Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul care l-a invitat pe papa în Coreea: să nu fie numai un "eveniment"

De Gianni Valente

A fost chiar el, Lazăr You Heung-sik, cel care a găsit cuvintele potrivite pentru a-l aduce pe papa în Coreea. Și acum, la puține zile de la sosirea papei Francisc, episcopul de Daejeon are ideile clare cu privire la spiritul cu care merită să fie primit succesorul lui Petru.

Așadar, sunteți gata să-l primiți pe papa?

"Eu încerc să fac partea mea. Și sunt mulțumit".

La ce punct sunt pregătirile? Vă concentrați asupra organizării perfecte?

"Lucrurile trebuie organizate bine, însă apoi ceea ce contează este să punem sufletul, inima. Îmi place atunci când la sfârșitul zilei nu-mi vine să spun «astăzi am lucrat mult», ci mai degrabă «astăzi am slujit mult, pentru că am iubit mult»".

Și acest lucru este valabil și pentru vizita papală?

"Ar fi frumos ca acesta să fie spiritul zilelor pe care le vom petrece împreună cu papa. El și cu Evangelii gaudium a voit să sugereze numai asta: totul se poate naște și renaște din întâlnirea cu Cristos, care poate să înflorească în noi bucuria Evangheliei. Acesta este lucrul cel mai interesant pe care îl avem de spus lumii. Și de acolo se pot naște atâtea roade bune pentru viețile tuturor".

În schimb impresia este că și în Biserică prevalează o atitudine "eficientistă". Ceea ce se exprimă și în așa-numitul "program twenty-twenty", care în Coreea țintește să ajungă la 20 la sută dintre botezați în 2020...

"Însă papa Francisc repetă asta mereu: ceea ce face vie și atrăgătoare Biserica este harul lui Cristos și darul Duhului Sfânt. Dacă nu reflectă harul lui Cristos, Biserica devine un ONG ca atâtea altele, eventual numai un pic mai mare și deranjantă. Aceste lucruri se percep bine, și din dieceza de la țară al cărei episcop sunt. Mai mult, probabil că se percep mai bine aici decât în alte locuri. Uneori unii se străduiesc să construiască planul perfect, așa de perfect încât pare că nu vor să lase niciun spațiu acțiunii Duhului Sfânt. Am spus asta preoților: să facem lucrurile bine, dar să nu uităm niciodată să cerem darul Duhului".

Spun că oricum dumneavoastră ați fost cel care l-ați adus pe papa în Coreea...

"Am scris o scrisoare papei Francisc deja la începutul pontificatului său. Seminarul din dieceza mea celebra douăzeci de ani de întemeierea sa la 19 martie 2013, în sărbătoarea sfântului Iosif, și chiar în ziua în care a fost Liturghia de începere a pontificatului papei Francisc. Când ne-a spus că nu trebuie să ne fie frică de duioșie".

Și apoi? Ce s-a întâmplat?

"Apoi am mers la ZMT din Rio de Janeiro cu 350 de tineri coreeni, și acolo el le-a spus tuturor tinerilor să meargă în toată lumea pentru a-i sluji pe frați. Pentru a sluji, nu pentru a condamna. Atunci i-am scris o altă scrisoare, pentru a-i spune cât de frumos ar fi să-l avem fizic printre noi cu ocazia întâlnirii cu tinerii din Asia. Apoi când, în aprilie, l-am întâlnit la Roma, papa mi-a spus că în timp ce citea scrisoarea mea a simțit un glas în piept care îi spunea: trebuie să mergem în Coreea. Atâtea miracole au însoțit viața creștinilor din Coreea: aici creștinismul s-a răspândit prin lucrarea apostolică a laicilor botezați și în virtutea mărturiei dată de martiri. În viața cotidiană și în martiriu, creștinii coreeni au mărturisit că vestea Evangheliei se răspândește prin har și nu prin efort uman. Papa mi-a spus: trebuie să ne rugăm ca miracolele să continue, numai așa Biserica din Coreea va putea continua să meargă și să crească".

Experiența martiriului va fi în centrul vizitei papale. Ce sugerează asta prezentului creștinilor din Coreea?

"O treime din martirii coreeni veneau din ținuturile diecezei mele. Fugiseră în satele de la munte pentru a scăpa de persecuții și acolo au păstrat credința trăind în mici comunități după exemplul Bisericii apostolilor, iubindu-se și ajutându-se unul pe altul. Pentru ei credința și viața erau același lucru. Și rămân pentru totdeauna un model pentru toți. Tinerii care vor veni aici din toată Asia, vor putea redescoperi darul care poate face captivant drumul vieților lor. Chiar dacă în țările lor trebuie să înfrunte dificultăți și probleme. Așa vor fi și misionari ai păcii printre popoare".

Ce roade vă așteptați de la aceste zile?

"Vizita papei va dura patru zile, dar apoi va trece. Cu noi va rămâne Isus, și acesta este lucrul important. Prin Isus și cu Isus pot să întâlnesc pe oricine și să merg oriunde. Papa Francisc nu face decât să ne indice acest drum și pentru aceasta ne copleșește pe toți: ne ajută să nu ne acomodăm în conformismele noastre. Și eu, când îl văd vorbind, nu mă simt liniștit. Mă descopăr plin de limite și rigidități față de imaginea episcopului pe care el o propune încontinuu. Însă acest lucru nu mă amărăște nici nu mă descurajează. Este un stimulent de a ne încrede în Dumnezeu în tot ceea ce facem".

Dumneavoastră veniți dintr-o familie creștină?

"Eu sunt primul catolic din familia mea. Tatăl meu a murit în războiul din Coreea. Am primit botezul la 16 ani, când frecventam o școală catolică. După doi ani am intrat în seminar, însă despre Biserică știam încă puțin... După un an, mama mea a primit botezul și a devenit o adevărată apostolă în familia noastră: după ea au îmbrățișat Evanghelia copiii, fratele, verișorii. Ca un contagiu. Deoarece credința și iubirea lui Dumnezeu sunt "contagioase". Se transmit așa, prin viață, și nu ca ideile sau ideologiile".

(După Vatican Insider, 9 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat