Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul de Daejeon vorbește despre întâlnirea papei cu tinerii asiatici

Forța contagiului

De Mario Ponzi

Când a fost convocată a VI-a zi a tineretului asiatic, în program în Coreea de Sud de la 14 la 18 august 2014, organizatorii au început munca pregătitoare imaginând participarea a maxim cinci mii sau șase mii de tineri. Efectiv la atât ajunseseră înscrierile până în ziua în care s-a răspândit știrea că la eveniment va participa Papa Francisc. Din acel moment cifrele au crescut și astăzi se vorbește de circa nouăzeci de mii de cereri de participare. "Este o altă minune - spune ziarului nostru monseniorul Lazăr You Heung-sik, episcop de Daejeon, dieceza coreeană care va găzdui întâlnirea Papei Francisc cu tinerii asiatici - datorată mijlocirii Fecioarei. Este convins de asta și Pontiful. Când în aprilie am venit la Roma, i-am mărturisit că eu cred cu fermitate în intervenția Sfintei Fecioare Maria, și el m-a întărit în certitudine: «Minunile au loc» a spus explicit, adăugând: «și au încă loc. trebuie să fim capabili să le percepem semnul». Și oare n-a fost o minune să consimțim venirea Evangheliei în Coreea în secolul al XVII-lea chiar din China și prin lucrarea câtorva laici? De asemenea, n-a fost o minune dacă primii care s-au convertit în țara noastră au fost oameni de cultură laici, cu familiile lor?".

Dar dumneavoastră sunteți cu adevărat convins că venirea Papei printre tinerii coreeni este rod al unei minuni?

Nu numai că sunt convins de asta, ci încerc să-i fac pe tinerii noștri să trăiască zilele de așteptare în lumina acestui har. Vorbesc mult cu ei, le fac cunoscută istoria martirilor noștri, aceia canonizați de Ioan Paul al II-lea și aceia pe care îi va beatifica Papa Francisc. Viețile lor, martiriul lor, oare nu sunt rod al atâtor minuni? Biserica are încontinuu nevoie de minuni. Și are nevoie mai ales într-un moment ca acela pe care-l trăim. Este important ca tinerii să știe asta și să știe să recunoască minunile. Nu cred că Francisc avea în proiect o vizită în țara noastră când i-am scris prima mea scrisoare. Știind cât de mult tinerii erau în inima Papei și a Bisericii și cât de mult Papa și Biserica locală erau în inima atâtor tineri, i-am povestit despre suferința multora dintre tinerii noștri pentru că nu pot participa la ZMT din Rio de Janeiro. Un pic din motive economice, un pic și din motive politice. Desigur, am scris, că ar fi suferit mult mai puțin dacă ar fi știut că la următoarea adunare pentru ziua tineretului asiatic va participa Pontiful. Papa Francisc probabil că nici n-a terminat de citit scrisoarea mea că deja a luat hârtie și peniță pentru a ne asigura de venirea sa. Și nu trebuie să spun că este o minune acordat tinerilor noștri prin mijlocirea Fecioarei Mame?

Să vorbim despre aceste zile. În Asia locuiesc peste cincizeci la sută din populația mondială sub vârsta de 25 de ani.

Exact. Tinerii asiatici sunt mulți. Foarte mulți. A vorbi despre ei înseamnă a reparcurge istoria continentului nostru. Care este desigur diferit de celelalte. Este populat de o multitudine de oameni, de rase și culturi diferite. Mai ales de religii diferite. Creștinii sunt o mică minoritate, dacă se face excepție pentru Filipine. În Coreea de Sud și în Indonezia sunt un pic mai consistenți, dar în mod substanțial rămân o minoritate. În alte țări nu sunt nici măcar evaluabili. Așadar era previzibil că ziua noastră nu va fi foarte frecventată. Și totuși știam că oricum ar fi fost o prezență calificată. Aici în Coreea, de exemplu, tinerii se pot mândri cu o istorie care îi leagă puternic de mărturia martirilor creștini. În timpul perioadei marii persecuții în țara noastră creștinii căutau refugiu în munți și în locurile mai ascunse. Trăiau în mici comunități ca primii creștini, cu însuși stilul lor de iubire reciprocă, de solidaritate, de fraternitate, de comuniune. Mulți dintre tinerii coreeni care astăzi se recunosc în catolicism au rădăcinile lor chiar în aceste zone. Gândiți-vă că dintre cei 124 de martiri pe care Papa Francisc îi va beatifica în timpul călătoriei sale, 49 sunt originari chiar din Daejeon. Și așa este pentru mulți dintre cei care locuiesc în ținuturile învecinate, cărora, sperăm, le va fi permis să participe la ziua tineretului.

Ar putea să fie chiar tinerii care se îndreaptă spre Daejeon noii evanghelizatori ai Asiei?

Este ceea ce sperăm. Noi credem că este o experiență foarte importantă pentru ei. O experiență de comuniune între ei și cu Papa. Ne dorim ca din această întâlnire să scoată forța de a trăi ca misionari în viața zilnică pentru a comunica altora, mai ales celor de vârsta lor, bucuria de a trăi împreună, în pace și în fraternitate. Și continentul nostru, ca toată lumea, are nevoie extremă de acest lucru.

Să ne imaginăm că acești tineri au aceleași probleme ale celorlalți în orice țară din lume.

Probabil aș putea vorbi despre tinerii din Coreea, deoarece cunosc contextul în care sunt chemați să trăiască. Însă nu este același lucru pentru tinerii din restul Asiei, pentru că în fiecare țară există condiții diferite și nu întotdeauna ușor de cunoscut sau de înțeles. Problemele tineretului, de altfel, sunt foarte legate de cele ale societății lor. Preocuparea noastră principală este de a actualiza încontinuu pastorația tineretului, pentru că lucrurile se schimb tot mai în grabă și uneori sunt schimbări radicale datorate și contactelor tot mai frecvente între diferitele culturi orientale și occidentale. Desigur un mare stimulent spre înainte îl așteptăm de la vizita Papei.

Tinerii sunt viitorul Bisericii. O afirmație care continuă să se repete de mulți ani. Cum s-o citim în viața coreeană?

Eu cred că trebuie să se pornească de la o considerație cu privire la rolul laicilor în viața Bisericii. Pentru Coreea de Sud, așa cum se știe, chestiunea laicilor își înfige rădăcinile chiar în originile sale. Laicii au fost adevărații protagoniști ai istoriei Bisericii din Coreea. Însă este necesar ca acest protagonism al lor să continue și să se perpetueze în timp. Desigur, mult depinde de noi păstorii. Adică trebuie să-i stimulăm și să le creăm condițiile de a-și asuma în mod responsabil un rol important. Și pentru a face asta este necesar să nu ne gândim la structura ierarhică a Bisericii; trebuie să permitem Conciliului al II-lea din Vatican să pătrundă mai adânc în sufletul acestei Biserici a noastre. Papa Francisc ne indică drumul unor noi Rusalii. Învățătura sa este o busolă pentru a conduce omenirea și pentru a o readuce pe căile Evangheliei. Mai mult, eu observ o întoarcere la catecumenat. Am spus asta și Papei: este meritul său.

Și el?

A fost fericit să mă audă spunând astfel, chiar dacă imediat după aceea mi-a cerut cont de modul în care însoțim acest neocatecumenat. Mai ales m-a întrebat dacă printre aceste persoane sunt mulți tineri.

Sunt mulți? Și câți dintre ei vor participa la întâlnire?

Vă răspund așa cum i-am răspuns Papei. Tinerii din Asia sunt o realitate în schimbare. Astăzi circulă mai mulți bani și noi idei. Foarte greu, mai ales în anumite țări, de propus un mesaj creștin. Coreea de Sud este un pic în contra-tendință față de celelalte națiuni: bunăstarea materială nu împiedică difuzarea mesajului evanghelic. Așa cum libertatea de religie recunoscută și garantată favorizează schimburile și dialogul. A ști câți vor veni la întâlnirea cu Pontiful este greu. Nu există libertate absolută de trecere între o graniță și cealaltă. Numai cu Japonia nu există probleme de acest tip. Pentru alte situații în schimb a trebuit să trimit o invitație scrisă și personală fiecăruia dintre tinerii care mi-au fost semnalați de respectivii lor episcopi. Odată primită invitația, ei au putut să demareze practicile pentru a obține documentele necesare pentru a ieși din țara lor. Desigur dificultățile nu lipsesc, dar eu cred că până la urmă vor fi mulți.

Vă gândiți la forme deosebite de primire pentru ei?

A trebuit să ne gândim să găsim înainte de toate așezări demne. Din fericire diecezele noastre sunt foarte primitoare. Multe familii s-au declarat dispuse să găzduiască acești tineri. Și fac asta cu mare participare. Eu cred că asta va constitui pentru tinerii străini o ocazie unică pentru a cunoaște și a simți căldura unei familii deschise, capabile să primească pe toți ca frați. În ajunul sosirii Papei va fi prima mare adunare, de la care vor porni o serie de celebrări de grup, de conferințe, de întâlniri culturale. Apoi două ore de dialog cu Pontiful.

Și ce credeți că poate să provină în inima tinerilor din întâlnirea cu Francisc?

Mă aștept la explozia unui vulcan.

Ne puteți explica mai bine?

Vreau să spun că mă aștept ca în această zi să înflorească o mie de vocații sacerdotale, o mie de vocații de tinere la viața consacrată, o mie de vocații misionare, o mie de vocații la diaconatul permanent. Întâlnirea cu Isus schimbă viața. Eu sper ca aceste zile de har să fie mulți care să-l întâlnească pe Isus. Vor înțelege astfel, tinerii noștri, că și dacă în continentul asiatic fac parte dintr-o mică minoritate, ei aparțin unei mari familie universală, familia lui Cristos, a cărei inimă este inima lumii. Așadar trebuie să învețe să trăiască această dimensiune universală, care este și o dimensiune misionară. Îl iubesc pe Papa Francisc în manieră viscerală. Și sper că această iubire mare a lor să-i târască pe calea pe care el vine s-o indice. De altfel, aici în Coreea de Sud acea cale a fost deja parcursă de atâția alți tineri și este pavată de sângele martiriului.

Credeți că tinerii asiatici adunați la Daejeon vor avea forța de a contagia cu bucuria credinței pe cei de vârsta lor și în țările din continentul cel mai închis față de Evanghelie?

Este speranța noastră. Contăm pe tinerii noștri și pentru că pot să vindece răni vechi și să redescopere între ei bucuria de a fi toți frați, fără distincții între nord și sud. Dar pentru ca mărturia lor să fie înțeleasă de cel care gestionează viitorul popoarelor este nevoie încă de o minune. De data aceasta putem conta pe un mijlocitor de excepție, Papa Francisc. Bun venit printre noi, și pentru asta!

(După L'Osservatore romano, 13 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat