Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

John de la Taizé: "Protestanții îl iubesc pe Francisc"

De Antonio Carriero, SDB

Unora nu le este greu s-o definească "Biserică a viitorului", sau "laborator" în care se învață să se aprecieze diferența, sau "familie creștină universală". Când un tânăr atinge pământul de la Taizé nu poate rămâne indiferent față de tot ceea ce se învârte în jurul lui. Tineri creștini din toate confesiunile sau chiar unii care sunt numai în căutare, aleg și anul acesta să petreacă un week-end, o săptămână sau o lună alături de o comunitate de frați, împărtășind rugăciunea lor de trei ori pe zi, formată din Cuvântul lui Dumnezeu, refrene cântate în mod repetat (cunoscute drept canoni) sau dintr-un corespunzător timp de tăcere.

Prezența tot mai consistentă de tineri provenind din fiecare continent - circa 4000 pe zi! - rămâne încă un mister pentru frații din Taizé. Totuși, încă de la începuturile fraternității lor, ei au perceput această prezență specială ca pe un dar al lui Dumnezeu, până acolo încât au revizuit și au adaptat rugăciunea Comunității pentru tinerii oaspeți, dăruind în afară de asta un pic din propriul timp stând și ascultându-i, pentru o confruntare sau o direcțiune spirituală. O carismă - cea din Taizé - care cu anii a avut transformări, dar mereu și în mod profetic în armonie cu intuiția originală a fondatorului, frère Roger Schutz, de la a cărui naștere se vor împlini anul viitor o sută de ani și zece ani de la moarte. Și - în mod providențial - 50 de ani de la întemeierea Fraternității.

Pentru Vatican Insider l-am întâlnit pe frère John - intrat în Comunitate în 1974 - biblist foarte apreciat printre tinerii care frecventează Taizé și autor prolific de cărți traduse în mai multe limbi.

Frère John, Taizé a devenit de acum o ZMT zilnică. Ce anume aduce până aici mii de tineri?

"Cred că majoritatea, prima dată, vin aici pentru că alții i-au sfătuit să vină la Taizé, de exemplu unii prieteni. Mulți alții vin pentru a doua, a treia oară cu grupuri organizate de mișcări, școli, parohii... însă dorința și o curiozitate sănătoase de a veni la Taizé cred că se nasc un pic din acest fapt: alți tineri care, întorcându-se acasă, le spun prietenilor că experiența la Taizé nu poate să fie explicată, ci trebuie simțită personal pentru a o înțelege până la capăt".

Canoanele care se cântă în timpul rugăciunii comunitare le plac mult tinerilor. Oare și pentru aceasta ei vor să vină până aici?

"Tinerii vorbesc mereu despre cântările noastre. Fie că le descoperă aici, fie că le descoperă acasă. După părerea noastră, este nevoie de un stil de rugăciune mai meditativ și mai puțin structurat. De fapt, nu există un început și un sfârșit în aceste cântece și pentru tineri acest lucru este pozitiv, cred".

De ce această predilecție față de cântare, în rugăciunea de la Taizé?

"Cântarea face parte din tradiția monastică. Noi am cântat mereu de la început, însă canoanele care astăzi le cunoaștem se nasc în jurul anilor '70, după neașteptata venire a tinerilor, când se încerca să li se facă mai accesibilă rugăciunea noastră, ținând cont și de originile lor, de limbile lor. Am încercat o serie de lucruri, ajungând să cântăm un canon, aproape din întâmplare, și ne-am dat seama că le plăcea tinerilor, era ușor, pentru că toți puteau să-l învețe. Imediat ne-am adresat unui prieten al nostru, dându-i inițial texte în latină, pentru ca să le pună pe muzică. A fost o mare găselniță. Astăzi sunt frère cei care compun noile canoane".

În Comunitatea voastră, cum reușiți să trăiți împreună deși proveniți din tradiții creștine diferite?

"La începutul istoriei noastre nu a existat o teologie scrisă, ci a existat intuiția - aș spune foarte teologică - a lui frère Roger, fondatorul, deși nu era un studios. A înțeles imediat importanța reconcilierii, a comunității cu scopul de a mărturisi Evanghelia: «din aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei, dacă veți avea iubirii unii față de alții» (In 13,35), a înțeles că diviziunea nu ajuta persoanele, mai ales pe tineri, să vadă adevărata față a Bisericii, pentru că o Biserică ce este divizată nu oglindește asta. Apoi frère Roger s-a întrebat ce-i de făcut și răspunsul său a fost «să începem să trăim împreună, să începem să împărtășim ceea ce putem împărtăși, nu cu pretenția că am rezolvat toate problemele, ci măcar să punem împreună ceea ce putem să punem împreună: ne putem ruga împreună, putem trăi împreună, putem face slujiri împreună...». Eventual această cunoaștere, acest fapt de a fi împreună - conform fondatorului - îi va face într-o zi pe toți creștinii să găsească soluții teologice și altele. La început primii frați erau toți protestanți și deja aveau contacte cu creștini ortodocși și catolici, dar nu se imagina în acel timp că se putea trăi împreună cu adevărat, de era oportun să se facă un pas pe rând".

Cum priviți la papa Francisc și la munca sa pentru unitatea creștinilor?

"Papa Francisc face mult pentru reconciliere, nu atât pentru ecumenism în sens strict, prin gesturi de primire, de deschidere, mai ales exprimând Evanghelia cu un limbaj foarte simplu, la îndemâna tuturor. Iarna aceasta am fost în Texas pentru a pregăti întâlniri și am văzut că toți, dar chiar toți protestanții îl iubesc pe acest Papă, și este un lucru incredibil, dacă stai și te gândești. Nu numai că-l apreciază ca persoană, dar văd în el un adevărat martor al Evangheliei. Dacă un protestant privește la Papa și observă în el un creștin care trăiește radical Evanghelia, împărtășește însăși căutarea sa, însăși credința sa... aș spune că este minunat! Și pontifii precedenți erau apreciați: nu suntem într-o perioadă de ostilitate, pentru cea mai mare parte, dar Francisc, cu simplitatea sa, face mult".

Cum vă pregătiți să celebrați aniversarele din 2015: o sută de ani de la nașterea lui frère Roger, zece ani de la moartea sa și 75 de ani ai Fraternității?

"Ca prim lucru ne-am spus să nu privim înapoi cu nostalgie, deci nu vrem să vorbim atât despre trecut - pentru că n-ar fi în spiritul lui frère Roger - ci vrem să privim spre viitor. În urmă cu câțiva ani, frère Alois a scris o scrisoare, care se intitulează "Spre o nouă solidaritate", spunând că acesta este, astăzi, lucrul cel mai important. Iată deci că vom trăi un întreg an asupra acestei "noi solidarități" în onoarea lui frère Roger, cu momente forte, de exemplu întâlnindu-i pe tinerii călugări cărora Taizé și fondatorul pot să le spună ceva cu privire la viața călugărească; vom avea o întâlnire teologică despre gândirea lui frère Roger, în timp ce în august vor fi workshop speciale, având în centru săptămâna de la 9 la 16 august".

Fraternitatea voastră este încă foarte tânără...

"Da, sunt mereu frați noi. Când am intrat eu, frère Roger nu avea nici 60 de ani, deci comunitatea era cu adevărat tânără. Am văzut trecând o serie de generații, dar rămânem încă o comunitate tânără".

Aveți un grup de tineri voluntari care petrece cu voi o perioadă scurtă sau lungă de timp. Ce anume caută, frère John?

"Mă gândesc la începutul Evangheliei lui Ioan, când primii doi discipoli îl urmează pe Isus și el, întorcându-se, îi întreabă «ce căutați?», iar ei răspund: «Rabbi, unde locuiești?» și Isus le spune «veniți și veți vedea». Cred că acești tineri voluntari nu vin inițial pentru a intra în comunitate, ci ca toți ceilalți au văzut ceva care i-a atins - așa cum mi s-a întâmplat mie în urmă cu mulți ani! - și acest lucru poate să atingă atâția tineri; apoi sunt unii care în această experiență se simt chemați să-și dea viața lor aici, în această comunitate, atunci intră într-un proces de discernământ cu noi, există o intrare, există un parcurs de formare, există în sfârșit o angajare pentru toată viața. În schimb, alți voluntari, după ce au petrecut câteva luni cu noi, pleacă și găsesc un alt drum, se căsătoresc sau intră în seminar. Deci, întreprind un alt drum".

Ar fi frumos dacă în timpul acestui an jubiliar ați primi o vizită a Papei... Ce ar însemna pentru Fraternitate?

"Toți spun că trebuie să-l invităm pe papa Francisc. Nu știu ce gândește frère Alois, dar un fapt este sigur: prezența sa în mijlocul nostru ne-ar face o mare onoare. Priorul nostru l-a întâlnit pe Pontif în această iarnă și el părea bine informat, părea într-adevăr că înțelege ceea ce trăim și l-a încurajat mult pe frère Alois să mergem înainte în ceea ce facem".

În august 2015 se împlinesc două sute de ani de la nașterea sfântului tinerilor. După părerea dumneavoastră, au ceva în comun don Bosco și frère Roger?

"Între ei există un secol de distanță, este adevărat, și totuși este interesant de constatat că există ceva care îi unește, aparte carismele diferite: don Bosco și frère Roger au dorit să actualizeze Evanghelia în timpul în care au trăit. Aceasta trebuie să fie și dorința noastră".

(După Vatican Insider, 14 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat