Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu 750 de ani instituirea sărbătorii Corpus Domini

De Nicola Rosetti

La 11 august 1264, exact în urmă cu 750 de ani, era instituită, prin lucrarea pontifului Urban al IV-lea, sărbătoarea Corpus Domini. Conform tradiției, bula papală urma după faptul miraculos petrecut în biserica "Sfânta Cristina" din Bolsena: un preot boem, în timpul celebrării liturghiei, după ce s-a îndoit de prezența reală a lui Cristos în ostie, a văzut ieșind picături de sânge din pâinea consacrată, picături care au căzut pe corporal, același care astăzi este venerat în domul din Orvieto.

Pentru a cinsti acest miracol, așa cum se spunea, papa ar fi instituit sărbătoarea Corpus Domini. Însă despre evenimentul extraordinar nu există nicio urmă în bula papală. Așadar istoricul s-ar putea îndoi despre legătura dintre miracol și instituirea sărbătorii, însă n-ar putea să se îndoiască de iubirea papei Urban al IV-lea față de Euharistie.

De fapt, viața lui Giacomo Pantaleone, acesta este numele de botez al papei Urban al IV-lea, este plină de evenimente și experiențe legate de cultul euharistic. Între 1242 și 1243 a fost numit arhidiacon de Liege, oraș belgian unde apăruse o mare devoțiune față de Euharistie, grație misticii augustiniene Iuliana de Mont-Cornillion care l-a convins în 1246 pe episcopul de Liege să cinstească Preasfântul Sacrament cu o procesiune solemnă.

După aceea Giacomo a devenit patriarh de Ierusalim prin voința papei Alexandru al IV-lea. Și în acest oraș Euharistia era foarte mult cinstită. Îndeosebi exista obiceiul de a păstra pâinea consacrată în interiorul sfântului mormânt. Așadar nu este o întâmplare că, odată devenit papă cu numele de Urban al IV-lea, Giacomo Pantaleone a adresat bula Transiturus chiar patriarhului de Ierusalim.

Dar să venim la citirea câtorva pasaje din bulă. Stilul este de o rară frumusețe și arată toată cultura lui Urban al IV-lea. Papa afirmă că, grație celebrării euharistice, nu putem să înțelegem concret ceea ce amintim. De fapt, "celelalte lucruri pe care le comemorăm, noi le înțelegem cu spiritul și cu mintea, dar nu obținem pentru aceasta prezența lor reală. În schimb în această comemorare sacramentală a lui Cristos, chiar dacă sub altă formă, Isus Cristos este prezent în noi cu propria substanță".

O altă singularitate a Euharistiei, conform Papei, se află în faptul că donatorul și darul sunt în pâinea euharistică același lucru: "O, singulară și minunată generozitate, unde donatorul vine în dar și ceea ce este dăruit este total identic donatorului!".

Euharistia este văzută apoi ca remediu natural la vinovăția păcatului strămoșesc: așa cum din cauza unei mâncări a avut loc păcatul, din cauza mâncării a avut loc răscumpărarea: "A gusta a rănit și a gusta a vindecat. Vezi, pentru că de unde s-a născut rana, a ieșit și remediul, și de unde s-a introdus moartea de acolo a ieșit în afară viața".

În Euharistie, tot conform Papei, se poate întâlni o structură care se potrivește cu aceea a omului: "A fost și o prețioasă liberalitate și o operațiune potrivită, ca veșnicul Cuvânt al lui Dumnezeu, care este mâncare și hrană a creaturii raționale, făcut trup, să se dăruiască pe sine însuși ca aliment cărnii și trupului creaturii raționale, adică omul".

(După Zenit, 11 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat