pe bani, pe costul sistemelor economice neînfrânate care conduc la un deșert interior. Simt că trebuie să deschidem inimile noastre la ceea ce Papa a spus și să realizăm. Este în joc salvarea națiunii".

Coreea de Nord și de Sud: Papa v-a definit popoare care fac parte dintr-o familie. Cum ați primit aceste cuvinte?

"Am fost de două ori în Coreea de Nord și pot spune că cele două țări sunt foarte departe între ele. Ne-a uimit mult și lansarea de bombe chiar în ziua sosirii Papei. Toate acestea denotă că procesul de reconciliere și de pace nu este simplu. Papa a vorbit despre familie. Vom ajunge acolo, dar va fi un proces lung. Și inimile s-au răcit: până în urmă cu 15 ani, coreenii din sud duceau ajutoare în nord. Apoi au fost morți și bombardamente și poporul în mod inevitabil s-a răcit. Dar nu trebuie să pierdem speranța că poate să existe și pentru noi posibilitatea de a ne putea îmbrățișa într-o zi, că să aibă loc și aici miracolul unificării care a avut loc, de exemplu, pentru Germania".

Cum credeți că se va schimba Biserica după vizita Papei Francisc?

"Trebuie să luăm în serios angajarea unei schimbări interioare care ne este solicitată de cuvintele și de exemplul lui Francisc, altminteri vizita Papei va trece ca un eveniment efemer. Papa i-a încurajat pe laici să iasă afară, să meargă spre periferii. Dacă vom face asta, inima noastră se va schimba. Dacă vom pune în practică asta, vom contribui la transformarea societății și a Bisericii".

Ce moștenire lasă Papa Francisc în Biserică și în societate?

"Ca Biserică am putut vedea că Papa Francisc trăiește ceea ce spune. La întâlnirea cu laicii, pregătisem un scaun foarte mare pe care el însă l-a dat deoparte pentru a se așeza pe un scaun normal. În el cuvântul și acțiunea coincid. Această coincidență a capului cu inima trebuie s-o învățăm. Ce lasă în societatea coreeană? Poporul coreean a văzut iubirea Papei față de tineri, față de suferinzi, față de bolnavi. Lasă ca moștenire iubirea față de cei mai mici și față de cei mai marginalizați".

(După agenția SIR, 18 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat