Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SANCTITĂȚII SALE FRANCISC
ÎN REPUBLICA COREEA
CU OCAZIA CELEI DE-A VI-A ZILE A TINERETULUI ASIATIC
(13-18 august 2014)

Întâlnirea cu tinerii din Asia
Sanctuarul din Solmoe,
Vineri, 15 august 2014

Dragi prieteni tineri,

"E bine că suntem aici!" (Mt 17,4). Aceste cuvinte au fost rostite de sfântul Petru pe Muntele Tabor când a fost în prezența lui Isus transfigurat în glorie. Este într-adevăr bine că suntem aici, împreună, la acest sanctuar al martirilor coreeni, în care gloria Domnului s-a revelat în zorii vieții Bisericii în această țară. În această vastă adunare, care îi adună împreună pe tinerii creștini din toată Asia, putem într-un anumit fel să percepem gloria lui Isus prezent în mijlocul nostru, prezent în Biserica sa care îmbrățișează orice națiune, limbă și popor, prezent în puterea Duhului său Sfânt care face noi, tineri și vii toate lucrurile.

Vă mulțumesc pentru primirea voastră călduroasă și pentru darul entuziasmului vostru, pentru cântările pline de bucurie, mărturiile de credință și frumoasele exprimări ale varietății și bogăției diferitelor voastre culturi. În mod deosebit le mulțumesc celor trei tineri care au împărtășit cu mine speranțele, neliniștile și preocupări voastre; le-am ascultat cu atenție și le port în sufletul meu. Îi mulțumesc episcopului Lazăr You Heung-sik pentru cuvintele sale de bun-venit și vă salut pe toți din adâncul inimii.

În această după-amiază aș vrea să mă opresc pentru a reflecta cu voi asupra unui aspect al temei acestei A Șasea Zile Asiatice a Tineretului: "Gloria martirilor strălucește asupra voastră". așa cum Domnul face să strălucească gloria sa în mărturia eroică a martirilor, în același mod El dorește ca gloria sa să strălucească în viața voastră și prin intermediul vostru dorește să lumineze viața acestui mare continent. Astăzi Cristos bate la ușa inimii voastre. Vă cheamă să vă ridicați, să fiți pe deplin treji și atenți, să vedeți lucrurile care în viața contează cu adevărat. Și mai mult, El vă cere să mergeți pe drumurile și căile din această lume și să bateți la ușa inimilor celorlalți, invitându-i să-l primească în viața noastră.

Această mare adunare a tinerilor din Asia ne permite să ne permite să percepem ceva din ceea ce Biserica însăși este chemată să fie în veșnicul proiect al lui Dumnezeu. Împreună cu tinerii din orice loc, voi vreți să vă angajați să edificați o lume în care toți să trăiască împreună în pace și prietenie, depășind barierele, recompunând diviziunile, refuzând violența și prejudecata. Și asta este exact ceea ce Dumnezeu vrea de la noi. Biserica este germen de unitate pentru întreaga familie umană. În Cristos toate națiunile și popoarele sunt chemate la o unitate care nu distruge diversitatea ci o recunoaște, o reconciliază și o îmbogățește.

Cât de îndepărtat apare spiritul lumii de această minunată viziune și de acest proiect! De câte ori se pare că semințele de bine și de speranță pe care încercăm să le semănăm sunt sufocate de tufișurile egoismului, ostilităților și nedreptății, nu numai în jurul nostru, ci chiar și în inimile noastre. Suntem tulburați de prăpastia crescândă în societățile noastre între bogați și săraci. Observăm semne de idolatrie a bogăției, a puterii și a plăcerii care se obțin cu costuri foarte mari în viața oamenilor. Aproape de noi, mulți prieteni ai noștri și cei de vârsta noastră, chiar dacă sunt înconjurați de o mare prosperitate materială, suferă de sărăcie spirituală, de singurătate și de disperare tăcută. Aproape pare că Dumnezeu a fost înlăturat din acest orizont. Este aproape ca și cum un deșert spiritual s-ar propaga în toată lumea. Îi lovește și pe tineri, furându-le speranța și, în prea multe cazuri, însăși viața.

Și totuși aceasta este lumea în care voi sunteți chemați să mergeți pentru a mărturisi Evanghelia speranței, Evanghelia lui Isus Cristos și promisiunea Împărăției sale. În parabole, Isus ne învață că Împărăția intră în lume în mod umil și se dezvoltă în tăcere și constant acolo unde este primită de inimi deschise la mesajul său de speranță și de mântuire. Evanghelia ne învață că Duhul lui Isus poate aduce viață nouă inimii oricărui om și poate transforma orice situație, chiar și pe cele aparent fără speranță. Acesta este mesajul pe care voi sunteți chemați să-l împărtășiți cu cei de vârsta voastră: la școală, în lumea muncii, în familiile voastre, în universități și în comunitățile voastre. În virtutea faptului că Isus a înviat din morți, noi știm că El are "cuvinte de viață veșnică" (In 6,68) și că Cuvântul său are puterea de a atinge orice inimă, de a învinge răul cu binele și de a schimba și a răscumpăra lumea.

Dragi prieteni tineri, în acest timp al nostru Domnul contează pe voi! El a intrat în inimile voastre în ziua Botezului vostru; v-a dat Duhul său în ziua Mirului vostru; vă întărește constant prin prezența sa în Euharistie, așa că puteți să fiți martorii săi în fața lumii. Sunteți gata să-i spuneți "da"? Sunteți gata?

Permiteți-mi să vă ofer trei sugestii despre modul în care puteți să fiți martori autentici și bucuroși ai Evangheliei. Gândiți-vă și încercați să faceți din asta regula voastră de viață.

Mai întâi, încredeți-vă pe forța pe care Cristos v-o dăruiește! Nu pierdeți niciodată speranța în adevărul cuvântului său și în forța harului său! Voi ați fost botezați în trecerea sa de la moarte la viață și confirmați în puterea Duhului Sfânt care locuiește în inimile voastre. Nu vă îndoiți niciodată de această forță spirituală!

Al doilea, rămâneți aproape de Domnul cu rugăciunea de fiecare zi. Adorați-l pe Dumnezeu. Nu uitați să-l adorați pe Domnul. Duhul său să înalțe inimile voastre și să vă ajute să cunoașteți și să faceți voința Tatălui. Luați bucurie și forță din Euharistie. Inimile voastre să fie curate și bine orientate prin celebrarea obișnuită a sacramentului Pocăinței. Doresc ca participarea voastră la viața parohiilor voastre să fie activă și generoasă; și apoi nu uitați Evanghelia iubirii, a carității, luând parte cum puteți mai bine la inițiativele de caritate.

Și, în sfârșit, în mijlocul atâtor lumini contrare Evangheliei, vă doresc ca gândurile, cuvintele și acțiunile voastre să fie mereu călăuzite de înțelepciunea cuvântului lui Cristos și de forța adevărului său. El vă va învăța să evaluați bine orice lucru și să cunoașteți în fiecare zi proiectul său cu privire la voi. Dacă El vă cheamă să-l slujiți în preoție sau în viața călugărească, vă va da harul de a nu avea teamă să-i spuneți "da". El vă va arăta calea spre adevărata fericire și adevărata plinătate.

Dar acum trebuie să plec. Voi fi fericit să vă văd în aceste zile și să vă mai vorbesc când, duminică, ne vom întâlni pentru Sfânta Liturghie. Între timp să-i mulțumim Domnului pentru darurile pe care ni le-a acordat în acest timp petrecut împreună și să-i cerem forța de a fi martori credincioși și bucuroși ai iubirii sale în orice parte din Asia și din lumea întreagă.

Maria, Mama noastră, să vă ocrotească și să vă mențină mereu aproape de Isus Fiul său. Și să vă însoțească din cer și sfântul Ioan Paul al II-lea, inițiator al Zilelor Mondiale ale Tineretului. Cu mare afect vă împart vouă tuturor binecuvântarea mea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat